Een auto-ongeluk tijdens werktijd kan je als werkgever flink wat hoofdpijn en kosten opleveren. Weet jij wie er aansprakelijk is als je werknemer schade rijdt in een bedrijfsauto? En hoe kun je de risico’s slim beperken? Ontdek hoe je met de juiste verzekeringen, afspraken en een slimme aanpak niet alleen je bedrijf beschermt, maar ook de veiligheid van je medewerkers verhoogt.

In het kort

  • Als werkgever ben je vaak aansprakelijk voor schade bij een auto-ongeluk tijdens werktijd; goede verzekeringen zoals WEGAM en WEGAS kunnen financiële risico’s beperken.
  • Zorg voor duidelijke afspraken over het gebruik van bedrijfs- en privéauto’s in arbeidsovereenkomsten en berijdersovereenkomsten om aansprakelijkheid te verduidelijken.
  • Bij roekeloos rijgedrag kan de werkgever proberen de aansprakelijkheid af te wijzen, maar het bewijs hiervan is lastig en wordt niet snel geaccepteerd door rechters.
  • Meld verkeersongevallen met blijvend letsel of ziekenhuisopname bij de Inspectie SZW en tijdelijke arbeidsongeschiktheid bij het UWV om aan je verplichtingen te voldoen.

Inhoudsopgave

Wist je dat je fors kan besparen door over te stappen van autoverzekering? Bereken nu binnen 1 minuut geheel vrijblijvend je premie en ga goed verzekerd de weg op.

Wie betaalt de schade bij een auto-ongeval onder werktijd?

Stel, je vraagt een werknemer om met zijn eigen auto een pakketje naar de post te brengen. Onderweg krijgt hij een ongeluk. Wie betaalt de schade? In de meeste gevallen ben jij als werkgever verantwoordelijk voor de schade wanneer een medewerker tijdens werktijd betrokken raakt bij een auto-ongeluk en draai jij op voor de kosten.

Verkeersongeval als arbeidsongeval: wat je moet weten

Wist je dat een verkeersongeval tijdens werktijd meestal wordt gezien als een arbeidsongeval? Als een werknemer blijvend letsel oploopt, naar het ziekenhuis moet of – in het ergste geval – komt te overlijden, ben je verplicht om dit te melden bij de Inspectie SZW. Ook als de werknemer tijdelijk niet kan werken, moet je dit bij het UWV doorgeven. Het is dus belangrijk om goed te weten welke stappen je moet nemen bij een ongeluk.

Woon-werkverkeer en aansprakelijkheid bij een ongeluk

Een ongeluk tijdens woon-werkverkeer valt meestal niet onder werktijd, maar er zijn uitzonderingen. Stel dat je werknemer onderweg naar het werk een taak voor het bedrijf uitvoert, zoals het ophalen van de post of een bezoek aan een klant. In dat geval kan het ongeluk wél onder werktijd vallen en is de werkgever mogelijk aansprakelijk.

Waarom goed werkgeverschap belangrijk is voor aansprakelijkheid

Als werkgever ben je wettelijk verplicht goed voor je medewerkers te zorgen. Dit betekent ook dat je ervoor moet zorgen dat werknemers goed verzekerd zijn als ze in werktijd aan het verkeer deelnemen. Als de verzekering de schade niet volledig dekt, ben jij als werkgever alsnog verantwoordelijk.

Om grote financiële risico’s te voorkomen, is het belangrijk om je verzekering goed op orde te hebben. Zorg ervoor dat al je medewerkers voldoende gedekt zijn, zodat je zelf niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Verzekeringen die schade bij een verkeersongeval dekken

Om jezelf als werkgever te beschermen tegen de financiële gevolgen van een verkeersongeval onder werktijd, is het afsluiten van een WEGAM- of WEGAS-verzekering een slimme zet.

Wat is het verschil tussen een WEGAM- en WEGAS-verzekering?

Het verschil tussen een WEGAM- en een WEGAS-verzekering zit in de dekking. Een WEGAM-verzekering dekt letselschade bij een ongeluk met een motorrijtuig, zelfs als de werknemer schuld heeft aan het ongeval.

Heb je werknemers die met de fiets of te voet aan het verkeer deelnemen? Dan is een WEGAS-verzekering handig, omdat deze ook schade dekt bij niet-gemotoriseerde voertuigen. Afhankelijk van de mobiliteit van je werknemers, is het verstandig om beide verzekeringen af te sluiten. Met deze verzekeringen kun je voorkomen dat je zelf moet opdraaien voor hoge schadeclaims, wat je als werkgever veel financiële zorgen kan besparen.

Roekeloos rijgedrag van de werknemer: wie is aansprakelijk?

Als je kunt bewijzen dat de werknemer opzettelijk roekeloos heeft gereden of onder invloed van alcohol of drugs was, kun je de aansprakelijkheid voor de schade afwijzen.

Hoe bewijs je roekeloos rijgedrag bij een werknemer?

Deze bewijslast ligt echter bij jou als werkgever en rechters accepteren niet snel dat een werknemer bewust roekeloos heeft gehandeld. Het is dus belangrijk om in zulke situaties goed voorbereid te zijn, maar houd er rekening mee dat je deze verantwoordelijkheid meestal moeilijk kunt bewijzen.

Afspraken over het gebruik van bedrijfsauto’s

Om vervelende situaties en aansprakelijkheidskwesties te voorkomen, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over het gebruik van bedrijfsauto’s. Leg deze afspraken schriftelijk vast en zorg dat zowel jij als de werknemer ze ondertekenen. Dit document, bijvoorbeeld een berijdersovereenkomst, hoort thuis in het personeelsdossier.

In een berijdersovereenkomst kun je vastleggen wat je verstaat onder zorgvuldig gebruik van de auto en hoeveel schadegevallen je accepteert voordat de werknemer zelf moet opdraaien voor de kosten. Wil je liever een positieve insteek? Beloon je medewerkers dan voor schadevrij rijden, in plaats van ze te straffen voor schade.

Waarom het vastleggen van gebruik van privéauto’s in de arbeidsovereenkomst slim is

Maken je medewerkers voor zakelijke ritten regelmatig gebruik van hun privéauto? Dan is het slim om dit vast te leggen in de arbeidsovereenkomst. Zo voorkom je discussie over wie verantwoordelijk is voor de kosten bij schade. Rechters stellen namelijk soms dat je als werkgever een bedrijfsauto had moeten aanbieden. Als je duidelijk vastlegt dat de werknemer zijn eigen auto gebruikt voor zakelijke ritten, verklein je de kans dat jij als werkgever volledig aansprakelijk wordt gesteld voor eventuele schade.

Zakelijke Autoverzekering Whitepaper - Mockup

Whitepaper Zakelijke Autoverzekering

Wat is wijs om te kiezen? De route naar de laagste premie, fiscaal voordeel én beste voorwaarden.

Hoe vergroot je de rijvaardigheid van medewerkers?

Je kunt de kans op schade verminderen door te investeren in de rijvaardigheid van je medewerkers. Uit onderzoek blijkt dat jonge automobilisten 25 procent minder schade rijden na het volgen van een rijvaardigheidstraining. Ook ervaren chauffeurs kunnen baat hebben bij een opfriscursus: zij krijgen nieuwe inzichten in verkeerssituaties en leren hoe ze hun voertuig beter onder controle houden in noodsituaties.

Er zijn verschillende aanbieders van rijvaardigheidstrainingen. Deze trainingen bestaan vaak uit een theoretisch gedeelte, waarin deelnemers leren dat autorijden een vaardigheid is die je moet onderhouden. Vervolgens kunnen ze in hun eigen auto of in een voertuig van het trainingsbedrijf oefenen met slippen, noodstops maken en omgaan met lastige verkeerssituaties.

Maak van een rijvaardigheidstraining een leuk personeelsuitje

Rijvaardigheidstrainingen kunnen niet alleen nuttig zijn, maar ook een leuk en leerzaam uitje voor je medewerkers. Na de theorie gaan de deelnemers de slipbaan op, waar ze zelf ervaren hoe het is om in een slip te raken of uit de bocht te vliegen.

Ze leren hoe ze dit soort situaties kunnen voorkomen en corrigeren. Veel aanbieders combineren het leergedeelte met een gezellige lunch of een competitief element, waardoor het niet alleen leerzaam, maar ook een leuke teambuildingsactiviteit wordt.

Conclusie: beperk de risico’s en aansprakelijkheid bij auto-ongelukken onder werktijd

Het is als werkgever belangrijk om de risico’s van auto-ongelukken tijdens werktijd zoveel mogelijk te beperken. Maak heldere afspraken, zorg voor goede verzekeringen en overweeg om je medewerkers een rijvaardigheidstraining aan te bieden. Dit verkleint niet alleen de kans op schade, maar draagt ook bij aan de veiligheid van je werknemers. Bovendien kun je het combineren met een leuk personeelsuitje. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Bereken eenvoudig je premie online en sluit direct je autoverzekering af. Zo ben je goed verzekerd en rijd je meteen weer zorgeloos de weg op!

Lees ook…
De winter komt eraan en voor veel mensen betekent dat: tijd om op skivakantie te gaan. Ga je met je (zakelijke) auto naar het wintersportgebied? Dan is…
De plannen lagen er al langer, maar nu moeten we er toch echt aan geloven. Vanaf 1 januari 2025 verdwijnt namelijk de bpm-vrijstelling voor…
De brandstofprijzen rijzen de pan uit en dat lijkt de komende jaren alleen maar erger te worden. Daardoor gaan autokosten steeds zwaarder op je budget…