Categorieën

Wat is een passend loon voor een (nieuwe) werknemer? Waar moet je op letten bij het bepalen en berekenen van het salaris? En hoe kom je erachter wat een marktconforme beloning is? Dat zijn belangrijke vragen voor ondernemers. Want als jouw voorwaarden niet interessant genoeg zijn, kan iemand besluiten te kiezen voor een andere werkgever. In dit artikel geven we je handvatten voor het vaststellen van het juiste salaris zodat je goede werknemers aantrekt en aan je bindt.

Inhoudsopgave

Wil je niet voor verrassingen komen te staan door verborgen personeelskosten? Bereken met deze handige personeelskosten rekentool wat je personeel écht kost.

De arbeidsmarkt

Hoe je het ook wendt of keert: zonder goed personeel ga je de strijd met concullega’s verliezen. Je hebt goede werknemers nodig om te groeien en als bedrijf sterker te worden. Om goed personeel te vinden en zo lang mogelijk aan je te binden, moet je goed nadenken over wat je je medewerker aanbiedt als salaris.

Goed salarisniveau belangrijk

Een goed salarisniveau helpt bij het aantrekken en behouden van talent en bevordert de groei van de onderneming. Eén ding is zeker: verdient je werknemer een lager salaris dan iemand met een vergelijkbare functie bij een ander bedrijf, dan is de kans groot dat iemand vertrekt of niet voor jou kiest als nieuwe werkgever. En dat is niet wenselijk in een krappe arbeidsmarkt.

Loononderhandelingen

Gesprekken over het salaris zijn voor veel werkgevers niet de makkelijkste. Welk salaris wil iemand verdienen? Wat is je (nieuwe) werknemer waard in vergelijking met vergelijkbare functies bij andere bedrijven? Welke salarisindicatie zet je in de vacaturetekst? Als je je verdiept hebt in salarissen, weet je wat een marktconform salaris is. Dat maakt het loon bepalen voor je werknemer ook makkelijker. Dit kun je doen om het loon te bepalen.

Stap 1: Stel vast wat een marktconform salaris is

De eerste stap is direct de belangrijkste en de moeilijkste: nagaan wat een marktconform salaris is voor een specifieke functie. Hoe kom je daarachter? Om een passend salaris te bepalen, moet je een salarisbenchmark uitvoeren.

Salarisbenchmark

Bij een salarisbenchmark kijk je naar dingen als:

 • Branche. De branche waarin iemand werkt, zoals de horeca, retail, zorg, bouw of zakelijke dienstverlening.
 • Functiezwaarte. Maak een functieprofiel om te bepalen hoe zwaar en verantwoordelijk iemands werk is. Hierbij spelen ervaring en opleiding ook een rol.
 • Arbeidsmarkt. Is er in een bepaalde sector krapte of is er sprake van een ruime arbeidsmarkt?
 • Functiecategorie. Bepaal in welke de functiecategorie je werknemer valt binnen je bedrijf.
 • Bedrijfsgrootte. Grote bedrijven kunnen vaak iets meer betalen dan start-ups.
 • Regio. Soms zijn er kleine regionale verschillen in loon, bijvoorbeeld omdat er in sommige delen van het land hogere maandlasten zijn. Dan is het salaris waarschijnlijk hoger dan bij een bedrijf in een ander deel van het land.


Doe loononderzoek

Doe loononderzoek voor een specifieke functie. Je kunt dit op verschillende manieren doen:

 • Aan de hand van vacatures. Je kunt iemands salaris bepalen door na te gaan welke salarisindicatie in vacatures voor vergelijkbare functies wordt aangeboden.
 • Aan de hand van online tools (loononderzoeken). Werknemers kunnen online opvragen wat ze zouden moeten verdienen. Als werkgever kun je zo’n tool gebruiken om een marktconform salaris te achterhalen. Een zo’n tool is het Nationaal Salaris Onderzoek, een loononderzoek van Intermediair en Nyenrode. Hierin wordt gewerkt met gemiddelde salarissen.
 • Aan de hand van vergelijkingssites. Er zijn meerdere websites waarop je lonen kunt vergelijken. Een paar voorbeelden:

 • Via zulke sites vind je steeds het gemiddelde salaris voor een bepaalde functie. Deze dienen als indicatie. Het is goed om te weten dat je werknemers waarschijnlijk dezelfde tools gebruiken om vast te stellen wat hun loon zou moeten zijn.
 • Via een adviesbureau. Je kunt advies vragen over marktconforme salarissen via adviesbureaus. Vaak hebben die inzage in loongegevens en kunnen ze vrij nauwkeurig voor elke functie een actueel loon bepalen.
 • Branche-informatie. Hou ook rekening met de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van de branche waarin je werkt. Vaak staan in de cao ook richtlijnen over het loon, denk bijvoorbeeld aan de cao-lonen.


Let op het wettelijk minimumloon

Natuurlijk mag je nooit minder salaris uitkeren dan het minimumloon. Het minimumloon kan verschillen per branche, dus wees goed op de hoogte van wat het minimumloon is in jouw branche. Het minimumloon wordt elk halfjaar aangepast, dus vergis je hierin niet. Pas op: betaal je minder dan het minimumloon? Dan kun je een boete krijgen.

Ook goed om te weten: vanaf 2024 komt er een minimumuurloon. In dit artikel lees je meer over het minimumloon.

Stap 2: Zet een loongebouw op

Als je eenmaal hebt uitgezocht wat een marktconform salaris is per specifieke functie, is het verstandig om een loongebouw of salarishuis op te zetten. Zeker als je een bedrijf hebt met meerdere functies. Je kunt dat op verschillende manieren doen. Als je werkt met duidelijke loonschalen die gekoppeld zijn aan specifieke functies, scheelt dat je een hoop onderhandelen en onzekerheid over loon.

Hier lees je meer over een loonhuis bouwen.

Transparantie en open communicatie

Als het salarishuis goed opgebouwd is, kun je ook open en eerlijk met je werknemers communiceren over hun loon. Natuurlijk is het loon daarnaast afhankelijk van iemands werkervaring en opleiding. Iemand die hoger opgeleid is en meer ervaring heeft, zal meer verdienen dan iemand met minder opleiding en ervaring.

Vergeet niet om als werkgever te laten weten wat iemands groeimogelijkheden zijn. Stijgt je medewerker een functiegroep? Dan stijgt hij ook in loon. Een duidelijk loonhuis geeft je werknemer duidelijkheid over de salarisgroei die iemand kan doormaken.

Stap 3: Maak gebruik van goede secundaire arbeidsvoorwaarden

Onderschat nooit het belang van secundaire arbeidsvoorwaarden. Natuurlijk kijkt een sollicitant in eerste instantie vaak naar het salaris. Maar de secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen van doorslaggevende waarde zijn. En dat is in de huidige arbeidsmarkt niet onbelangrijk. Een paar voorbeelden van goede secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • Laptop van de zaak
 • Auto van de zaak
 • Pensioenregeling
 • Dertiende maand
 • Vakantiegeld


In dit artikel lees je meer achtergronden over secundaire arbeidsvoorwaarden.

Stap 4: Reken de kosten door

Een belangrijke laatste stap is: zorg dat je alles kosten goed doorrekent. Als werkgever wil je je bedrijf winstgevend houden. Dus je moet niet alleen rekening houden met het bruto salaris. Neem de facilitaire kosten mee in de berekening, het vakantiegeld, eventuele verzuimkosten enzovoorts. Het loon moet ergens van betaald worden.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.


Hogere lonen

In het algemeen zien we de trend dat lonen stijgen (hier lees je welke sectoren het meest worden geraakt). We hebben te maken met flinke inflatie, en dus moeten werknemers meer gaan verdienen om rond te komen. Het minimumloon is de afgelopen tijd flink gestegen, dus werknemers verwachten dat de overige lonen meestijgen.

Nieuwe werknemer binnenhalen

Dus: wat is je (nieuwe) werknemer waard? Doe je huiswerk goed zodat het gewenste salaris van je nieuwe medewerker in lijn is met het marktconform salaris. Kom met goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Met het aanhoudende personeelstekort is het belangrijk dat je de beschikbare kandidaten die er zijn, ook echt probeert binnen te halen.

Laatste tip: vergeet niet in je vacature een salarisindicatie te geven. Een nieuwe werknemer is eerder geneigd te reageren op een vacature waarin een salarisindicatie is opgenomen.

Wil jij jouw personeelskosten nauwkeurig berekenen? 
Download hier de handige rekentool – inclusief instructie en tips – om alle personeelskosten op een rijtje te zetten. Na het invullen van het overzicht zie jij direct wat jouw personeel daadwerkelijk kost.
     

Picture of Job Jansen

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij onder andere De Zaak elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.
Lees ook…
i.s.m.
Heb je als ondernemer medewerkers in dienst? Dat betekent dat je een(salaris)administratie moet opzetten, iets wat veel ondernemers onderschatten. Denk…
Loonheffing is een verzamelnaam voor loonbelasting en premie volksverzekeringen. De werkgever houdt de loonheffing in op het salaris van zijn…
Het minimumloon is meer een getal op papier. Het is een belangrijke basis onder je personeelsbeleid en het beïnvloedt de tevredenheid je team. En dat…
Als ondernemer wil je goed voorbereid zijn op alles wat op je pad komt. Ook als gaat om de regels rondom ontslag. In dit artikel gaan we in op de…
In een tijd van toenemende inflatie staan ondernemers voor belangrijke beslissingen omtrent salarisverhogingen en inflatiecorrectie. Ontdek hoe je als…
i.s.m.
Zodra je personeel aanneemt, ben je verplicht om een personeels- en salarisadministratie bij te houden. Veel ondernemers kiezen ervoor om het eigen…