In samenwerking met
Tijdens corona leek de hele wereld stil te staan. Toch zijn er juist enorme stappen gezet als je kijkt naar de technologische ontwikkelingen. Maar wat zijn eigenlijk de nieuwste trends? Wat kan jij als ondernemer verwachten? Lees hieronder de 5 grote technologische trends van dit jaar.

Inhoudsopgave

De metaverse: een virtueel universum

Al een aantal jaar komt de term voorbij: de metaverse. Een virtuele driedimensionale wereld, waarin je rond kan lopen, andere mensen of bedrijven kan ontmoeten, een feest kan organiseren of eigendommen kan bezitten. Dat klinkt misschien nog onwerkelijk, maar het concept van de metaverse is helemaal niet nieuw. Vooral in de gamingwereld zijn er op dit moment al meerdere metaverse. Denk bijvoorbeeld aan Roblox en Fortnite, waar nu al artiesten optredens geven.

Wat wel nieuw is, is de gegroeide interesse in de metaverse. Door de coronapandemie, waarbij we gewend zijn geraakt aan communiceren op afstand, hebben namelijk steeds meer tech-bedrijven hun focus verlegd naar de metaverse. Daarnaast zorgen ontwikkelingen in virtual reality ervoor dat de metaverse in 2022 steeds meer werkelijkheid wordt.

Leuk weetje: waarschijnlijk komt er meer dan één metaverse, die wel met elkaar verbonden zijn. Veel bedrijven zijn nu al bezig met hun eigen metaverse. Zo werkt Microsoft aan een metaverse voor op de werkvloer en wil Nvidia een metaverse bouwen die een digitale versie is van de echte wereld.

5G: hyperconnectiviteit in 2022

Van de industrie tot de gezondheidszorg: 5G is de sleutel tot veel nieuwe technologische ontwikkelingen. De capaciteit en de betrouwbaarheid van het netwerk zorgen er namelijk voor dat het makkelijker (en goedkoper) wordt om meerdere apparaten tegelijkertijd te verbinden met het netwerk.

Je bent het liefste bezig met je klanten en je werk, maar daarnaast moet je óók nog je administratie doen, bestanden aanleveren of de promotie regelen. Download de gratis whitepaper “Top 100 Webtools voor ondernemers” en ontdek hoe jij slimmer kan werken.

Je kan hier bijvoorbeeld denken aan een situatie waar een ‘groene golf’ wordt gecreëerd voor een ambulance om, zonder verkeersuitdagingen, snel en veilig naar het ziekenhuis te rijden. Of simpelweg aan het efficiënter maken van je leveringsketen of het optimaliseren van bedrijfsprocessen.

De voordelen van dit snellere en betrouwbaardere 5G-netwerk betekent eigenlijk voor iedere sector en branche een enorme stap vooruit in de connectiviteit.

Artificial Intelligence: creatie van nieuwe content

Artificial Intelligence (AI) trends zijn bijna niet meer bij te houden. Waar we vroeger vooral dachten aan futuristische films, heeft AI zich inmiddels ook ontpopt als handigheidje op de werkvloer. De nieuwste trend: generative AI.

Tot nu toe kon AI vooral data creëren, maar bij ‘generative AI’ kan AI ook content creëren. Het AI-model herkent namelijk patronen in bestaande content, zoals tekst of audiobestanden, en genereert op basis hiervan nieuwe content die hierop lijkt. De meest bekende toepassing van generative AI is de deep fake, oftewel nepvideo’s die bijna niet te onderscheiden zijn van de realiteit.

Behalve hackers, gebruiken steeds meer bedrijven AI-technologieën. Denk hier aan voice search, voorspellende analyses, virtuele medewerkers of bij cybersecurity.

Cybersecurity mesh: veiligheid krijgt prioriteit

In de huidige wereld van digitale versnelling en hybride arbeidskrachten, bevinden veel van de middelen (inclusief personeel) zich buiten je ‘traditionele’ infrastructuur. De uitdaging voor bedrijven en medewerkers is dus dat beveiliging niet langer beperkt is tot een fysieke locatie.

Cybersecurity mesh pleit voor interoperabiliteit en coördinatie tussen afzonderlijke beveiligingsproducten, zodat je een meer geïntegreerd beveiligingsbeleid krijgt. In plaats van een groot hek om je netwerk plaatsen, creëer je kleinere en individuele hekken rondom al je verschillende apparaten in je netwerk. Hierdoor worden al je apparaten, data en diensten op dezelfde veilige manier beschermd, ongeacht of ze zich binnen of buiten het netwerk bevinden. Je algehele security is hierdoor dus verbeterd.

Robots: zeg maar dag tegen alle rotklusjes

Dankzij de technologische ontwikkelingen op het gebied van AI, zijn robots ineens een stuk veelzijdiger (en intelligenter) in te zetten. Hierbij kan je denken aan sectoren als de landbouw of de maakindustrie, maar ook op de werkvloer voor alle repetitieve ‘rotklusjes’.

Met digitale robotic process automation-robots kan jij als ondernemer namelijk steeds meer handelingen automatiseren. Denk hierbij aan het inplannen van afspraken, maar ook debiteurenbeheer (facturen / betalingsherinneringen versturen) of het aanvullen van je CRM.

[Gratis whitepaper] Welke tools en websites zijn er voor ondernemers om slimmer en efficiënter te werken? Download de gratis whitepaper met de Top 100 Webtools voor ondernemers.

KPN logo

KPN, partner van De Zaak

KPN is dé toonaangevende leverancier van telecommunicatie en IT en marktleider in Nederland. Met onze vaste en mobiele netwerken voor internet, telefonie en televisie zorgen we voor het netwerk van de toekomst. Met passie werken we aan veilige, betrouwbare, en toekomstbestendige netwerken en diensten, zodat mensen en apparaten altijd en overal met elkaar verbonden kunnen zijn. Zo zetten wij alles op alles om iedereen in Nederland te verbinden met een duurzame toekomst.

Bekijk alle artikelen van KPN

Lees ook…
Het beheer van een website kost aardig wat tijd, hoofdbrekens en – wanneer je het hebt uitbesteed – ook nog geld. Met een content management systeem…
Vrijwel iedereen gebruikt WhatsApp om berichten te sturen. Maar wist je dat je de app veel meer kunt personaliseren dan veel mensen doen? Zo kun je…
Mobiel betalen. Steeds meer klanten gebruiken mobile Wallets. En het is een stuk goedkoper dan een pinautomaat. Het duurde lang, maar de opmars van…
i.s.m.
Het internet is in de ban van ChatGPT. Voor het eerst is er een aanspreekbare AI (artificiële of kunstmatige intelligentie) ontwikkeld. Voor het eerst…
Je werkt in Excel met verschillende werkbladen, print en ontdekt dat één kolom net op de tweede pagina wordt afgedrukt. Niets aan te doen? Jawel…
Misschien werk je zelf niet met weeknummers, je klanten en relaties meestal wel. In de communicatie is het wel zo handig als alle partijen weten over…