Categorieën

Als ondernemer kies je zelf waar je gas en stroom afneemt. Maar, heb je je huidige contract voortijdig gestopt? Ben je overgestapt naar een andere energieleverancier en wil je deze beslissing terugdraaien? Of, loopt je contract nog en wil je overstappen? Waak dan voor opzegvergoedingen en boetes!

Heb jij het juiste energiecontract voor je onderneming? Kies zekerheid voor thuis of op kantoor en ontvang tot €400,- korting. 

Inhoudsopgave

Energiecontracten opzeggen

Je kan als ondernemer je zakelijke energiecontract op een aantal momenten opzeggen:

  1. Als het contract afloopt
  2. Als je contract eigenlijk al afgelopen zou zijn
  3. Vóórdat het energiecontract afloopt. In het laatste geval moet je waarschijnlijk een opzegvergoeding betalen.

Wanneer je contract afloopt, kun je een nieuw contract zonder boete op opzegvergoeding afsluiten.

Let op: Lees je contractvoorwaarden goed door. Je moet wel op tijd aangeven dat je op die einddatum wilt stoppen. Bij zakelijke energiepakketten is de opzegtermijn soms 30 dagen, maar het kan ook drie tot zes maanden zijn.

Wanneer mag je energieleverancier een opzegvergoeding vragen?

  • Als je het contract stopt voor de afgesproken einddatum van het contract
  • De opzegvergoeding is opgenomen in het contract en/of de algemene voorwaarden bij het contract.

Energiecontracten gaan binnenkort veranderen

Tot nu toe waren er vaste opzegvergoedingsafspraken voor de zakelijke kleinverbruiker ( zzp’ers of bedrijven met een gasaansluiting met een capaciteit van maximaal 40 m³(n) uur of een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3×80 A.)

Die afspraken werden als volgt berekend:

  • De opzegvergoeding is maximaal 15% van wat je verbruikt zou hebben als klant
  • De opzegvergoeding is het verschil tussen: de marktprijs van het contract toen je overstapte en de verwachte opbrengst van het contract als je klant was gebleven. Plus een vergoeding van administratiekosten van maximaal 50 euro.
  • De opzegvergoeding is maximaal 100 euro voor elk jaar dat je eerder opzegt.

Leveranciers mogen per 1 juni hogere opzegvergoeding in rekening brengen

De regels voor de opzegvergoeding van energiecontracten worden hoogstwaarschijnlijk per 1 juni 2023 aangepast. Vanaf dat moment wordt de opzegboete gelijk aan het verlies dat je leverancier maakt omdat jij als ondernemer het contract niet uitzit. Deze nieuwe regels gaan gelden voor de contracten die na 1 juni 2023 worden afgesloten.

Hoe wordt de opzegvergoeding berekend?

Je leverancier schat het aantal kW’s voor elektriciteit en kuub (m³) voor gas die je nog zou gaan verbruiken tot einde van contract. Je betaalt per geschatte kW en m³ een bedrag.

Dat bedrag is het verschil tussen jouw contracttarieven en de huidige tarieven van je leverancier bij een vergelijkbaar contract. Je ontvangt bij de eindverrekening de definitieve opzegvergoeding.

Advies: Vraag je leverancier hoe hoog de opzegvergoeding is voordat je besluit over te stappen. Je leverancier moet je opzegvergoeding meteen inschatten.

Wanneer betaal je ondanks overstap geen boete energiecontract?

  • Wanneer de tarieven van je contract lager zijn dan de huidige tarieven
  • wanneer je opzegt binnen 7 dagen voordat je vaste contract eindigt

Tot wanneer mag een energieleverancier een opzegvergoeding vragen?

Je energieleverancier mag bij jou als kleinzakelijk verbruiker in de eindafrekening om een opzegvergoeding vragen. Een eindafrekening moet binnen 6 weken na een overstap of verhuizing worden verstuurd.

Brengt de energieleverancier de opzegvergoeding later in rekening? Dan hoef je deze niet te betalen.

Let op: geef dit wel aan uw energieleverancier door!

Zakelijk energiecontract met variabele tarieven? Of dynamische tarieven?

Natuurlijk kun je met de huidige lagere tarieven zakelijk ook kiezen voor een variabel of zelfs dynamisch contract. Met de keuze voor een variabel energietarief geniet je direct voordeel van de daling.

Bijkomend voordeel is dat de meeste energieleveranciers bij een variabel tarief aanbieden om kosteloos over te stappen. En als je als ondernemer de energiemarkt actief in de gaten houdt, en ziet dat een bepaalde daling zijn beste moment heeft bereikt, kan je op dat moment overstappen op een vast contract.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.


Veelgestelde vragen

Waarom mag een leverancier jou bij vroegtijdig opzeggen contract een boete opleggen?

Bij het aangaan van een contract met een vaste looptijd (bepaalde tijd), koopt de energieleverancier energie voor je in.
Als je dit contract beëindigt vóór de contractperiode afgelopen is, kan deze energie niet meer geleverd worden. Daarom mag er een boete (opzegvergoeding) in rekening gebracht worden.

Wat gebeurt er als je je energiecontract opzegt?

Als je een contract hebt voor bepaalde tijd, bijvoorbeeld 1 jaar en de looptijd van het contract is nog niet voorbij wanneer je opzegt en dit staat in jouw contract of in de algemene voorwaarden, dan moet je een boete of opzegvergoeding betalen.

Wie betaalt een energie boete?

Degene die het contract opzegt, betaalt de energieboete

Hoe hoog is de opzegboete voor een zakelijke energieovereenkomst?

Dat is afhankelijk van de looptijd van je huidige contract en de voorwaarden in je contract.

Kan ik een energiecontract voor onbepaalde tijd opzeggen?

Dat kan, maar je betaalt wel een opzegvergoeding.

Kun je een variabel energiecontract opzeggen?

Een variabel of dynamisch energiecontract kun je over het algemeen zonder boete opzeggen.

Kan je je energiecontract maandelijks opzeggen?

Dat kan met een variabel of dynamisch contract in ieder geval.

Gerelateerd lezen:

Kies de juiste energieleverancier

Waarom een dynamisch contract?

Kom ik als ondernemer in aanmerking voor de energiekostenregeling?

Wil jij besparen op je (zakelijke) energiekosten? Vind een energiecontract die bij jouw onderneming past. Met een kantoor aan huis of een eigen bedrijfspand. Bekijk je aanbod.

Picture of Bob van der Burg

Bob van der Burg

Bob van der Burg is econoom, ondernemer en schrijver.
Lees ook…
Wil je als ondernemer aan de slag met duurzame energie? Wist je dat je dan gebruik kunt maken van subsidies die duurzame maatregelen een stuk…
Wil je als ondernemer je energiekosten verlagen en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzame samenleving? Begin met simpele, effectieve maatregelen om…
Met de stijgende energiekosten en de groeiende nadruk op duurzaam ondernemen, kan een warmtepomp voor je bedrijfspand een slimme investering zijn. In…
De recente daling in energieprijzen biedt ondernemers de uitgelezen kans om te onderzoeken of het voordelig is om over te stappen van…
i.s.m.
Het juiste energiecontract kiezen voor je onderneming is niet altijd makkelijk. Welk contract moet je kiezen? Ga je voor zekerheid of wil je meer…
Investeer je met jouw bedrijf in duurzame bedrijfsmiddelen? Met de energie-investeringsaftrek (EIA) kun je flink besparen. Door 40 procent van je…