1. Tropenrooster
Een tropenrooster vereist enige flexibiliteit, maar is in een klein bedrijf vaak redelijk eenvoudig in te voeren. Denk aan een (tijdelijke) werkweek van bijvoorbeeld zes uur ‘s ochtends tot twee uur ‘s middags.
2. Zet elektrische apparaten uit
Elektrische apparaten produceren warmte. Zet daarom de apparatuur die je niet gebruikt uit. Denk daarbij ook aan de verlichting. En vervang bijvoorbeeld gloeilampen door energiezuinige led-verlichting.
3. Zorg voor voldoende luchtstroming
Gebruik bijvoorbeeld ventilatoren.
4. Airconditioning/klimaatbeheersingsinstallatie
Een airconditioning is zinvol als hij op de juiste manier wordt gebruikt. Laat het apparaat instellen door iemand die er verstand van heeft.
5. Ventileer ‘s nachts
Verder kan het raadzaam zijn de airco ‘s nachts maximaal te laten ventileren en deze koude lucht de rest van de dag te laten recirculeren.
6. Gebruik zonwering
Met name aan de buitenkant van de ramen (dit scheelt een tot twee graden t.o.v. zonwering aan de binnenzijde). Doe de zonwering niet naar beneden wanneer de zon vol op de ramen staat, maar daarvóór. De zonwering werkt namelijk ook isolerend, waardoor de binnengekomen stralingswarmte van de zon niet weg kan.
7. Natuurlijke ventilatie
De natuurlijke ventilatie van het pand blijft belangrijk. Het openzetten van ramen en deuren kan zinvol zijn, maar houd ze gesloten tijdens de uren dat het buiten warmer is dan binnen. Het afplakken van ventilatieroosters, die zich vaak bovenin het raam bevinden, is niet aan te raden. Ook al kan er met een oostenwind op het raam flinke koude lucht door binnenkomen.
8. Ga minder strikt om met kledingvoorschriften
In sommige beroepen is het ‘not done’ om in korte broek te werken. Bijvoorbeeld omdat representativiteit vereist is.
Laat bij extreme hitte de gezondheid voorgaan en laat als het even mogelijk is het taboe op de korte broek tijdelijk varen.
9. Drink veel
Maar géén alcohol.
10. Verlaag de vochtigheidsgraad
Bij een hoge relatieve luchtvochtigheid verdampt zweet minder makkelijk, waardoor de koelende werking vermindert.
11. Plaats planten
Planten gaan de negatieve invloeden van warmte in werkruimten tegen. Zij houden het klimaat namelijk gezonder en stabiel.
Wat is te warm?
In de Arbowet staat dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemer, maar noemt geen specifieke waarde. Punt is dat niet alleen de omgevingstemperatuur bepaalt of we het warm hebben, ook de relatieve luchtvochtigheid, de luchtsnelheid, de warmtestraling, de kleding en de fysieke inspanning spelen een rol.
Wel is bepaald dat werkgevers er alles aan moeten doen om gezondheidsklachten en -schade te voorkomen. Als werken bij een hoge temperatuur niet kan worden voorkomen, dan moet de werkgever:
– Nagaan of werken in de warmte noodzakelijk is;
– De duur van de werkzaamheden in de warmte verkorten;
– Werkzaamheden afwisselen met werk op een koelere plek;
– Koele dranken aanbieden;
– Persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar stellen.
Vuistregels voor kantoren en kleine werkruimtes
(NB: Het gaat hier om een indicatie en niet om wettelijke grenswaarden)
– In de zomer is de ideale temperatuur tussen de 23 en 26 graden Celsius.
– Bij temperaturen boven de 26 graden Celsiusis er sprake van een extra lichamelijke belasting en moet worden nagedacht over maatregelen.
– Voor licht fysiek kantoorwerk geldt een maximum van 28 graden Celsius.
– Voor intensief lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 26 graden Celsius, mits er een duidelijk voelbare luchtstroom is. Zonder voelbare luchtstroom mag het niet warmer zijn dan 25 graden Celsius.
– Voor zeer lichamelijk inspannend werk geldt een maximum van 25 graden Celsius, mits er een voelbare luchtstroom is. Anders mag het niet warmer dan 23 graden Celsius zijn.
Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een
beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een
boekhouder of
belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes,
incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele
website laten maken of een gratis
tankpas via De Zaak afsluiten.