In samenwerking met
Het kiezen van de juiste rechtsvorm is een cruciale stap voor iedere ondernemer. De keuze heeft invloed op alle aspecten van je bedrijf, van belastingvoordelen en aansprakelijkheid tot financiële administratie en risicospreiding. In dit artikel bespreken we drie rechtsvormen: de maatschap, vennootschap onder firma (vof) en stichting. We leggen de verschillen uit en vertellen je waar je rekening mee moet houden, zodat jij de beste keuze kunt maken.

Inhoudsopgave

Wil je lekker verdienen op elke transactie die jij met je bankrekening of creditcard maakt als ondernemer? Dat kan aardig oplopen. Ontdek hoe je in 2025 geld verdient met je zakelijke rekening.

Wat is een rechtsvorm en waarom is het zo belangrijk?

Een rechtsvorm is een juridische term die aangeeft welke structuur je bedrijf heeft volgens de wet. In Nederland bestaan negen verschillende rechtsvormen. Je legt je keuze vast bij de inschrijving van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel (KvK). Wanneer jouw ondernemersactiviteiten veranderen, kun je op een later moment de rechtsvorm aanpassen.

Het belang van de juiste keuze maken

De keuze voor een rechtsvorm heeft grote impact. Bij sommige rechtsvormen ben je ook met je privévermogen aansprakelijk voor eventuele schulden. Dit betekent dat schuldeisers niet alleen aanspraak kunnen maken op de zakelijke bezittingen, maar ook op je privévermogen, koophuis en zelfs het geld van je partner.

Naast de aansprakelijkheid bepaalt de rechtsvorm op welke manier je belasting betaalt en hoeveel. Ook heeft het invloed op je zakelijke verzekeringen en administratie. Hoewel switchen mogelijk is, kost dit vaak tijd en geld. Daarom is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken.

Tip: Lees hier meer over alle negen mogelijke rechtsvormen.

Met rechtspersoonlijkheid of zonder rechtspersoonlijkheid

De negen verschillende rechtsvormen die we in Nederland hebben, zijn onderverdeeld in twee hoofdgroepen: met rechtspersoonlijkheid en zonder rechtspersoonlijkheid. 

Het grootste verschil is dat je bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid aansprakelijk bent met je privévermogen voor de eventuele schulden van je bedrijf. Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid is dat meestal niet het geval. 

Een maatschap, stichting en vof zijn alle drie rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid. Wil je weten wat de beste keuze voor jou is? Lees dan vooral verder.

Wat is een maatschap en vof?

Een maatschap of vof (vennootschap onder firma), is een samenwerking tussen twee of meer professionals die gezamenlijk een onderneming runnen. Ze delen middelen, expertise, verantwoordelijkheden en winsten, maar ook de verliezen, schulden en aansprakelijkheden. Deze structuur is populair onder bijvoorbeeld artsen, advocaten, consultants en andere professionals die hun krachten willen bundelen. Voor een samenwerkingsverband is een zakelijke rekening essentieel om de bijdragen en uitgaven van elke partner te volgen en de winstverdeling transparant te houden.

Juridische en financiële voordelen van een maatschap

Een samenwerkingsverband biedt flexibiliteit en gedeelde verantwoordelijkheid, wat het risico voor de individuele ondernemer kan verlagen. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Gedeelde verantwoordelijkheden
    Partners in een samenwerkingsverband verdelen het werk en de bijbehorende risico’s, waarbij iedere partner unieke vaardigheden en middelen inbrengt.
  • Fiscale voordelen
    Elke partner telt zijn of haar aandeel mee in de winst, wat kan zorgen voor belastingvoordelen en aftrekmogelijkheden.
  • Eenvoudig financieel beheer
    Een aparte zakelijke rekening maakt het bijhouden van inkomsten en uitgaven eenvoudiger, wat zorgt voor beter financieel inzicht.


Wat is een stichting?

Een stichting is een non-profitorganisatie die is opgericht met een specifiek doel, zoals natuurbescherming of kunsteducatie. Een stichting moet een duidelijke missie hebben en een bestuur dat toeziet op de naleving hiervan. Hoewel een stichting doorgaans geen winstoogmerk heeft, kan zij wel winst maken. Een zakelijke rekening is cruciaal voor stichtingen om donaties transparant te beheren, financiële rapportages te vereenvoudigen en het vertrouwen van donateurs te vergroten.

Juridische en financiële voordelen van een stichting

Het oprichten van een stichting is ideaal voor ondernemers die maatschappelijke of educatieve doelen willen ondersteunen met een structuur die aan hoge eisen van naleving en financiële integriteit voldoet. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Belastingvoordelen
    Stichtingen kunnen vaak in aanmerking komen voor belastingvrijstellingen en privileges. Ook zijn donaties aan stichtingen soms aftrekbaar voor donateurs.
  • Verhoogde geloofwaardigheid
    Vanwege de strenge eisen op het gebied van transparantie genieten stichtingen vaak meer vertrouwen en een positieve reputatie.
  • Beperkte aansprakelijkheid
    In tegenstelling tot bij samenwerkingsverbanden, zijn leden van een stichting meestal niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de stichting, wat meer financiële bescherming biedt.


De keuze tussen een maatschap en een stichting

Bij de keuze tussen een samenwerkingsverband en een stichting spelen je doel en de aard van je bedrijf een belangrijke rol. In het kort komt het hierop neer:

  • Kies voor een maatschap als je een op winst gerichte onderneming wilt runnen en de flexibiliteit waardeert om verantwoordelijkheden en winsten te delen met anderen. Samenwerkingsverbanden zijn met name geschikt voor dienstverlenende bedrijven.
  • Kies voor een stichting als je een organisatie wilt opzetten die zich richt op maatschappelijke doelen zonder primair op winst gericht te zijn. Een stichting is een uitstekende optie als je je wilt inzetten voor de gemeenschap of een specifiek doel wilt ondersteunen.


Een aparte zakelijke rekening

Ongeacht de rechtsvorm is het openen van een zakelijke rekening een van de eerste stappen die je als ondernemer zou moeten zetten. Door een zakelijke rekening te gebruiken, scheid je je privé- en zakelijke financiën, wat essentieel is voor zowel juridische naleving als efficiënte financiële administratie. Een zakelijke rekening maakt je boekhouding overzichtelijker, zorgt voor duidelijkheid in je financiën en vereenvoudigt je belastingaangifte.

Conclusie

De juiste rechtsvorm kiezen is een fundamenteel onderdeel van succesvol ondernemerschap. Of het nou gaat om een maatschap vof, stichting of anders. Door je te verdiepen in de voordelen en verplichtingen die elke rechtsvorm met zich meebrengt, kun je de beste keuze maken.

Het einde van het jaar nadert. Dé tijd om je bankzaken onder de loep te nemen. Neem eens een kijkje bij Finom: binnen 24 uur is je rekening al actief, integraties met alle bekende boekhoudprogramma’s en tot 3% cashback op betalingen.

Finom, partner van De Zaak

Finom is een financieel platform voor ondernemers, freelancers en KMO's. Opgericht in 2019 in Amsterdam, bedient Finom meer dan 100.000 klanten in de EU. Het platform biedt een zakelijke rekening met een Europees IBAN, facturatiesoftware en boekhoudtools in een gebruiksvriendelijke, mobiele ervaring. Hierdoor wordt financieel beheer voor ondernemers vereenvoudigd.

Bekijk alle artikelen van Finom >

Lees ook…
Een juiste tenaamstelling rekening kan fouten voorkomen en zorgt ervoor dat je betalingen vlekkeloos verlopen. Maar wat is de tenaamstelling van een…
i.s.m.
Dit artikel onderzoekt de belangrijkste risico’s waarmee een Commanditaire Vennootschap wordt geconfronteerd en verschillende manieren om deze te…
i.s.m.
Stichtingen en vennootschappen zijn populaire rechtsvormen voor ondernemers in Nederland. In dit artikel worden de verschillen uitgelegd en wordt…
De Single European Payments Area (SEPA) standaardiseert het betalingsverkeer binnen Europa. In dit overzicht zie je hoeveel landen momenteel onderdeel…