Een winkeliersvereniging, belangenvereniging of 'business club': samen staat u een stuk sterker. Dit stappenplan geeft u een overzicht van de 7 stappen die u moet zetten voor het oprichten van zo'n vereniging.

Inhoudsopgave

Laat je geen belastingvoordeel liggen door een verkeerde rechtsvorm? Vraag nu vrijblijvend prijzen en opties aan.

Waarom een ondernemersvereniging?

De voordelen van een ondernemersvereniging zijn legio. U kunt naar buiten treden als één gesprekspartner tijdens overleg met overheden over bijvoorbeeld de bereikbaarheid van uw bedrijventerrein. Een ondernemerscollectief kan ook voordeel opleveren bij gezamenlijke inkoopacties. En denk ook aan andere voordelen, zoals het delen van kennis, netwerken, of het promoten van bepaalde feestelijkheden.

Goed voorbeeld van een ondernemerscollectief

Een mooi voorbeeld van zo’n ondernemersvereniging is de vereniging van winkeliers uit de Utrechtsestraat in Amsterdam. Hun gezamenlijke doel was de straat duurzamer te maken. Dat lukte, de CO-2 uitstoot van de winkeliers in de straat daalde met 18%. Door het samenwerken daalde hun energiekosten, en door het bundelen van hun transporten ook de kosten voor inkoop van goederen.

In 7 stappen een vereniging oprichten

Om een ondernemersvereniging op te richten, moet u aantal zaken goed regelen, zoals het vaststellen van de aard van de organisatie (een vereniging of stichting) en het doel. Maar er is meer.

Wilt u meer weten over al die losse stappen, kijk dan vooral rond op www.verenigingen.nl Daar vindt u nog veel meer informatie over wat er komt kijken bij het oprichten van een vereniging, bijvoorbeeld over hoe u doelstellingen vaststelt of nieuwe leden werft.

Lees ook…
i.s.m.
Geruisloze inbreng is een belangrijke fiscale strategie voor ondernemers die hun bedrijfsstructuur willen aanpassen zonder direct geconfronteerd te…
i.s.m.
Als je net een bv hebt opgericht of overweegt dit te doen, is het belangrijk om je administratie vanaf dag een goed in te richten. De boekhouding van…
i.s.m.
Als je overweegt om als zzp’er aan de slag te gaan of twijfelt tussen zelfstandig ondernemerschap en loondienst, kan het lastig zijn om het verschil…
i.s.m.
Als zelfstandig ondernemer of zzp’er is het essentieel om je bedrijfsstructuur regelmatig te evalueren, vooral nu wet- en regelgeving zich blijven…
i.s.m.
Bij het oprichten van een bv (besloten vennootschap) kun je als ondernemer ervoor kiezen om je onderneming of een deel ervan in te brengen in de bv…
i.s.m.
Het oprichten van een holding biedt flexibiliteit, bescherming en fiscale voordelen. Hoewel een bv je persoonlijke aansprakelijkheid beperkt, kan het…