10 dingen van WhatsApp die je nog niet wist
Vrijwel iedereen gebruikt WhatsApp om berichtjes te sturen, maar doet dat lang niet altijd optimaal. Wist je dat je de app veel meer kunt personaliseren? Wat dacht je van een instelling die je data-verbruik aanzienlijk vermindert? We hebben er tien handige functies op een rij gezet.

Inhoudsopgave

Whatsapp privacy

Soms wordt je via Whatsapp uitgenodigd voor groepsapps waar je niet op zit te wachten. Als je niet herkent wilt worden in dit soort apps, kun je dat voorkomen. Ga naar Instellingen –> Account –> Privacy en pas daar de opties voor je online status en profielfoto aan. Je kunt aangeven of iedereen, niemand of alleen je contacten mogen weten wie je echt bent.  

Leesbevestigingen uitzetten

We snappen hoe het kan gaan. Je bent hard aan het sporten (of iets anders), je telefoon trilt en je kijkt even snel naar het scherm. Je hebt geen tijd om meteen te reageren, maar je wilt ook niet dat de verzender door heeft dat je het bericht hebt gelezen. Straks denkt die persoon nog dat je hem of haar negeert. Goed nieuws: er is een manier om die blauwe vinkjes uit te zetten. Ga naar Instellingen, selecteer je privacy pagina en zet de leesbewijzen uit. Let op: je kunt dan ook niet meer zien of anderen jouw berichten gelezen hebben.  

Bekijk de status van je bericht

Voor Android: ga naar een WhatsApp-chat, houd een bericht ingedrukt. Op de menu-balk verschijnt een info-icoon. Wanneer je daarop klikt, kan je niet alleen zien wanneer een bericht is verzonden of ontvangen, maar ook wanneer het is gelezen.

Op de iPhone veeg je het bericht naar links om de benodigde informatie te zien.  

Even pauze

Je wilt je ook wel eens concentreren of ongestoord ergens aan door kunnen werken. Zet dan die almaar doorgaande gesprekken even op ‘pauze’. Tap op het groepsgesprek waar je last van hebt, druk op de naam bovenin het scherm en geef aan hoe lang deze chat stil moet zijn (‘Dempen’). Je kunt kiezen tussen 8 uur, een week of zelfs een jaar ‘dempen’. Je kunt het dempen altijd weer opheffen.   

Snelkoppelingen voor bepaalde personen

Exclusief voor Android: Houd de chatnaam van de bewuste persoon ingedrukt en er verschijnt een tab. Druk op ‘Snelkoppeling maken voor chat’ en de chat wordt op het beginscherm van de telefoon gezet.   

Aparte melding per contactpersoon

Het is een kwestie van smaak en vaak ook een kwestie van timing: van sommige conversaties ben je nou eenmaal wel/niet gediend. Ga naar de overzichtspagina van al je chats, tap op de bewuste naam –> klik op ‘Contact weergeven‘ en tik bij Meldingen op ‘Aangepaste meldingen‘. Vervolgens kun je de instellingen aanpassen, zoals het meldingsgeluid. Koppel een specifiek geluid aan een bepaald persoon, zodat je berichten van hem/haar onmiddellijk herkent.

Belangrijke conversaties? Maak een back-up

iPhone-gebruikers kunnen automatisch een iCloud-backup maken: eens per dag, per week of per maand. Je kunt ook een back-up maken van geselecteerde chats of zelfs de chatgeschiedenis naar jezelf mailen. Android-bezitters kunnen in de instellingen een chat backup voor in Google Drive maken. Die kun je makkelijk terugzetten als je ooit een nieuwe telefoon neemt.  

Voeg data en tijdstippen meteen aan je agenda toe

Het zal je vast wel eens opgevallen zijn: sommige tijdsbepalingen in chats hebben ineens een blauwe streep. Klik op het tijdstip of de datum en je kunt de afspraak aan je agenda toevoegen.

Voorkom dat anderen je berichten lezen

Hoe vaak overkomt het je dat je je mobiel in de haast ergens even op tafel laat liggen, terwijl je even naar de espressomachine loopt of om wat voor reden dan ook. Tijdens je afwezigheid verschijnt er een bericht, dat anderen gemakkelijk kunnen lezen. Wil je dat voorkomen? Ga naar de instellingen voor notificaties en schakel de preview uit. Hierdoor krijg je alleen te zien dat je van iemand een bericht hebt ontvangen, maar staat de inhoud van het bericht niet op het berichtenscherm. Je moet WhatsApp openen om de chat te lezen.   

Datagebruik besparen door media op te slaan

Gebruik je je smartphone met een beperkte databundel, dan wil je niet dat elke Mb meetelt bij de ontvangst van foto’s en/of video’s. Je kunt dat voorkomen door ze alleen automatisch te laten downloaden op het moment dat je een veilige WiFi verbinding hebt. Ben je bang dat al die foto’s en video’s een te groot beslag op het geheugen van je toestel leggen, dan un je ook nog instellen dat ze niet standaard worden opgeslagen. 

Ga naar Instellingen, open Chatsen oproepen en kies voor ‘Media automatisch downloaden’. Hier kun je aangeven wanneer media gedownload mag worden. Zo kun je op WiFi tikken, wanneer je wilt dat dat uitsluitend thuis of op een ander plek met (veilige) WiFI gebeurd.  

Meer informatie over Whatsapp?

Wil je meer informatie over het onderwerp Whatsapp vinden? Ontdek het via de blogartikelen van De Zaak.

Verbeter Je Cashflow
Een populaire oplossing is factoring van je facturen. Probeer het uit met 1 factuur.
Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.
Lees ook…
Je website is natuurlijk het online uithangbord van je bedrijf. Het is belangrijk dat deze goed en fijn werkt zodat bezoekers niet afhaken, maar juist…
Outlook stelt tijdens het typen automatisch mailadressen voor. Vaak erg handig, maar niet als het om een e-mailadres gaat dat je niet meer nodig hebt….
i.s.m.
Tijdens corona leek de hele wereld stil te staan. Toch zijn er juist enorme stappen gezet als je kijkt naar de technologische ontwikkelingen. Maar wat…