Werknemers krijgen de mogelijkheid om zelf hun uren en werkplek te bepalen. De Wet aanpassing arbeidsduur is omgezet naar Wet flexibel werken en geldt alleen voor werkgevers met meer dan tien mensen in dienst. Wat moet je nu al weten?

Recht om verzoek in te dienen
Werknemers konden voorheen al een verzoek indienen om hun arbeidstijden aan te passen en flexwerken werd al gedaan, maar er waren nog geen duidelijke regels over. Nu wel: maandag 14 april is door de Eerste Kamer met grote meerderheid besloten dat de nieuwe Wet flexibel werken (Wfw) voortaan toestaat dat werknemers een half jaar na aanvang van hun dienstverband een aanvraag kunnen indienen om hun arbeidstijden aan te passen en te werken buiten de werkmuren. Bij afwijzing moet de werknemer twee jaar wachten om een nieuwe aanvraag in te dienen.

Afwijzing verzoek
Vorige week merkte Senator Kneppers-Heijnert van de VVD op “dat in het wetsvoorstel geen afwijzingsgronden voor werkgevers staan. Dat betekent dat iedere grond een grond tot afwijzing is en dat de regelgeving dus in zekere zin overbodig is.” Zolang je een geldige reden kunt geven aan je werknemer, heb je het recht om hun aanvraag af te wijzen. Als een werknemer zijn werk niet thuis kan doen vanwege restricties – denk aan een fabrieksmedewerker die thuis wil werken – kun je al snel een goede reden geven.

Thuiswerken
Thuiswerken is geen nieuw fenomeen en is vooral een zaak die werkgever en werknemer onderling afspreken. Wel heb je als werkgever een bepaalde verantwoordelijkheid voor je werknemers. De voorzieningen die zij thuis nodig hebben om aan de eisen van de Arbowet te voldoen, kun je belastingvrij verstrekken. Voor een thuiswerkovereenkomst kun je hier terecht.

Lees ook:
Welke arbo regels gelden er voor thuiswerken? »

 

Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.

Lees ook…