Een veilige onlineomgeving vraagt om een scherp cloudbeleid. Ondernemers staan op dat gebied voor steeds grotere uitdagingen. Hackers worden slimmer en passen hun manier van werken constant aan. Ondertussen wordt de wet- en regelgeving strenger. Bedrijven moeten aan kunnen tonen dat ze zorgvuldig omgaan met data en privacygevoelige gegevens. Met deze vier tips zorg je dat al je data veilig is en dat in de toekomst ook blijft.

Onderneem op volle snelheid met snel en stabiel zakelijk internet. Ontvang nu de beste deal via De Zaak.

Inhoudsopgave

1. Neem voor elke applicatie aparte maatregelen

Aanvallen van cybercriminelen worden steeds complexer. Dat vraagt om slimmere maatregelen. Het is zinvol om bij elk van je applicaties te beoordelen wat daar de juiste maatregelen zijn. Dat betekent keuzes maken over netwerkbeheer, applicatiebeheer en je besturingssysteem. En vergeet, naast de techniek, je medewerkers niet. Maak ze bewust van de risico’s en hun online gedrag.

2. Zorg voor een veilig netwerk naar de cloud

Niet alleen je applicaties moeten veilig zijn, ook het netwerk naar de cloud. Daarvoor gelden standaarden waar de overheid streng op toeziet. Ondernemingen moeten voldoen aan de eisen van de privacywetgeving, maar ook aan die van andere wetten. De Meldplicht Datalekken bijvoorbeeld en in sommige gevallen de Telecommunicatiewet.

3. Regel je ‘security & compliance’ vooraf

Voor een toekomstbestendige IT-omgeving is het noodzakelijk om eerst je zogenaamde security & compliance op orde te hebben en daarna pas over te stappen naar de cloud. Security gaat over online veiligheid, compliance over de vraag of je aan alle wetgeving voldoet. Zorg dus dat je zowel op technisch als organisatorisch gebied een sluitend beleid vaststelt én dat de praktijk er klaar voor is. Neem daarin ook de processen, controle, de besturing van de organisatie en de menselijke factor mee.

4. Automatiseer waar het kan

Eén foutje in een securityproces kan grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het toekennen van rechten voor verschillende gebruikers van een applicatie. Als dat niet volgens een zorgvuldig beschreven proces wordt gedaan kan het gebeuren dat een medewerker ongeautoriseerd toegang krijgt tot gevoelige data.

Handmatige securityprocessen zijn behalve foutgevoelig ook erg duur. Automatisering, intern of via de cloudprovider, kan veel kosten besparen en fouten voorkomen. Zo draagt automatisering bij aan een veiliger onlineomgeving.

Wil je meer weten over de laatste inzichten op het gebied van zakelijke cybersecurity of over clouddiensten? Kijk dan voor meer informatie over cloud diensten hier.

Ben jij op zoek naar supersnel en stabiel internet voor de zaak? Ontvang nu het nieuwe actieaanbod van KPN Zakelijk Internet.

Lees ook…
i.s.m.
Verkoop is leuk. Iedere ondernemer is dol op goede verkoopcijfers. Alleen de administratie die daarbij komt kijken: de offertes, de facturering, het…
i.s.m.
Als ondernemer ben je altijd verbonden met je bedrijf, zelfs wanneer je geniet van een welverdiende vakantie. Steeds vaker reist je laptop of tablet…
i.s.m.
Met een zakelijk unlimited abonnement voor je mobiel, kun je net zoveel bellen, sms’en of data verbruiken als je maar wilt. We zetten de…
i.s.m.
Het internet is in de ban van ChatGPT. Voor het eerst is er een aanspreekbare AI (artificiële of kunstmatige intelligentie) ontwikkeld. Voor het eerst…
Oplichters kunnen jou of een van je medewerkers bellen, mailen vanaf een willekeurige nummer of e-mailadres. Bijvoorbeeld met het nummer van jouw bank….
i.s.m.
Hoe houd je cybercriminelen buiten de deur? Heeft jouw bedrijf voldoende beschermende maatregelen getroffen om gevoelige informatie veilig op te slaan?…