Wat is een nabestaandenpensioen?
Als een werknemer overlijdt, krijgen de nabestaanden maandelijks een bedrag als aanvulling op hun inkomen. Dit noem je een nabestaandenpensioen. Een nabestaandenpensioen aanbieden is niet verplicht voor werkgevers, maar wel gebruikelijk als secundaire arbeidsvoorwaarde.
Bijna alle pensioenregelingen bieden een nabestaandenpensioen. Het nabestaandenpensioen wordt uitgekeerd vanaf het moment van overlijden, ongeacht de leeftijd van de werknemer of de achterblijvende partner.
Partnerpensioen en wezenpensioen
Het nabestaandenpensioen bestaat uit twee delen: partnerpensioen voor de achterblijvende partner en wezenpensioen voor de kinderen. Vaak is hier ook een Anw-hiaatverzekering bij inbegrepen. Deze verzekering dekt (deels) het inkomensverlies als er geen recht is op een uitkering van de overheid vanuit de Algemene nabestaandenwet (ANW).
Wie heeft er recht op een nabestaandenpensioen?
De partner van je medewerker
Als je werknemer getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft, heeft de partner recht op partnerpensioen. Ook samenwoners kunnen recht hebben op partnerpensioen, maar soms gelden er extra voorwaarden. Bijvoorbeeld een samenlevingscontract of een minimale periode van samenwonen. In de nieuwe pensioenwet is een duidelijke definitie gekomen voor partners, waarover later in dit artikel meer.
Het partnerpensioen is meestal een levenslange uitkering, maar kan – afhankelijk van de pensioenregeling – stoppen als de partner opnieuw trouwt of gaat samenwonen.
De kinderen van je medewerker
Kinderen van de overleden werknemer hebben vaak recht op wezenpensioen. De voorwaarden hiervoor verschillen per pensioenregeling. Voorheen stopte het wezenpensioen als het kind 18 of 21 jaar werd, maar dat is in de nieuwe pensioenwet verlengd naar standaard 25 jaar.
Waarom zou je als werkgever voor een nabestaandenpensioen zorgen?
Met een nabestaandenpensioen zorg je als werkgever voor inkomen voor de achterblijvende partner en/of kinderen als je werknemer komt te overlijden. Daarmee bied je werknemers financiële zekerheid en toon je goed werkgeverschap.
Belangrijke veranderingen in het nabestaandenpensioen
Op 1 juli 2023 is de nieuwe pensioenwet ingegaan. Die brengt ook enkele belangrijke veranderingen met zich mee als het gaat om het nabestaandenpensioen. Er zit nu nog veel verschil tussen pensioenregelingen en in de nieuwe wet wordt dat meer gelijkgetrokken. Zo weten werknemers beter waar ze aan toe zijn. We zetten de gevolgen voor het nabestaandenpensioen op een rij:
1. Uitkering alleen gebaseerd op salaris
Overlijdt je werknemer vóór de pensioendatum? Dan wordt het nabestaandenpensioen voortaan alleen gebaseerd op het salaris en niet meer op de duur van het dienstverband. Bij sommige medewerkers, bijvoorbeeld degenen die al lang in dienst zijn, kan het zo zijn dat ze er met de nieuwe regels op achteruitgaan. Het partnerpensioen bedraagt maximaal 50 procent van het jaarsalaris waarover je werknemer pensioen opbouwt en het wezenpensioen maximaal 20 procent. Jij bepaalt als werkgever de exacte percentages.
2. Overlijden na pensioendatum
Als je werknemer overlijdt op of na de pensioendatum, verandert er niets. De hoogte van het nabestaandenpensioen blijft afhankelijk van het opgebouwde pensioen en de keuzes op pensioendatum.
3. Nieuwe eindleeftijd wezenpensioen
De eindleeftijd voor het wezenpensioen wordt standaard 25 jaar, in plaats van de huidige variërende leeftijden per pensioenregeling.
4. Nabestaandenpensioen op risicobasis
Het nabestaandenpensioen bij overlijden vóór de pensioendatum wordt voortaan alleen op risicobasis verzekerd. Dit betekent dat het pensioen alleen wordt uitgekeerd als de werknemer op het moment van overlijden in dienst was. Werknemers moeten zich bewust zijn van deze verandering, vooral bij een baanwissel.
5. Uitloopdekking
Om te voorkomen dat nabestaanden zonder inkomen komen te zitten als een ex-werknemer tussen banen overlijdt, komt er een uitloopdekking. Dit houdt in dat het nabestaandenpensioen drie tot zes maanden doorloopt na het einde van het dienstverband. Als de ex-werknemer een WW- of Ziektewet-uitkering ontvangt, blijft het pensioen verzekerd zolang die uitkering loopt. Na de uitloopperiode kan het partnerpensioen vrijwillig worden voortgezet, maar dit geldt niet voor het wezenpensioen.
6. Duidelijke definitie voor partners
Er komt een eenduidige definitie voor samenwonende partners zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap. De nieuwe regels gaan uit van partners met een gezamenlijke huishouding, aangetoond met een samenlevingscontract of -verklaring. Een eenzijdige samenlevingsverklaring, opgesteld na overlijden, kan ook dienen als bewijs van een duurzame relatie.
Zorg voor een toekomstbestendig nabestaandenpensioen
Met de nieuwe pensioenwet zijn er dus enkele belangrijke veranderingen voor het nabestaandenpensioen doorgevoerd. Het is cruciaal om voorbereid te zijn en je werknemers op de hoogte te stellen van wat deze wijzigingen betekenen. Het is slim om contact op te nemen met een onafhankelijke adviseur voor meer informatie en ondersteuning.