Wat is energiebelasting?
Energiebelasting is de belasting die je betaalt over je verbruik van elektriciteit en gas. Deze belasting wordt maandelijks door je energieleverancier in rekening gebracht en daarna afgedragen aan de Belastingdienst.
Energiebelasting 2024
In 2024 is de energiebelasting ongeveer 70,5 cent per m³ gas en 13,2 cent per kWh stroom (bedragen inclusief 21 procent btw)
Wijzigingen energiebelasting
Elk jaar presenteert de regering op Prinsjesdag de voorstellen van de belastingtarieven voor het daaropvolgende jaar. De energiebelasting wordt elk jaar op 1 januari vastgesteld en is bij iedere energieleverancier hetzelfde.
Teruggaaf energiebelasting
Verschillende bedrijven en instellingen kunnen in aanmerking komen voor een gedeeltelijke teruggave van de energiebelasting. Dit geldt met name voor instellingen die een algemeen nut of sociaal belang dienen.
Jaarafrekening
De energiebelasting betaal je aan je energieleverancier en deze staat vermeld op je afrekening. De teruggave bedraagt 50% van de in rekening gebrachte energiebelasting, na aftrek van de vermindering energiebelasting. Kleinverbruikers ontvangen hun afrekening jaarlijks, terwijl grootverbruikers deze maandelijks ontvangen.
Opslag voor duurzame energie- en klimaattransitie
Sinds 1 januari 2013 betaal je naast energiebelasting ook opslag voor duurzame energie- en klimaattransitie op de levering van aardgas en elektriciteit. Als je recht hebt op een teruggave van energiebelasting, krijg je ook een deel van de opslag duurzame energie- en klimaattransitie terug.
Wie heeft recht op een teruggave energiebelasting?
In sommige situaties kun je als ondernemer in aanmerking komen voor een teruggaaf van de energiebelasting. Dit kan bijvoorbeeld als je:
- Zakelijk gebruik maakt van energie.
- Energie gebruikt voor instellingen zoals non-profitorganisaties.
- Gebruikmaakt van blokverwarming.
- Meerdere onroerende zaken hebt aangesloten op één aansluiting.
Voorwaarden voor teruggave energiebelasting voor bedrijven
Er zijn dus verschillende situaties waarin bedrijven een teruggaaf energiebelasting kunnen aanvragen. We zetten ze op een rij.
Zakelijk gebruik van energie
Heb je meer dan 10 miljoen kWh stroom verbruikt en is er een tarief voor niet-zakelijk gebruik in rekening gebracht? Dan kun je een teruggave aanvragen. Dit geldt ook voor opgewekte elektriciteit in een installatie met een elektrisch rendement van minstens 30 procent of als je gebruikmaakt van hernieuwbare energiebronnen.
Meerdere leveranciers of onroerende zaken
Heb je meerdere energieleveranciers of onroerende zaken achter één aansluiting? Dan kun je ook een teruggave aanvragen.
ANBI’s of culturele instellingen
Sommige instellingen kunnen de helft van de energiebelasting terugkrijgen. Denk aan organisaties van levensbeschouwelijke of religieuze aard, charitatieve, culturele of wetenschappelijke instellingen, algemeen nut beogende instellingen (ANBI) en sociale instellingen en multifunctionele centra zoals dorpshuizen.
Blokverwarming
Voor blokverwarming kun je een gedeeltelijke teruggaaf krijgen, mits het aardgas is belast volgens het tarief in de eerste belastingschijf.
Specifieke processen en industrieën
Bedrijven die aardgas of elektriciteit gebruiken voor metallurgische of mineralogische processen, komen in aanmerking voor vrijstelling van energiebelasting.
Let op: het kabinet is van plan om de vrijstellingen in de energiebelasting voor metallurgische en mineralogische processen per 2025 af te schaffen.
Whitepaper Controle Belastingdienst
Hoe vraag je een teruggaaf energiebelasting aan?
Stap 1: Bepaal of je in aanmerking komt
Controleer of jouw situatie voldoet aan de voorwaarden voor teruggaaf.
Stap 2: Verzamel de benodigde gegevens
Dit zijn onder andere je jaarafrekening van je energieleverancier en eventuele andere bewijsstukken.
Stap 3: Vul het formulier in
Ga naar de website van de Belastingdienst en vul het formulier in voor teruggaaf energiebelasting.
Stap 4: Dien je aanvraag in
Stuur het ingevulde formulier samen met de benodigde documenten in. Dit moet binnen dertien weken na afloop van de verbruiksperiode waarvoor de jaarrekening geldt.
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik energiebelasting terugvragen?
Dat kun je één keer per jaar doen, binnen dertien weken n afloop van de verbruiksperiode waarop de jaarrekening betrekking heeft. Gebruik dit formulier van de Belastingdienst.
Hoe lang moet ik op mijn geld wachten?
De Belastingdienst streeft ernaar om aanvragen binnen acht weken af te handelen. Vanwege achterstanden kan dit momenteel echter oplopen tot zestien weken.
Hoe wordt de teruggaaf berekend?
Afhankelijk van het onderdeel waarover je energiebelasting betaalt, krijg je een bepaald percentage terug.
Hoe zit het met de heffingskorting?
De heffingskorting heet tegenwoordig vermindering energiebelasting. Je energieleverancier verrekent die korting als je energie ontvangt op een object met verblijfsfunctie, zoals een kantoor of werkplaats.