Vraag van de maand:
“Een werknemer maakt, met toestemming, buiten werktijd gebruik van onze werkplaats voor zijn/haar privé-klussen. Wat als er een ongeluk gebeurt? Kan de werknemer ons dan aansprakelijk stellen of is dit geheel op eigen risico van werknemer?
En hoe werkt het in de situatie dat de werknemer onwel wordt en er niemand is om hem/haar te helpen? Zijn er eisen waaraan wij moeten voldoen?”
Onbeperkt eerstelijns advies van de experts van MijnZaak? Probeer nu 1 maand gratis.
Antwoord van de experts van MijnZaak
“Een werkgever kan op grond van de wet, aansprakelijk worden gesteld voor de schade die een werknemer heeft geleden in de uitoefening van zijn werkzaamheden. Wanneer een werknemer buiten werktijd gebruik maakt van de werkplaats, is er geen sprake van uitoefening van de werkzaamheden en kan jij als werkgever dus niet aansprakelijk worden gesteld voor de schade die de werknemer heeft geleden.
Om misverstanden te voorkomen, is het wel verstandig om dit heel duidelijk op papier met de werknemer af te stemmen. En daarbij ook op papier overeenkomen dat dit geheel voor het risico van werknemer is.
Hetzelfde geldt voor de situatie waar de werknemer onwel wordt. Bespreek de risico’s met de werknemer en leg deze duidelijk vast op papier.”
Gerelateerd lezen:
• Arbeidsvoorwaarden: welke regelingen zijn er?
• Aansprakelijkheid: wie draait op voor schade?