Thema's
Hoe zorg je voor eerlijke en transparante beloningen binnen je bedrijf? Een goed waarderingssysteem helpt je om duidelijke keuzes te maken en je medewerkers te motiveren. In dit artikel lees je hoe je zo’n systeem opzet, welke criteria je gebruikt voor functiewaardering, en hoe je een sterke salarisstructuur creëert. Zo houd je de salariskosten onder controle én voorkom je frustratie bij je team.

In het kort

  • Een goed waarderingssysteem zorgt voor transparante en eerlijke beloningen, wat frustratie en demotivatie bij medewerkers voorkomt.
  • Het systeem vergelijkt functies op basis van criteria zoals verantwoordelijkheid, problematiek en deskundigheid, waardoor salarisschalen duidelijk en rechtvaardig zijn.
  • Het opzetten van een waarderingssysteem vereist zorgvuldigheid en expertise; het kan verstandig zijn om hierbij een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.

Inhoudsopgave

Personeel in dienst? Dan is salarisadministratie verplicht. Ontdek de 7 meest gemaakte fouten en vermijd kostbare blunders. Download de gratis whitepaper met concrete tips om boetes te voorkomen.

Iemand met een ‘moeilijke’ functie of meer verantwoordelijkheden verdient vaak meer. Dat onderscheid in salarissen is normaal, maar toch heb je werkgever sterke argumenten nodig om beloningsverschillen te bepalen en uit te leggen. Een doordacht waarderingssysteem helpt daarbij.

Waarom is een waarderingssysteem belangrijk?

Beloningen hebben invloed op hoe gewaardeerd medewerkers zich voelen én op hun privéleven. Het blijft dus een gevoelig onderwerp. Oneerlijke of onduidelijke beloningsverschillen kunnen leiden tot frustratie en demotivatie. Zorg daarom voor transparante en goed uitlegbare beloningsverhoudingen.

Met een duidelijk waarderingssysteem kun je in gesprekken met medewerkers altijd de verschillen verantwoorden. Ook krijg je hiermee meer grip op je salariskosten.

Hoe zet je een waarderingssysteem op?

Het opzetten van een waarderingssysteem is niet eenvoudig en kan technisch ingewikkeld zijn. Het is daarom slim om hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Hieronder geven we je alvast een beknopte uitleg van hoe zo’n systeem werkt.

Vergelijkend waarderen van functies

Er zijn verschillende manieren om functies te waarderen. Vaak worden deze methodes vastgelegd in een cao, zodat binnen een branche dezelfde waarderingsmethoden worden gebruikt. Een veelgebruikte methode is ‘vergelijkend indelen’. Hierbij worden alle functies getoetst aan dezelfde, vooraf bepaalde criteria, oftewel gezichtspunten.

Het belang van referentiefuncties

Allereerst kies je een aantal representatieve functies binnen je bedrijf, die de verschillende beloningsniveaus en vakgebieden goed weergeven. Deze ‘referentiefuncties’ worden op basis van vastgestelde criteria beoordeeld en krijgen een score. Andere functies worden vervolgens op dezelfde manier vergeleken met de referentiefuncties en ingedeeld in een bepaalde schaal.

Gezichtspunten voor functievergelijking

Binnen verschillende systemen worden diverse gezichtspunten vergeleken, maar over het algemeen kunnen deze worden samengevat in drie kernpunten:

1. Verantwoordelijkheid

Hierbij wordt gekeken naar het belang en de invloed van de functie binnen het bedrijf. Het gaat om de mate waarin de functie zelf kan bijdragen aan het behalen van de bedrijfsdoelen.

2. Problematiek

Dit gaat over de complexiteit van de problemen die de functie zelf moet oplossen en de creativiteit die daarvoor nodig is. Hoe meer factoren meespelen bij een keuze, hoe complexer deze is.

3. Deskundigheid

Hierbij bepaal je welk kennisniveau en welke vaardigheden nodig zijn voor de functie. Dit gaat zowel om de diepte als de breedte van kennis, evenals sociale en communicatieve vaardigheden.

Voorbeeld van functiewaardering

Stel, de functie van marketingmanager is een referentiefunctie. Deze scoort een 8 op verantwoordelijkheid, een 9 op problematiek en een 11 op deskundigheid, met een totaalscore van 28 punten.

Dit valt bijvoorbeeld binnen schaal 8 (24 tot 32 punten). Andere functies worden aan dezelfde criteria getoetst en kunnen, afhankelijk van hun scores, in dezelfde of een andere schaal worden ingedeeld.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Hoe stel je een salarisstructuur op?

Een salarisstructuur bepaalt of je marktconform beloont of juist kiest voor een andere strategie. Dit is belangrijk voor je positie op de arbeidsmarkt. Het loont om te weten wat concurrenten en bedrijven in vergelijkbare sectoren bieden.

Onderzoek naar salarissen

Je kunt zelf onderzoek doen door cao’s te raadplegen of gebruik te maken van beloningsonderzoeken die betrouwbare marktinformatie geven.

Salarisschalen en groeimogelijkheden

Net als waarderingssystemen zijn salarisstructuren vaak vastgelegd in cao’s. Hierin staan per schaal de minimum- en maximumsalarissen, wat groeimogelijkheden biedt voor medewerkers binnen hun functie.

Bouw een eerlijk en effectief beloningssysteem

Een goed waarderingssysteem is onmisbaar voor een transparant en eerlijk beloningsbeleid binnen je bedrijf. Het helpt je om beloningsverschillen duidelijk te onderbouwen, je medewerkers gemotiveerd te houden en grip te krijgen op de salariskosten. Neem de tijd om een gedegen systeem op te zetten of schakel een expert in. Een eerlijk beloningssysteem draagt bij aan een positieve werkcultuur en een sterke positie op de arbeidsmarkt.

Wist je dat het slecht bijhouden van je salarisadministratie kan leiden tot torenhoge boetes? Download nu de gratis whitepaper en ontdek hoe je de 7 meest gemaakte fouten kunt voorkomen.

Lees ook…
i.s.m.
In Nederland vinden er jaarlijks zo’n 200.000 bedrijfsongevallen plaats, waarvan 2.300 ernstig en 60 helaas fataal aflopen. Als werkgever wil jij hier…
Iedereen die een arbeidsovereenkomst heeft en in Nederland woont, heeft recht op vakantiegeld. Het uitbetalen ervan is voor jou als werkgever dus…
Urenregistratie is en blijft een belangrijk onderdeel van elke succesvolle onderneming. Toch wordt het vaak weggeschoven in een hoekje als iets dat…
i.s.m.
Zodra je personeel aanneemt, ben je verplicht om een personeels- en salarisadministratie bij te houden. Veel ondernemers kiezen ervoor om het eigen…
i.s.m.
Heb je als ondernemer medewerkers in dienst? Dat betekent dat je een(salaris)administratie moet opzetten, iets wat veel ondernemers onderschatten. Denk…
i.s.m.
Er is niets zo moeilijk als het volgen van de juiste cao. Want; moet je überhaupt een cao volgen? Zo ja, welke en waar begin je? Het kiezen van de…