Categorieën

Je bestelauto is onmisbaar voor flink wat zakelijke activiteiten. Dus is het wel zo prettig wanneer je hem altijd zorgeloos kunt gebruiken. Door een goede zakelijke autoverzekering af te sluiten voorkom je ongemak en financiële onzekerheid.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Wat is een bestelauto?

Een bestelauto is een motorrijtuig met een laadruimte of laadbak. Bedrijven gebruiken ze met name voor goederenvervoer. In de laadruimte mogen geen zitplaatsen aanwezig zijn. De belastingdienst noemt een bestelauto of bestelbus ook wel een auto met een ‘grijs kenteken’.

Zakelijke autoverzekering voor een bestelwagen

Heb je bestelauto een grijs kenteken? En staat je bestelauto in de boekhouding van je bedrijf? Dan kies je voor een bedrijfs­auto­verzekering of zakelijke bestelautoverzekering.

Het maximaal te beladen gewicht mag niet boven de 3500 kilo mag uitkomen. Is dit wel het geval? Dan ziet een verzekeraar je bestelwagen als een vrachtwagen. Zo’n zakelijke bestelautoverzekering is vergelijkbaar met een particuliere verzekering, al is er sprake van enkele verschillen waarop we in dit artikel zullen ingaan.

Waarop letten bij een bestelauto verzekeren?

Ga je je eigen bestelauto verzekeren? Dan zijn er 3 belangrijke factoren om rekening mee te houden.

  1. Basisverzekering kiezen. Alles begint bij de basisverzekering. Je hebt de keuze uit alleen WA, WA + beperkt casco dekking en WA + volledig casco dekking. Alleen WA dekt geen schade aan je eigen bestelwagen.

  2. Aanvullende dekkingen kiezen. Hiermee kies je voor extra verzekeringen bovenop je basisverzekering. Denk aan letselschade of juridische bijstand.

  3. Premie. De premie geeft aan hoeveel kosten je kwijt bent aan je bestelwagen verzekeren. De premie neemt toe naarmate je voor meer aanvullende verzekeringen kiest.

Welke aanvullende verzekeringen zijn er?

Bij een bestelauto verzekeren leidt de meest uitgebreide dekking vanzelfsprekend tot de hoogste premie. Er bestaan flink wat aanvullende verzekeringen om extra zekerheid in te bouwen. De belangrijkste voorbeelden:

  • Ongevallenverzekering voor inzittenden. Met deze verzekering krijg je een vast bedrag wanneer je als bestuurder of inzittende overlijdt of blijvend invalide wordt als gevolg van een ongeluk in de bestelwagen.

  • Schadeverzekering voor inzittenden. Deze verzekering dekt letselschade van de bestuurder en eventuele passagiers na een ongeluk bij zakelijke ritten.

  • Rechtsbijstandverzekering. Is er sprake van een juridisch conflict na een ongeluk? Dan krijg je dankzij deze verzekering juridische hulp.

  • Ladingverzekering. Schade aan, diefstal van of verlies van de lading? Dan vergoedt de ladingverzekering de kosten.

Stappenplan bedrijfsauto verzekeren

Een bestelautoverzekering afsluiten is zo gedaan. Je doet het aan de hand van de volgende stappen:

Stap 1: bestelautoverzekering vergelijken. Bekijk allereerst welke verzekeraars de scherpste premies aanbieden voor een verzekering van je bestelauto en wat de voorwaarden van de verzekering zijn.

Stap 2: kies een basisverzekering. WA, WA + beperkt casco of WA + volledig casco.

Stap 3: kies eventueel aanvullende verzekeringen. Bij het selecteren van aanvullende verzekeringen is het belangrijk om te bedenken hoe, waarvoor en hoe vaak je een bestelauto gebruikt.

Bestelautoverzekering aanvragen

Bij een ongeluk is het altijd fijn om terug te vallen op een bestelautoverzekering. Zo’n zakelijke autoverzekering afsluiten is dan ook zeker de moeite waard als een ondernemer.

De vergelijking maken tussen de drie basisdekkingen is de eerste stap. Daarna beslis je zelf of je voor een hoge premie gaat, zodat je extra goed bent verzekerd. Het is zelfs mogelijk dat je de kosten van je bedrijfsauto bij diefstal gedekt ziet.

Na een snelle berekening zie je binnen de kortste keren de opties voor verzekeringen en de bijkomende kosten. Wanneer je je bestelauto na het afsluiten zakelijk gebruikt, heb je niets te vrezen mocht er iets gebeuren.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Werkkleding is niet alleen een essentieel onderdeel van onze bedrijfsidentiteit, maar het biedt ook praktische voordelen voor ons als…
Hoewel de werkloosheid de afgelopen tijd gestegen is, blijft het aantal openstaande vacatures (CBS) bij bedrijven nog heel groot. Voor veel bedrijven…
Ontdek hoe Engelse taalvaardigheid barrières doorbreekt en zakelijk succes stimuleert. Leer de voordelen van effectieve…
Je kent het wel: bellende collega’s, gesprekken die je vanuit de andere kamer kunt horen of muziekoverlast van de verdieping boven. Niks is zo…
Het maakt niet uit hoeveel richtlijnen en praktijken voor veiligheid op de werkplek je hebt opgesteld, ze zullen geen goed doen als je werknemers zich…
Als mensen je winkel passeren, is je etalage in veel gevallen het eerste wat zij zien. In feite is het zelfs zo dat een mooie etalage het verschil kan…