Categorieën

Hoe kom ik met mijn bedrijf van het gas af? We willen in Nederland het liefst zo snel mogelijk van de fossiele brandstoffen af. Maar het daadwerkelijk energieneutraal maken van bedrijfspanden is minder makkelijk dan wordt gedacht. Hoe kun jij jouw bedrijfspand aardgasvrij maken en wat zijn de beschikbare alternatieven voor gas?

In het kort

  • Overweeg energiebesparende maatregelen, zoals isolatie en efficiëntere verwarmingssystemen.
  • Onderzoek de mogelijkheid van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen of windenergie.
  • Blijf op de hoogte van wet- en regelgeving met betrekking tot duurzame energie en subsidies voor bedrijven.

Inhoudsopgave

Heb jij het juiste energiecontract voor je onderneming? Kies zekerheid voor thuis of op kantoor en ontvang tot €400,- korting. 

Is het mogelijk om je bedrijfspand aardgasvrij te maken?

Omdat we willen verduurzamen, zal de overheid zeker stapsgewijs het gebruik van fossiele brandstoffen ontmoedigen door de belasting op gas te gaan verhogen. Het loont om nu als ondernemer deze duurzame transitie naar alternatieve stroomvoorzieningen te maken.

Het is zeker mogelijk om je bedrijfspand aardgasvrij te maken, en veel Nederlandse bedrijven zijn je al voorgegaan. De technologie en infrastructuur voor hernieuwbare energiebronnen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd.

Het vereist echter een strategische aanpak, inclusief investeringen in nieuwe systemen, het eventueel aanpassen van bedrijfsprocessen en het benutten van beschikbare subsidies en financiering.

Zo help je jouw bedrijf van het gas af

De eerste stap is het uitvoeren van een energie-audit om je huidige energieverbruik en de specifieke behoeften van je bedrijfspand te begrijpen.

Vervolgens kun je een plan opstellen om over te schakelen op alternatieve energiebronnen. Dit omvat meestal een combinatie van het verbeteren van de energie-efficiëntie (zoals betere isolatie) en het investeren in een duurzame energievoorziening.

Verschillende alternatieven voor gas

Gas is maar beperkt beschikbaar. Het loont daarom om naar een duurzame energievoorziening op zoek te gaan. Gelukkig zijn er verschillende duurzame alternatieven voor aardgas beschikbaar. Welke van deze alternatieven het beste is, hangt af van je specifieke situatie.

1. Elektrische warmtepomp

De elektrische warmtepomp is een volledig duurzame energievoorziening. Het is de populairste optie voor het duurzaam verwarmen van panden omdat het systeem warmte uit de lucht, de grond, of het water haalt, en gebruikt vervolgens elektriciteit om deze warmte op een hogere temperatuur naar je pand te pompen.

Hoewel de initiële investering hoog kan zijn, zijn de operationele kosten vaak lager vergeleken met traditionele verwarmingssystemen. Met deze pomp kun je dus volledig van het gas af en zelfs je gasaansluiting laten verwijderen.

Dit type warmtepomp is ook een ideale oplossing voor bedrijven in buitengebieden waarbij verbouwing lastig is, omdat je niet van externe partij afhankelijk bent voor het verwarmen van je bedrijfspand.

2. Hybride warmtepomp gecombineerd met gasgestookte ketel

Een hybride warmtepomp heeft de elektrische warmtepomp gecombineerd met een gasgestookte ketel. Deze warmtepomp kan een goede tussenstap zijn voor bedrijven die geleidelijk willen overstappen, aangezien het systeem nog steeds gedeeltelijk op gas werkt tijdens piekbelastingen. De hybride warmtepomp verlaagt de CO2-uitstoot en operationele kosten.

3. Warmtenetten

Warmtenetten leveren warmte aan het bedrijfspand vanuit een centrale bron. Dit kan bijvoorbeeld restwarmte zijn van lokale industrieën of geothermische warmte, waardoor het warmtenet een ideale duurzame verwarming voor bedrijfspanden is.

De aansluiting op een warmtenet is vooral voordelig voor bedrijven in stedelijke gebieden waar deze systemen al beschikbaar zijn. Stadsverwarming via warmtenetten vervangen kan alleen wanneer er een warmtenet bij jou in de buurt is aangelegd.

4. Groen gas

Groen gas, ook wel biogas of synthetisch gas genoemd, wordt geproduceerd uit biologisch afval. Hoewel het nog steeds een vorm van gas is, wordt synthetisch gas beschouwd als klimaatneutraal omdat het methaan gebruikt dat anders in de atmosfeer zou zijn vrijgekomen.

Groen gas kan een directe vervanging voor aardgas zijn, met minimale aanpassingen in je huidige systemen, waardoor je met groen gas nog steeds je vertrouwde cv-ketel, leidingen en radiatoren kunt blijven gebruiken.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Financiering en subsidies voor duurzame energie

Er zijn verschillende subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar voor bedrijven die de overstap willen maken. De overheid stimuleert energiebesparende maatregelen door financiële ondersteuning en fiscale aftrekmogelijkheden te bieden. Daarnaast zijn er groene leningen en stimuleringsprogramma’s beschikbaar vanuit private financiële instellingen.

Meer tips om je bedrijfspand energieneutraal te maken

Een aantal praktische tips voor de verduurzaming van je bedrijfspand:

  • Iedere fossiele brandstof is net zoals gas beperkt beschikbaar. Daarom is het beter om op alle terreinen voor een duurzaam alternatief te gaan. Stap van fossiele brandstoffen af en investeer in bijvoorbeeld elektrische auto’s of vrachtwagens op waterstof.
  • Je kunt eenvoudig energie besparen door de verwarming, radiatoren, cv-ketel of verlichting automatisch uit te laten zetten. Zo bespaar je kosten op elektriciteit en gaat er geen energie verloren.
  • Verbeter de isolatie en energie-efficiëntie van je pand, door bijvoorbeeld driedubbel glas en extra dakisolatie te installeren. Denk ook aan isolatie voor de vloer van je bedrijfspand. Goede isolatie kan vooral een grote bijdrage leveren aan de verduurzaming van oude, grote of monumentale panden.
  • Installeer zonnepanelen om groene stroom op te wekken en je bedrijfspand duurzaam te maken.
  • Installeer een zonneboiler om water duurzaam te verwarmen. Met deze boiler wordt het water door de zon opgewarmd, en het warme water gaat vervolgens naar een tank waar het wordt opgeslagen.
  • Kies voor een groene energieleverancier. Onderzoek altijd of een energieleverancier ook daadwerkelijke duurzame stroom opwekt en dit niet alleen een marketingtruc is.
  • Investeer in duurzame elektrische oplossingen, van energiezuinige radiatoren tot een duurzame cv-installatie of hr-ketel.


Door proactief te handelen kun je vandaag al de eerste stappen zetten om jouw bedrijfspand van het gas af te halen. Het heeft niet alleen op langere termijn voordelen, je kunt al direct na het installeren van een duurzame energievoorziening geld besparen.

Wil jij besparen op je (zakelijke) energiekosten? Vind een energiecontract die bij jouw onderneming past. Met een kantoor aan huis of een eigen bedrijfspand. Bekijk je aanbod.

Picture of Matt Timmermans

Matt Timmermans

Als gepassioneerd ondernemer met een interesse in vastgoed en financiën, combineer ik mijn expertise met mijn liefde voor schrijven. Zo deel ik inzichten en ervaringen die mede-ondernemers kunnen inspireren en ondersteunen.
Lees ook…
We krijgen fors stijgende energieprijzen in 2024. Hoe kun je je als ondernemer voorbereiden? Vanaf 1 januari neemt de energiebelasting (EB) voor gas…
i.s.m.
Het juiste energiecontract kiezen voor je onderneming is niet altijd makkelijk. Welk contract moet je kiezen? Ga je voor zekerheid of wil je meer…
De recente daling in energieprijzen biedt ondernemers de uitgelezen kans om te onderzoeken of het voordelig is om over te stappen van…
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van zakelijke energiecontracten? En hoe kies je als ondernemer het juiste contract? Wij zetten de voor- en nadelen…
Investeer je met jouw bedrijf in duurzame bedrijfsmiddelen? Met de energie-investeringsaftrek (EIA) kun je flink besparen. Door 40 procent van je…
Met de stijgende energiekosten en de groeiende nadruk op duurzaam ondernemen, kan een warmtepomp voor je bedrijfspand een slimme investering zijn. In…