Waarom is de Omgevingswet opgesteld?
De Omgevingswet stelt eenvoud dus voorop. Verschillende wetten en regelgevingen op het gebied van ruimtelijke ordening, milieu en bouwen zijn dan ook vereenvoudigd en geharmoniseerd.
Belangrijkste redenen voor het opstellen van de Omgevingswet:
Vereenvoudiging en integratie
Tot 1 januari 2024 bestonden er verschillende wetten en regelgeving die van toepassing waren op ruimtelijke ordening, milieu en bouwactiviteiten. Denk bijvoorbeeld aan de Wet ruimtelijke ordening, de Wet milieubeheer en de Woningwet. De Omgevingswet integreert al deze wetten in een samenhangend en eenvoudig kader.
Efficiëntie en duidelijkheid
Dankzij de Omgevingswet wordt het vergunningsproces efficiënter en duidelijker voor burgers en ondernemers. Een fijne ontwikkeling, zeker als je vergunningen nodig hebt voor bepaalde bedrijfsactiviteiten. Vergunningsaanvragen worden sneller afgehandeld en ook de administratieve lasten worden beduidend minder.
Flexibiliteit en maatwerk
De Omgevingswet biedt meer ruimte voor flexibiliteit en maatwerk in de regelgeving. Daarmee kunnen lokale overheden beter inspelen op specifieke behoeften en omstandigheden in jouw regio. En dat bevordert weer de integrale benadering van ruimtelijke ontwikkeling en stimuleert duurzame en innovatieve ideeën en oplossingen. Dat zou weleens van passen kunnen komen als je met een innovatieve bedrijfsoplossing om tafel gaat met bijvoorbeeld je gemeente.
Participatie en transparantie
Het stukje flexibiliteit, lokaal maatwerk en toepasbare regels kan je ook in een breder geheel zien waarin burgers en ondernemers deelname en transparantie in het besluitvormingsproces van ruimtelijke ontwikkelingen en maatschappelijke doelen stimuleert.
Ben je het niet eens met bepaalde plannen voor ruimtelijke ontwikkeling of heb je zelf bepaalde ideeën? Ga dan in gesprek met de betreffende overheidsinstantie en laat van je horen.
Duurzaamheid en kwaliteit van de leefomgeving
In de Omgevingswet staat een duurzame ontwikkeling van de leefomgeving voorop, waarbij rekening wordt gehouden met daarbij behorende aspecten zoals milieu, natuur, water, gezondheid en ruimtelijke kwaliteit. Door deze aspecten in samenhang te bekijken, wil de overheid bijdragen aan een leefbare en gezonde omgeving voor huidige en toekomstige generaties.
Wat betekent de nieuwe Omgevingswet voor ondernemers?
Dat je meer invloed kunt oefenen op omgevingsplannen, moge duidelijk zijn. Maar wat zijn nu precies de gevolgen van de nieuwe wet voor ondernemers in de praktijk? Hier volgen enkele belangrijke aspecten:
Eenvoudiger vergunningen aanvragen
De wirwar aan bureaucratische handelingen om vergunningen aan te vragen is verleden tijd. De Omgevingswet stroomlijnt en vereenvoudigt het vergunningsproces door meerdere vergunningen samen te voegen tot één omgevingsvergunning. En dat heeft positieve gevolgen. Zo profiteer je van snellere besluitvorming en krijg je makkelijker toestemming voor bijvoorbeeld zakelijke bouw- en milieuactiviteiten.
Digitale Omgevingsloket
Heb je een nieuw bedrijfsplan of -idee en heb je daar een vergunning voor nodig? Deze kun je aanvragen in het nieuwe digitale Omgevingsloket. Je kunt hier terecht voor diverse (zakelijke) werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan:
- Een fietsenhok plaatsen op je terrein
- Sloopwerkzaamheden
- Bomen kappen die in de weg staan of een gevaar vormen
- Raam of gevel veranderen
Heb je plannen? Check ook of er milieuregels gelden
In het digitale omgevingsloket vind je ook het Besluit Activiteiten Leefomgeving, de waterschapsverordening en de provinciale verordening. Je bent verplicht om deze plannen eerst te checken op milieuregels voor jouw locatie. Controleer deze plannen altijd en wacht er niet te lang mee. Zo voorkom je verrassingen, zoals een afwijzing of boete. Op het Informatiepunt Leefomgeving vind je veel informatie.
Whitepaper Controle Belastingdienst
Bestaande vergunningen blijven geldig binnen de Omgevingswet
Had je vóór 1 januari 2024 al een goedgekeurde vergunning voor een bepaalde bedrijfsactiviteit? Dan blijft deze gewoon geldig binnen de nieuwe wet, behalve als je besluit dezelfde activiteit uit te breiden. Bijvoorbeeld als je besluit nog een extra ruimte van je bedrijfspand te verbouwen. In dat geval moet je een nieuwe vergunningsaanvraag doen in het digitale Omgevingsloket.
Lopende vergunningsaanvragen die je hebt ingediend vóór 1 januari 2024, hoef je trouwens niet opnieuw in te dienen. Deze worden volgens de ‘oude’ regels behandeld.
Digitalisering van processen
De versoepeling van vergunningsaanvraag is onderdeel van een groter geheel: digitalisering van diverse belangrijke processen. Op deze manier wil de overheid de communicatie met overheidsinstanties vereenvoudigen en administratieve lasten verminderen. De Omgevingswet gaat voor de uitvoering ondersteund worden door Het Digitaal Stelsel Omgevingswet.
Meer zeggenschap en verantwoordelijk over je fysieke leefomgeving en bedrijfspand
De Omgevingswet legt meer verantwoordelijkheid bij jou als eigenaar of gebruiker van zakelijke gebouwen en grond. Het is de bedoeling dat je betrokkenheid toont bij het duurzaam beheren en onderhouden van je fysieke leefomgeving en bedrijfsruimte(n).
Kansen en uitdagingen
De Omgevingswet biedt zowel kansen als uitdagingen wanneer je een onderneming runt. Enerzijds ben je minder tijd kwijt aan ingewikkelde vergunningstrajecten en heb je meer inspraak als het gaat om omgevingsplannen. Anderzijds heb je meer verantwoordelijkheid om je bedrijfspand goed te onderhouden op een manier die past binnen je directe leefomgeving.