Categorieën

Vrijwel iedereen gebruikt WhatsApp om berichten te sturen. Maar wist je dat je de app veel meer kunt personaliseren dan veel mensen doen? Zo kun je onder andere WhatsApp uitzetten op momenten dat je even niet gestoord wilt worden. En wat dacht je van een instelling die je data-verbruik aanzienlijk vermindert? Gebruik WhatsApp nog beter met deze 10 handige functies.

Inhoudsopgave

WhatsApp info verbergen voor meer privacy

Soms word je via WhatsApp uitgenodigd voor groepsapps waarop je niet zit te wachten. Als je niet herkend wilt worden in dit soort apps, kun je dat voorkomen.

Voor meer privacy kun je bijvoorbeeld je WhatsApp-info verbergen en uitzetten zodat anderen niet kunnen zien wanneer je voor het laatst online bent geweest.

Ga naar ‘Instellingen’, kies ‘Account’, selecteer ‘Privacy’ en pas daar de opties voor je online status en profielfoto aan. Je kunt aangeven of iedereen, niemand of alleen je contacten alles kunnen zien.

Switch van vast naar mobiel met zakelijke telefonie van Rinkel. Jouw vaste nummer(s) worden doorgeschakeld naar je mobiel. Een complete telefooncentrale met professionele functies: speciaal voor lezers van De Zaak nu 3 maanden 50% korting!

Leesbevestigingen (blauwe vinkjes) uitzetten

Je bent druk bezig, je telefoon trilt en je kijkt even snel naar het scherm. Je hebt geen tijd om meteen te reageren, maar je wilt ook niet dat de verzender doorheeft dat je het bericht hebt gelezen. Straks denkt die persoon nog dat je hem of haar negeert.

Er is een manier om die ‘blauwe vinkjes’ uit te zetten. Ga naar ‘Instellingen’, selecteer ‘Privacy’ en zet de leesbewijzen uit.

Let op: je kunt dan ook niet meer zien of anderen jouw berichten gelezen hebben.  

Bekijk de status van je bericht

Voor Android: ga naar een WhatsApp-chat, houd een bericht ingedrukt. Op de menu-balk verschijnt een info-icoon. Wanneer je daarop klikt, kun je niet alleen zien wanneer een bericht is verzonden of ontvangen, maar ook wanneer het is gelezen.

Voor iPhone: veeg het bericht naar links en de benodigde informatie is te zien.  

WhatsApp-meldingen dempen

Je wilt je ook weleens concentreren of ongestoord ergens aan door kunnen werken. Zet dan die almaar doorgaande gesprekken even op pauze door in WhatsApp voor ‘stille meldingen’ te kiezen.

Tap op het groepsgesprek, druk op de naam bovenin het scherm en geef aan hoe lang deze chat stil moet zijn (‘dempen’).

Je kunt kiezen tussen 8 uur, een week of zelfs een jaar. Je kunt het dempen altijd weer opheffen.

Tip: je kunt zelfs WhatsApp meldingen uitzetten voor 1 persoon.

Snelkoppelingen voor bepaalde personen

Exclusief voor Android Hou de chatnaam van de bewuste persoon ingedrukt en er verschijnt een tab. Druk op ‘snelkoppeling maken voor chat’ en de chat wordt op het beginscherm van de telefoon gezet.   

Aparte melding per contactpersoon

Het is een kwestie van smaak en vaak ook een kwestie van timing: van sommige conversaties ben je nu eenmaal wel of niet gediend.

Ga naar de overzichtspagina van al je chats, tap op de bewuste naam –> klik op ‘contact weergeven’ en tik bij Meldingen op ‘aangepaste meldingen’.

Vervolgens kun je de instellingen aanpassen, zoals het meldingsgeluid. Koppel een specifiek geluid aan een bepaald persoon, zodat je berichten van hem of haar onmiddellijk herkent.

Maak een back-up van belangrijke conversaties

iPhone-gebruikers kunnen automatisch een iCloud-backup maken: eens per dag, per week of per maand. Je kunt ook een back-up maken van geselecteerde chats of zelfs de chatgeschiedenis naar jezelf mailen.

Android-bezitters kunnen in de instellingen een chat back-up in Google Drive maken. Die kun je makkelijk terugzetten als je ooit een nieuwe telefoon neemt.

Soms komt WhatsApp zelf met een pop-up waarmee je een back-up in kunt schakelen. Dit is handig voor het geval dat je het vergeet.

Voeg data en tijdstippen meteen aan je agenda toe

Het zal je vast weleens opgevallen zijn: sommige tijdsbepalingen in chats hebben ineens een blauwe streep.

Klik op het tijdstip of de datum en je kunt de afspraak aan je agenda toevoegen.

Voorkom dat anderen je berichten lezen

Hoe vaak overkomt het je dat je je mobiel in de haast ergens even op tafel laat liggen terwijl je naar de espressomachine loopt? Tijdens je afwezigheid verschijnt er een nieuw bericht dat anderen makkelijk kunnen lezen.

Wil je dat voorkomen? Ga naar ‘Instellingen’, kies ‘Meldingen’ en schakel ‘Toon voorvertoning’ uit. Hierdoor krijg je alleen te zien dat je van iemand een bericht hebt ontvangen, maar staat de inhoud van het bericht niet op het berichtenscherm. Je moet WhatsApp openen om de chat te lezen.   

Reactie meldingen WhatsApp uitzetten

Op WhatsApp is er een over het algemeen handige functie bijgekomen. Je kunt direct op een bericht reageren met alleen een emoji (zoals een duimpje of hartje).

Het is erg handig en snel, maar voor de zender van het bericht kan het een nadeel met zich meebrengen. Er zal namelijk steeds een melding verschijnen wanneer iemand met een emoji op jouw bericht reageert, zonder dat je ziet wat deze melding is.

Zeker bij een gesprek in een groepsapp kunnen deze meldingen voor wat irritatie zorgen. Je kunt er gelukkig voor kiezen om reactie meldingen van WhatsApp uit te zetten.

Open WhatsApp en ga je naar ‘Instellingen’. Klik vervolgens op ‘Meldingen’ en ga op zoek naar ‘Reactiemeldingen’. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is deze uit te zetten.

Datagebruik besparen door media op te slaan

Gebruik je je smartphone met een beperkte databundel? Dan wil je niet dat elke MB meetelt bij de ontvangst van foto’s en/of video’s.

Je kunt dat voorkomen door ze alleen automatisch te laten downloaden op het moment dat je een veilige wifiverbinding hebt. Ben je bang dat al die foto’s en video’s een te groot beslag op het geheugen van je toestel leggen? Dan kun je instellen dat ze niet standaard worden opgeslagen. 

Ga naar ‘Instellingen’, open ‘Opslag en data’ en kies voor ‘Media automatisch downloaden’. Hier kun je aangeven wanneer media gedownload mag worden. Zo kun je op wifi tikken wanneer je wilt dat dat uitsluitend thuis of op een andere plek met (veilige) wifi gebeurt.  

Veelgestelde vragen

Hoe kun je je privacy op Whatsapp vergroten?

Als je je privacy wilt vergroten, kun je je WhatsApp-info verbergen en uitzetten zodat anderen niet kunnen zien wanneer je voor het laatst online bent geweest. Ga naar ‘Instellingen’, kies ‘Account’, selecteer ‘Privacy’ en pas daar de opties voor je online status en profielfoto aan.

Hoe kun je reactiemeldingen op WhatsApp uitzetten?

Reactiemeldingen kunnen bij een gesprek in een groepsapp voor irritatie zorgen. Je kunt er voor kiezen om die uit te zetten. Open WhatsApp en ga je naar ‘Instellingen’. Klik vervolgens op ‘Meldingen’ en ga op zoek naar ‘Reactiemeldingen’. Die kun je vervolgens uitzetten.

Hoe voorkom je dat anderen je berichten op Whatsapp lezen?

Soms loop je even weg en wil je niet dat anderen je berichten lezen. Hoe doe je dat? Ga naar ‘Instellingen’, kies ‘Meldingen’ en schakel ‘Toon voorvertoning’ uit. Je krijgt hierdoor alleen te zien dat je van iemand een bericht hebt ontvangen, maar staat de inhoud van het bericht niet op het berichtenscherm.

Til je onderneming naar een hoger niveau: laat je telefonie voor je werken met de professionele functies van Rinkel. Webphone, openingstijden, doorverbinden, WhatsApp Business: je beheert het eenvoudig zelf. Nu de eerste 3 maanden 50% korting, alleen bij De Zaak!

Peter Westhof

Peter Westhof

Ik schrijf als journalist veel over ondernemerszaken en voor De Zaak specifiek over energie voor ondernemers. Ook heb ik veel ondernemers geïnterviewd. Ondernemers willen vooral graag ondernemen, zo heb ik gemerkt. Het is buitengewoon handig en waardevol voor hen als een site als De Zaak op een begrijpelijke manier bepaalde ingewikkelde onderwerpen uitlegt. Daar draag ik graag aan bij.
Lees ook…
Ineens zit je met een probleem: je Windows-toetsenbord geeft verkeerde tekens. Zeker in de drukke periodes is het ontzettend vervelend wanneer je een…
Het beheer van een website kost aardig wat tijd, hoofdbrekens en – wanneer je het hebt uitbesteed – ook nog geld. Met een content management systeem…
i.s.m.
Steeds weer opnieuw verbinden, vertraging in je videocalls of oneindig lange downloads. Als ondernemer is er niets zo vervelend als slechte…