Elektrisch rijden wordt de afgelopen jaren steeds populairder. Wanneer jij als bedrijf mee wil gaan in innovatieve ontwikkelingen en milieubewuste keuzes wil maken, is zakelijk elektrisch rijden een logische volgende stap. Op deze manier draag jij bij aan een beter milieu en minder uitstoot. Zeker wanneer jij een transportbedrijf hebt of vaker naar het buitenland afreist. Op deze manier anticipeer jij op de emissievrije zones die in steeds meer grote (internationale) steden worden ingevoerd. Wanneer jij er als ondernemer voor kiest om bedrijfsauto’s te laten vervangen door elektrische auto’s, of om personeel een elektrische auto van de zaak aan te bieden, zijn er een aantal zaken die je moet regelen.

Inhoudsopgave

Waarom elektrisch rijden?

Naast dat elektrisch rijden natuurlijk een stuk beter voor het milieu is, zit er ook nog een aantal andere voordelen aan elektrisch rijden. Zo past elektrisch rijden in het plaatje van duurzaam ondernemen. Bespaar je op brandstof- en onderhoudskosten. En geniet je van een aantal fiscale voordelen.

Zorg voor een laadpaal & laadpas

Wanneer je als ondernemer zakelijk elektrisch rijden stimuleert, is het verstandig om ook te zorgen voor een elektrische laadpaal en een zakelijke laadpas waarmee je door heel Nederland kunt laden. In sommige gevallen is het zelfs verplicht om een eigen laadpaal te hebben op de parkeerplaats van jouw bedrijf. Wanneer je een nieuw pand bouwt of verbouwt is het bijvoorbeeld verplicht om bij meer dan 10 parkeerplekken minimaal 1 laadpaal te plaatsen. Vanaf het jaar 2025 is het zelfs voor elk bedrijf verplicht om een elektrische laadpaal te hebben. Op deze manier probeert de overheid elektrisch rijden te stimuleren.

Bekijk de belastingvoordelen van zakelijk elektrisch rijden

  • Wanneer je dit jaar overstapt op zakelijk elektrisch rijden kun jij genieten van een heel aantal belastingvoordelen:
  • Tot 2025 hoef jij geen BPM (belasting voor personenauto’s en motorrijtuigen) en MRK (motorrijtuigenbelasting) te betalen. Deze belasting wordt namelijk berekend op het aantal CO2 dat een voertuig uitstoot. Elektrische auto’s stoten echter geen CO2 uit en daarom hoef jij in ieder geval tot 2025 deze belasting niet te betalen.
  • Wanneer jouw werknemers zakelijk elektrisch rijden kunnen ze gebruik maken van bijtellingsvoordeel. Het standaard percentage aan bijtelling is 22%. Op elektrische auto’s is deze bijtelling tot eind 2023 verlaagd naar 16%.
  • Veel gemeenten verstrekken subsidies om zakelijk elektrisch rijden te stimuleren.
  • Als laatste kun je als ondernemer profiteren van de MIA (Milieu investeringsaftrek) en de VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu investeringen). Met deze regelingen kun je genieten van investeringsaftrek.

 

Ga na of er subsidies beschikbaar zijn

Wanneer jij nieuwe elektrische auto’s gaat aanschaffen is het ontzettend belangrijk om na te gaan of hier subsidies voor beschikbaar zijn. Deze subsidies worden in de meeste gevallen verstrekt door de gemeente waarin jouw bedrijf gevestigd is. Een subsidie kan een flinke besparing opleveren bij de aanschaf van elektrische auto’s. Naast de subsidies die gemeenten aanbieden is er ook nog de landelijke overgangsregeling. Met deze regeling kunnen ondernemers 10% subsidie aanvragen op de aanschaf van een elektrische bestelbussen, met een maximum van € 5000,-.

Wat zijn de bijkomende kosten van zakelijk elektrisch rijden

Ondanks dat de aanschafprijs van een elektrische auto in de meeste gevallen een stuk hoger ligt dan de aanschafprijs van een reguliere auto. Is zakelijk elektrisch rijden op de lange termijn goedkoper. Dit komt doordat je kunt genieten van verschillende fiscale voordelen, subsidies en je geen kosten hoeft te maken aan brandstof. Wel krijg je te maken met een aantal andere bijkomende kosten wanneer je ervoor kiest om zakelijk elektrisch te rijden. Zo zal je een aparte stroomgroep moeten aanleggen voor een laadpaal en heb je in sommige gevallen een driefase aansluiting nodig. Deze heeft meer stroomcapaciteit nodig waardoor je eenmalig een bedrag moet betalen aan je netbeheerder voor de verzwaring van het stroomnet. Houd dus rekening met deze kosten wanneer je ervoor kiest om zakelijk elektrisch te gaan rijden.

Sluit de juiste verzekering af voor elektrische auto’s

Het is natuurlijk ontzettend belangrijk om te zorgen voor een goede verzekering. Een zakelijke elektrische auto kun je op dezelfde manier verzekeren als een reguliere zakelijke auto. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende soorten verzekeringen zoals de WA-autoverzekering, de beperkt casco autoverzekering of de Allrisk autoverzekering. Aangezien een zakelijke elektrische auto een behoorlijke investering is, is het verstandig om deze Allrisk te verzekeren. Zo ben je in alle gevallen goed verzekerd.

Zakelijk elektrisch rijden wordt gezien als de toekomst en is een stuk vriendelijker voor het milieu. Als ondernemer is het belangrijk om je goed in te lezen over de verschillende mogelijkheden en financiële voordelen. 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Lees ook…
Een auto van de zaak is voor veel mensen een interessante optie wanneer ze een nieuwe auto willen kopen. Het kan veel voordelen bieden die niet…
De Opel Mokka is een compacte SUV of een crossover die sinds 2012 in de verkoop is. De auto is te karakteriseren als een ruime gezinsauto. Is het…
Ethanol is een veelgebruikt chemisch product dat wordt gebruikt voor allerlei toepassingen, zoals als oplosmiddel of in alcoholische dranken. Als je…
Niet iedere PC is geschikt voor zakelijk gebruik. Je werkt vaak met zware en bijzondere software, waar een zware rekenkracht voor nodig is. Om te…
Er zijn tegenwoordig meer ondernemers dan ooit actief in Nederland. Dat is ook logisch, want dankzij het digitale tijdperk is het laagdrempelig om een…
Het leven als ondernemer brengt verschillende voordelen met zich mee. In de eerste plaats geniet je van ongelofelijk veel vrijheid. Je kunt immers zelf…