Categorieën

Hoewel de meeste ondernemers het wel gewend zijn om de nodige risico’s te nemen, is er toch een onderdeel van het ondernemen waarin je wat zekerheid wil hebben: de financiële bescherming van dierbaren op het moment dat dat nodig is.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Een overlijdensrisicoverzekering kan je hierbij gemoedsrust bieden.

Zo’n verzekering is namelijk een krachtig middel waarmee je je dierbaren beschermt tegen financiële zorgen na (onverwacht) overlijden. Hiermee kan je gezin bijvoorbeeld de huur of hypotheek blijven betalen. In dit artikel zoomen we verder in op wat een overlijdensrisicoverzekering precies inhoudt en wat de voordelen ervan zijn voor ondernemers.

Overlijdensrisicoverzekering: wat is dat precies?

Veel mensen verwarren een overlijdensrisicoverzekering met een uitvaartverzekering, terwijl er veel grote verschillen te ontdekken zijn. Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering die specifiek is ontworpen om een uitkering te bieden aan dierbaren en/of nabestaanden van een verzekerde op het moment dat hij of zij overlijdt voordat de verzekering is afgelopen. Je bepaalt hierbij zelf naar wie het geldbedrag dat vervolgens wordt uitgekeerd gaat. Bij een overlijdensrisicoverzekering kan het geldbedrag naar je partner en eventuele kinderen gaan, maar ook naar een zakelijke partner.

Het is mogelijk om een dergelijke verzekering af te sluiten wanneer je tussen de 18 en 65 jaar bent. De looptijd mag vervolgens uiterlijk lopen tot de dag voordat je 75 jaar wordt en is tussen de 10 en 50 jaar. De duur van de totale looptijd kies je zelf. Voor een overlijdensrisicoverzekering betaal je iedere maand premie; hoe hoog die premie is, hangt af van je leeftijd en je gezondheid. Anders dan bij andere levensverzekeringen, zoals een kapitaalverzekering, profiteer je bij een overlijdensrisicoverzekering niet van een spaardeel. Het doel is namelijk simpel en duidelijk: financiële bescherming bieden voor dierbaren en/of zakelijke partners op het moment dat je overlijdt tijdens de looptijd.

Voordelen van een overlijdensrisicoverzekering voor ondernemers

Er kunnen verschillende redenen zijn om als ondernemer een overlijdensrisicoverzekering af te nemen. De financiële zekerheid voor familie is voor veel ondernemers een rustgevend idee. Andere voordelen van het afnemen van deze verzekering voor ondernemers zijn onder andere:

  • Een overlijdensrisicoverzekering kan het bedrijf beschermen. Voor de meeste ondernemers is hun bedrijf niet alleen een bron van inkomen, maar ook een waardevol bezit dat ze soms zelfs als hun kind zien. Hierbij kan een overlijdensrisicoverzekering fungeren als een extra beschermlaag voor het bedrijf. Mocht je vroegtijdig overlijden, dan kan het uitgekeerde geld bijvoorbeeld worden gebruikt om aan financiële verplichtingen te voldoen zodat het bedrijf kan worden voortgezet.
  • Voor ondernemers die plannen hebben om hun onderneming door te geven aan een volgende generatie is een overlijdensrisicoverzekering eveneens een goede investering. Deze verzekering kan namelijk een essentieel onderdeel zijn van de erfenisplanning. Met deze verzekering worden erfgenamen in staat gesteld om erfbelasting te betalen en de bedrijfsactiviteiten zonder financiële problemen voort te zetten op het moment dat dat moet.
  • Waar je ook aan moet denken, is dat een overlijdensrisicoverzekering een kosteneffectieve manier van financiële bescherming is voor je bedrijf. Dat is helemaal het geval wanneer je de verzekering op jonge leeftijd en in goede gezondheid afsluit. In dat geval profiteer je namelijk van lagere premies. Let wel op dat je hiervoor een gezondheidsverklaring overlijdensrisicoverzekering in moet vullen. Doe dit binnen 14 dagen na je aanvraag, anders vervalt de aanvraag.
  • Ben je net begonnen met je bedrijf? Ook dan is een overlijdensrisicoverzekering een manier om wat extra financiële zekerheid te hebben na het starten van je eigen onderneming.


Hier moet je aan denken bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering

Voor ondernemers is een overlijdensrisicoverzekering afsluiten niet verplicht, zoals veel andere verzekeringen. Maar: het kan in veel gevallen dus wel handig zijn om zo’n verzekering te hebben. Bij het afsluiten van zo’n verzekering moet je op een aantal zaken letten, zoals de dekkingsbehoefte. Het is bijvoorbeeld cruciaal om de financiële behoeften van je nabestaanden te bepalen. Kijk hierbij naar bestaande schulden, kosten voor levensonderhoud, onderwijskosten en andere mogelijke kosten om dat te bepalen. Ook is het belangrijk om de juiste looptijd te bepalen. Welke looptijd voor jou interessant is, hangt af van je individuele situatie. Sluit je de verzekering af omdat je kinderen hebt? Kijk dan naar de levensfase en leeftijd van je kinderen bij het kiezen van de looptijd.

Wat ook goed is om te weten, is dat je verschillende aanbieders met elkaar moet vergelijken. Niet alle overlijdensrisicoverzekeringen zijn immers gelijk. Check daarom het aanbod, de premies en voorwaarden van meerdere aanbieders om een goede deal te vinden. Kortom: voor ondernemers is een overlijdensrisicoverzekering niet alleen een fijne financiële beschermlaag voor hun familie en/of nabestaanden, maar eveneens een strategische investering om het voortbestaan van hun onderneming te garanderen. Het is een investering die verder gaat dan alleen het zakelijke en onder andere daarom onmisbaar voor menig ondernemer.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Online goed vindbaar zijn is tegenwoordig voor elke onderneming een absolute must. In welke branche je ook actief bent, klanten oriënteren zich…
Naast meubilair voor binnen zal een horecagelegenheid vaak over terrasmeubilair willen beschikken. Vaak is dit andere meubilair dan binnen wordt…
De vastgoedmarkt is in elk opzicht momenteel een uitdaging; de prijzen stijgen alleen maar en de krapte neemt steeds verder toe. Wanneer je een bedrijf…
Duurzaamheid is vandaag de dag een belangrijk onderwerp, ook voor bedrijven. Steeds meer organisaties realiseren zich dat het verduurzamen van hun…
Leidinggeven op de werkvloer is een uitdagende, maar dankbare taak. Als leidinggevende ben jij de drijvende kracht achter het behalen van doelen en je…
Vennootschapsbelasting kan een complex en soms belastend onderdeel zijn van het ondernemerschap. Een strategische benadering kan echter significante…