Categorieën

In samenwerking met
De recente daling in energieprijzen biedt ondernemers de uitgelezen kans om te onderzoeken of het voordelig is om over te stappen van energieleverancier. Vaak schrikt de opzegvergoeding ondernemers met een doorlopend vast energiecontract af om over te stappen naar een nieuw contract. Maar in sommige gevallen hoeft dit helemaal geen drempel te zijn om maandelijks te profiteren van lagere energiekosten.

Inhoudsopgave

Heb jij het juiste energiecontract voor je onderneming? Kies zekerheid voor thuis of op kantoor en ontvang tot €400,- korting. 

Energietarieven 60% lager dan vorig jaar

De prijzen van gas en elektriciteit blijven dalen. De forse daling in energieprijzen kent meerdere oorzaken. De milde winter heeft geleid tot een lager energieverbruik. In combinatie met een constante aanvoer van vloeibaar gas en een wereldwijde afname in de vraag naar industriële productie, resulteerde dit in een aanzienlijke daling van 60% van de energieprijzen vergeleken met vorig jaar.

Figuur 1 Inzicht in de dalende energieprijzen 

Met de sterke daling van deze energietarieven kan het dus gunstig zijn om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier, vooral als het huidige tarief aanzienlijk lager ligt.

Overstappen ook mogelijk bij een vast contract

Heb je een variabel contract? Dan hoef je geen rekening te houden met een opzegvergoeding. Je bent dan vrij om over te stappen naar een andere energieleverancier, zonder extra kosten.

Heb je nog een doorlopend vast energiecontract, dan kun je ook overstappen, maar dan loop je waarschijnlijk tegen een opzegvergoeding aan. Dat klinkt ingewikkeld, maar in de praktijk valt het wel mee.

Hoe zit dat precies met een opzegvergoeding?

De regels zijn per 1 juni 2023 gewijzigd zodat de opzegvergoeding meer in lijn is met het verlies dat een energieleverancier lijdt als je vroegtijdig jouw contract beëindigt. Dit verlies ontstaat doordat de energie al is aangekocht op basis van jouw geschatte verbruik, maar niet meer kan worden geleverd vanwege het voortijdig beëindigen van je contract.

De opzegvergoeding wordt nu berekend op basis van zowel de resterende looptijd als het verschil tussen je contractprijs en de actuele prijs van hetzelfde contract. Het kan dus voorkomen dat de opzegvergoeding lager uitvalt dan in het verleden, vooral als je contract binnenkort afloopt.

Tip: Wil je overstappen? Informeer dan eerst bij je energieleverancier naar de hoogte van de opzegvergoeding en beoordeel of een overstap de moeite waard is. In veel gevallen kan dit online.

Wil jij besparen op je (zakelijke) energiekosten? Vind een energiecontract die bij jouw onderneming past. Met een kantoor aan huis of een eigen bedrijfspand. Bekijk je aanbod.

Vattenfall, partner van De Zaak

Vattenfall, een van Europa's leidende energiebedrijven, streeft naar een fossielvrij leven binnen één generatie. Vattenfall ondersteunt 2 miljoen Nederlandse klanten, inclusief ondernemers, met slimme energieoplossingen. Krijg meer inzicht in je energieverbruik door persoonlijke ondersteuning en slimme tools. Zo kies jij het ideale energiecontract voor je zakelijke doelen.

Bekijk alle artikelen van Vattenfall >

Lees ook…
Hoe kom ik met mijn bedrijf van het gas af? We willen in Nederland het liefst zo snel mogelijk van de fossiele brandstoffen af. Maar het daadwerkelijk…
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van zakelijke energiecontracten? En hoe kies je als ondernemer het juiste contract? Wij zetten de voor- en nadelen…
Investeer in duurzame energie met ISDE en SDE. Om ondernemers te ondersteunen bij de investering in duurzame energieproductie, zijn twee subsidies…
i.s.m.
Het juiste energiecontract kiezen voor je onderneming is niet altijd makkelijk. Welk contract moet je kiezen? Ga je voor zekerheid of wil je meer…
We krijgen fors stijgende energieprijzen in 2024. Hoe kun je je als ondernemer voorbereiden? Vanaf 1 januari neemt de energiebelasting (EB) voor gas…