Een veilige onlineomgeving vraagt om een scherp cloudbeleid. Ondernemers staan op dat gebied voor steeds grotere uitdagingen. Hackers worden slimmer en passen hun manier van werken constant aan. Ondertussen wordt de wet- en regelgeving strenger. Bedrijven moeten aan kunnen tonen dat ze zorgvuldig omgaan met data en privacygevoelige gegevens. Met deze vier tips zorg je dat al je data veilig is en dat in de toekomst ook blijft.

Profiteer nu van tijdelijke korting op Zakelijk Internet, razendsnel en beschermd tegen cyberaanvallen. Check de exclusieve deals voor je eenmanszaak of kantoor!

Inhoudsopgave

1. Neem voor elke applicatie aparte maatregelen

Aanvallen van cybercriminelen worden steeds complexer. Dat vraagt om slimmere maatregelen. Het is zinvol om bij elk van je applicaties te beoordelen wat daar de juiste maatregelen zijn. Dat betekent keuzes maken over netwerkbeheer, applicatiebeheer en je besturingssysteem. En vergeet, naast de techniek, je medewerkers niet. Maak ze bewust van de risico’s en hun online gedrag.

2. Zorg voor een veilig netwerk naar de cloud

Niet alleen je applicaties moeten veilig zijn, ook het netwerk naar de cloud. Daarvoor gelden standaarden waar de overheid streng op toeziet. Ondernemingen moeten voldoen aan de eisen van de privacywetgeving, maar ook aan die van andere wetten. De Meldplicht Datalekken bijvoorbeeld en in sommige gevallen de Telecommunicatiewet.

3. Regel je ‘security & compliance’ vooraf

Voor een toekomstbestendige IT-omgeving is het noodzakelijk om eerst je zogenaamde security & compliance op orde te hebben en daarna pas over te stappen naar de cloud. Security gaat over online veiligheid, compliance over de vraag of je aan alle wetgeving voldoet. Zorg dus dat je zowel op technisch als organisatorisch gebied een sluitend beleid vaststelt én dat de praktijk er klaar voor is. Neem daarin ook de processen, controle, de besturing van de organisatie en de menselijke factor mee.

4. Automatiseer waar het kan

Eén foutje in een securityproces kan grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het toekennen van rechten voor verschillende gebruikers van een applicatie. Als dat niet volgens een zorgvuldig beschreven proces wordt gedaan kan het gebeuren dat een medewerker ongeautoriseerd toegang krijgt tot gevoelige data.

Handmatige securityprocessen zijn behalve foutgevoelig ook erg duur. Automatisering, intern of via de cloudprovider, kan veel kosten besparen en fouten voorkomen. Zo draagt automatisering bij aan een veiliger onlineomgeving.

Wil je meer weten over de laatste inzichten op het gebied van zakelijke cybersecurity of over clouddiensten? Kijk dan voor meer informatie over cloud diensten hier.

Onderneem razendsnel en veilig met Zakelijk Internet. Profiteer van exclusieve kortingen op Zakelijk Internet en kies het contract dat bij jou past, voor zowel thuis als op kantoor.

Lees ook…
i.s.m.
Als ondernemer realiseer je je misschien niet dat je zakelijke socialmedia-accounts een serieus risico kunnen vormen voor de cybersecurity van je…
i.s.m.
Ben jij ondernemer en werk je vaak vanuit huis? Dan weet je hoe belangrijk een snelle en stabiele internetverbinding is. Want je wilt zonder frustratie…
i.s.m.
Social media vormen een krachtig marketingkanaal voor ondernemers, maar brengen ook aanzienlijke beveiligingsrisico’s met zich mee. Cybercriminelen…
Snelheid is key. Zeker wanneer (potentiële) klanten een vraag willen stellen, is het handig als je bereikbaar bent op een manier die prettig werkt en…
i.s.m.
Welke ondernemer kan er zonder Microsoft Excel? Of het nu gaat om administratie, boekhouding, of gegevensanalyse, Excel helpt je om efficiënter en…
i.s.m.
Cyberdreigingen zijn aan de orde van de dag. Het risico op forse financiële schade door phishing of ransomware is voor veel mkb’ers en zzp’ers dan…