Werknemers krijgen de mogelijkheid om zelf hun uren en werkplek te bepalen. De Wet aanpassing arbeidsduur is omgezet naar Wet flexibel werken en geldt alleen voor werkgevers met meer dan tien mensen in dienst. Wat moet je nu al weten?

Recht om verzoek in te dienen

Werknemers konden voorheen al een verzoek indienen om hun arbeidstijden aan te passen en flexwerken werd al gedaan, maar er waren nog geen duidelijke regels over. Nu wel: maandag 14 april is door de Eerste Kamer met grote meerderheid besloten dat de nieuwe Wet flexibel werken (Wfw) voortaan toestaat dat werknemers een half jaar na aanvang van hun dienstverband een aanvraag kunnen indienen om hun arbeidstijden aan te passen en te werken buiten de werkmuren. Bij afwijzing moet de werknemer twee jaar wachten om een nieuwe aanvraag in te dienen.

Afwijzing verzoek

Vorige week merkte Senator Kneppers-Heijnert van de VVD op “dat in het wetsvoorstel geen afwijzingsgronden voor werkgevers staan. Dat betekent dat iedere grond een grond tot afwijzing is en dat de regelgeving dus in zekere zin overbodig is.” Zolang je een geldige reden kunt geven aan je werknemer, heb je het recht om hun aanvraag af te wijzen. Als een werknemer zijn werk niet thuis kan doen vanwege restricties – denk aan een fabrieksmedewerker die thuis wil werken – kun je al snel een goede reden geven.

Thuiswerken

Thuiswerken is geen nieuw fenomeen en is vooral een zaak die werkgever en werknemer onderling afspreken. Wel heb je als werkgever een bepaalde verantwoordelijkheid voor je werknemers. De voorzieningen die zij thuis nodig hebben om aan de eisen van de Arbowet te voldoen, kun je belastingvrij verstrekken. Voor een thuiswerkovereenkomst kun je hier terecht.

Lees ook:
Welke arbo regels gelden er voor thuiswerken? »

Indeed
Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
.
Beleggen in vastgoed is een langetermijnbelegging. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees meer in de brochure. Prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar: 8,1%.
Lees ook…
Ondernemen is niet alleen rozengeur en maneschijn. Soms ontkom je er niet aan om afscheid te nemen van werknemers. Het is belangrijk om zaken als…
Als een werknemer een fout maakt onder werktijd, ben je als werkgever bijna altijd verantwoordelijk voor de aangerichte schade die hierbij is…
Het concurrentiebeding bestaat al meer dan honderd jaar en moet werknemers beletten om onder andere over te stappen naar de concurrent. Het (laten)…