Extreme weersomstandigheden steeds waarschijnlijker
Er zijn al jaren geluiden dat klimaatverandering onze manier van leven stevig gaat aantasten, maar uit de meest recente klimaatscenario’s van het KNMI blijkt dat het klimaat nu al veranderd is. Volgens onderzoek van het instituut is de kans op extreem weer de laatste jaren flink toegenomen. Dit merken we aan een toename van extreme hitte, droogte en neerslag. Dat heeft effect op de hele samenleving, dus ook op bedrijven.
Het wordt dus steeds belangrijker om je onderneming voor te bereiden op extreem weer. Door preventieve maatregelen te nemen en de juiste verzekeringen af te sluiten, kun je de impact van stormen, overstromingen en hittegolven beperken.
Stap 1: maak een risicoanalyse voor je bedrijfslocatie
De eerste stap is het in kaart brengen van de risico’s die jouw locatie loopt. Bedrijven dicht bij rivieren of aan de kust lopen meer kans op overstromingen, terwijl open terreinen extra kwetsbaar zijn voor stormschade.
Daarna is het tijd om in kaart te brengen welke delen van je gebouw en/of apparatuur extra kwetsbaar zijn voor bijvoorbeeld zware regenval of hittegolven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grote ramen die pal op het zuiden liggen en van de achterliggende ruimtes in de zomer een broeikas kunnen maken. Of aan gevoelige apparatuur in een kelder die bij hoogwater zou kunnen overstromen.
Stap 2: neem preventieve maatregelen
Dan is het tijd voor voorbereidend werk. Het is goed om te weten dat kleine aanpassingen een groot verschil kunnen maken. Je kunt je bijvoorbeeld voorbereiden op een droge zomer met hittegolven door zonneschermen te installeren. Voor hittegevoelige bedrijfsmiddelen, zoals serverruimtes, kan airconditioning of een noodkoelsysteem bescherming bieden.
Ook tegen veel regen in een korte tijd of wateroverlast door een overstroming kun je je bedrijf wapenen. Bijvoorbeeld door waterdichte deuren te installeren, of zandzakken op te slaan die je in nood voor de deuren kunt zetten. Bedrijventerreinen hebben vaak veel verharding, waardoor de kans op wateroverlast en hitte groot is. Wil je hier iets aan doen met andere ondernemers? De Routekaart Klimaatadaptatie kan je daarbij helpen.
Als ondernemer kun je belastingvoordeel krijgen door te investeren in klimaatbestendige maatregelen. Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL).
Stap 3: zorg dat je noodvoorzieningen op orde zijn
Extreem weer kan leiden tot stroomuitval, zorg dus dat je op het ergste bent voorbereid. Een noodaggregaat kan voor sommige bedrijven uitkomst bieden om door te blijven werken bij stroomuitval. Het is ook verstandig om een noodplan op te stellen voor communicatie met werknemers en klanten, zodat iedereen weet wat er moet gebeuren bij onvoorziene weersomstandigheden.
Whitepaper Controle Belastingdienst
Stap 4: verzeker je bedrijf tegen extreem weer
Verschillende verzekeringen kunnen de impact van extremen helpen verzachten. Een gebouwenverzekering dekt schade aan je bedrijfspand door stormen, terwijl een inventarisverzekering schade aan apparatuur of voorraden vergoedt. Je kunt je ook aanvullend verzekeren voor een verlies aan omzet via een bedrijfsschadeverzekering. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de dekkingen en beperkingen van je verzekeringen.
Het kiezen van de juiste verzekering kan lastig zijn, zeker met specifieke risico’s zoals extreem weer. Een adviseur kan je helpen om de dekking af te stemmen op de specifieke behoeften van je bedrijf en kan je wijzen op preventieve stappen die helpen om schade te beperken. Veel verzekeraars bieden namelijk korting of extra service aan bedrijven die hun risico’s proactief verminderen.
Leestip: Zakelijke verzekeringen. Hoe dek je bedrijfsrisico’s het best af?
Stap 5: blijf op de hoogte van weersvoorspellingen en waarschuwingen
Veel Nederlanders nemen de waarschuwingen voor code geel, oranje of rood niet zo serieus. Dat is een risico, want extreem weer kan erg gevaarlijk zijn. Tijdens een hittegolf kunnen medewerkers onwel worden of het werk, en wateroverlast kan je bedrijf direct schade toebrengen. Kijk bijvoorbeeld naar de gevolgen van de overstromingen in Limburg in 2021.
Veel weerapps bieden realtime waarschuwingen voor extreem weer. Door proactief te reageren op waarschuwingen, kun je tijdig maatregelen treffen en de schade beperken.
Klaar om aan de slag te gaan?
Wil je jouw bedrijf goed voorbereiden op extreem weer? Met bovenstaande stappen kun je meteen aan de slag. Bekijk ook eens het Kennisportaal Klimaatadaptatie. Hier vind je uitgebreide informatie en handige tips om jouw bedrijf te beschermen tegen de risico’s van klimaatverandering. Zo kun je de impact van stormen, hittegolven en wateroverlast beperken en zorg je dat je onderneming weerbaar blijft, ook bij extreme weersomstandigheden.