Het internet staat vol met bedrijfsvideo's. Veel slechte. Enkele goede. Omdat ook jouw (potentiële) klanten en relaties steeds visueler ingesteld raken, zal een video zeker van toegevoegde waarde zijn. Maar hoe breng je de boodschap goed over? Een stappenplan.

Inhoudsopgave

Heb jij het juiste energiecontract voor je onderneming? Kies zekerheid voor thuis of op kantoor en ontvang tot €400,- korting. 

Waarom video?

  • 1 van de MKB Trends 2015 is: van tekst naar beeld.

  • Een video op uw website levert gemiddeld 6% meer omzet op.

  • Video heeft 53 keer meer kans om op de eerste pagina van Google te komen.

  • YouTube is na Google de meest gebruikte zoekmachine.

  • 1 minuut aan video staat gelijk aan 1.8 miljoen geschreven woorden.

  • De gemiddelde bezoektijd van een website met video is meer dan 7 keer zo lang.

(Bronnen: Cisco, Youon Group, ComScore, Reckit Benckiser)

Stap 1: Doel van de video

Wat wil je precies bereiken met de video? Zorg dat je dát eerst helder hebt. “Video is geen doel op zich, maar een middel om een doel te bereiken”, zegt Lesley Brehm, projectmanager van videoproducent 6Box Media. “Wil je een algemene impressie geven van je bedrijf? Wil je informeren over het gebruik van een bepaald product of dienst? Soms is het goed om meerdere video’s te maken.”

Stap 2: Doelgroep bepalen
Bepaal de doelgroep van de video of video’s. Wie wil je aanspreken? Nieuwe of bestaande klanten, leveranciers, andere relaties of iedereen? Houd je doel en je beoogde doelgroep in gedachten bij alle vervolgstappen.
Dit bepaalt bijvoorbeeld ook welke aanspreekvorm je kiest en welke (gesproken) tekst en beeldelementen je het beste kunt gebruiken. Een promotiefilm voor een verzorgingstehuis zal bijvoorbeeld niet snel hiphopmuziek en wild beeldgebruik bevatten. Alles hangt samen met je doel en doelgroep om de video tot een succes te maken.

Stap 3: Een goede boodschap
Wat wil je precies overbrengen? “De grootste valkuil is dat men te veel wil vertellen”, weet Lesley Brehm. “De spanningsboog van een kijker is kort. De juiste duur is afhankelijk van het doel en de doelgroep, maar over het algemeen mag een online video maximaal 3 minuten duren.”

“Zorg ervoor dat je mensen triggert, maar niet teveel in detail treedt. Een video maken kan best een investering zijn. Het is dus belangrijk om van tevoren volledig duidelijk te hebben wat de juiste boodschap moet zijn, waardoor de investering ook het gewenste rendement oplevert.”

Stap 4: Een goede boodschapper
“Het is belangrijk dat de boodschapper een makkelijke verteller is. Mensen die heel veel verstand hebben van een onderwerp zijn niet altijd de beste vertellers. Ubernerds en einsteins bakken er vaak niets van”, merkt Brehm in de praktijk. “Je moet de boodschap met enthousiasme en met liefde overbrengen. Dat werkt het beste. Ik zou wegblijven van een woordvoerder. Liever een directeur met passie. Een acteur inschakelen als boodschapper is ook niet ideaal. Transparantie is steeds belangrijker en mensen willen het echte verhaal van de echte hoofdpersonen. Dat wekt vertrouwen. Uiterlijk speelt dan geen rol, maar de boodschapper moet wel verzorgd ogen en een actieve houding hebben.”

Stap 5: De setting
Denk ook goed na over de locatie en de ruimtes waarin de video wordt opgenomen. Ook hierbij is transparantie belangrijk, dus het eigen kantoor of de werkplaats is aannemelijker dan een strand op Ibiza. Zoek ook voorbeelden van zakelijke video’s die je inspireren en let op de setting die wordt gebruikt.

“Er is heel veel te compenseren met licht en beeldeffecten”, weet Lesley Brehm. “Met weinig kun je nog steeds heel veel maken. Voeg bijvoorbeeld ook animaties toe aan je video’s. Met mooie infographics kunt je op een speelse manier heel veel informatie over brengen.”

Stap 6: Maak een script
Leg alle bovenstaande stappen vast in een script en schrijf uit wat er precies in beeld moet komen en welke boodschap er overgebracht moet worden. Zorg dat er ook een regisseur / interviewer is die het script bewaakt tijdens de opnames.

“Het is heel belangrijk om een script te maken. Dit onderdeel hoort wat mij betreft bij de video-producent. Ervaring leert dat als mensen het zelf gaan doen het ook veel tijd en geld kost en het eindresultaat niet naar wens is. Bij de scripting en uitvoering is in ieder geval begeleiding nodig. Als je professioneel over wilt komen, zou ik altijd met een professioneel bedrijf werken. Video is je visitekaartje.”

Stap 7: De juiste spullen
Een goede video valt en staat met het gebruik van de juiste spullen. Je hebt in ieder geval een goede camera, microfoon en belichting nodig, inclusief koppelingen (zenders of draden). Je kunt deze spullen zelf huren of een video-producent inschakelen met de juiste hardware. Om de apparatuur te gebruiken is in ieder geval een geschoold iemand nodig.

Zorg dat de video in full HD opgenomen wordt. “Om dynamische shots te maken gebruiken wij ook een glider, een kleine crane en soms een drone met camera”, zegt Lesley Brehm. Naast hardware heeft u goede software nodig. Een professioneel videobewerkingsprogramma, zoals Adobe Première of Final Cut Pro. Brehm: “Videobewerking is ook een vak apart. Een editor kiest de juiste beelden om het verhaal te vertellen en bepaalt een passend ritme in de video.”

Stap 8: Profileer je video
Als je uiteindelijk een mooie video heeft, is dat heel fijn, maar nu moet hij nog bekeken worden. Om een video te publiceren is een embedded YouTube-link in een website het meest gangbaar, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld Vimeo of een andere videoplayer. Naast publicatie op uw website is social media heel belangrijk om zo gewenst een grotere doelgroep te bereiken.

“LinkedIn is met name aan te raden voor bedrijfsfilms”, weet Lesley Brehm. “Het is al een business-omgeving en je kunt er ook campagnes draaien en video onder de aandacht brengen bij een specifieke doelgroep. Ook op Facebook heb je dat soort mogelijkheden. Zorg in ieder geval dat je video niet alleen ergens verstopt staat op je website. Dat is zonde.

Nu 25% korting
De Zaak geeft je 25% korting op een professionele bedrijfsvideo; lees meer >

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Wil jij besparen op je (zakelijke) energiekosten? Vind een energiecontract die bij jouw onderneming past. Met een kantoor aan huis of een eigen bedrijfspand. Bekijk je aanbod.

Lees ook…
Twijfel je tussen een zakelijk of particulier energiecontract voor je bedrijf? Veel ondernemers denken dat zakelijk voordeliger is, maar dat is lang…
Wil je als ondernemer aan de slag met duurzame energie? Wist je dat je dan gebruik kunt maken van subsidies die duurzame maatregelen een stuk…
Met de stijgende energiekosten en de groeiende nadruk op duurzaam ondernemen, kan een warmtepomp voor je bedrijfspand een slimme investering zijn. In…
Energiebelasting is een kostenpost waar elke ondernemer mee te maken heeft, maar wist je dat je in sommige gevallen recht hebt op een teruggave? Ontdek…
Investeer je met jouw bedrijf in duurzame bedrijfsmiddelen? Met de energie-investeringsaftrek (EIA) kun je flink besparen. Door 40 procent van je…
De recente daling in energieprijzen biedt ondernemers de uitgelezen kans om te onderzoeken of het voordelig is om over te stappen van…