Er zijn ontzettend veel zzp-verzekeringen op de markt, maar welke zijn onmisbaar om slim verzekerd te ondernemen? Van bescherming tegen arbeidsongeschiktheid tot wettelijke aansprakelijkheid – dit zijn de 5 meest gekozen zakelijke verzekeringen voor zelfstandig ondernemers.

In het kort

  • Sluit een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af om schadeclaims van derden te dekken, zoals letsel of materiële schade bij klanten.
  • Overweeg een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) om inkomensverlies bij ziekte of arbeidsongeschiktheid op te vangen.
  • Kies voor een rechtsbijstandverzekering voor juridische hulp bij conflicten met klanten of leveranciers.
  • Bescherm je waardevolle werkapparatuur met een inventaris- en goederenverzekering tegen schade door brand, diefstal of waterschade.
  • Bouw zelf pensioen op met een pensioenverzekering, omdat je als zelfstandige geen pensioen opbouwt via een werkgever.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Zijn verzekeringen verplicht als zelfstandig ondernemer?

Laten we beginnen met een belangrijke vraag die veel zelfstandig ondernemers bezighoudt: zijn zakelijke verzekeringen verplicht? In Nederland zijn de meeste verzekeringen voor zzp’ers niet verplicht, maar er zijn uitzonderingen. In sommige sectoren, zoals de advocatuur, geldt een verplichte beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zelfstandig ondernemers.

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een verzekering waar veel over te doen is, is de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Op dit moment is de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) niet verplicht, maar er zijn plannen om deze in de toekomst wel verplicht te stellen voor zzp’ers. Deze AOV zal waarschijnlijk zo’n 195 euro per maand kosten en keert 70 procent van je winst uit (tot maximaal het minimumloon).

Het is nog onduidelijk wanneer deze verplichte verzekering er gaat komen. Het wetsvoorstel gaat waarschijnlijk in het voorjaar van 2025 naar de Tweede Kamer. Als de Eerste en Tweede Kamer de verplichte AOV hebben goedgekeurd, kan het nog jaren duren voordat hij wordt ingevoerd.

Leestip: 7 dingen die je moet weten over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

5 belangrijke verzekeringen voor zzp’ers

Hoewel de meeste verzekeringen voor zzp’ers dus niet verplicht zijn, is het verstandig om serieus te kijken naar de verschillende zakelijke verzekeringen. Met de juiste verzekeringen bescherm je je als zelfstandige tegen onverwachte kosten als het misgaat. Centrale vragen die je je daarbij kunt stellen zijn: 1. Welke bedrijfsrisico’s loop je? 2. Wat kunnen daar de financiële gevolgen daarvan zijn? 3. Kan ik die financiële gevolgen dragen?

Het is slim om de volgende lijst met de belangrijkste verzekeringen door te nemen. Ben je goed verzekerd of zijn er nog stappen die je beter kunt nemen om je onderneming te beschermen?

1. Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven

Een van de belangrijkste verzekeringen is de aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering beschermt je tegen schadeclaims van derden, bijvoorbeeld als je per ongeluk schade veroorzaakt bij een klant of hun eigendommen.

Stel, je werkt aan een project bij een klant op locatie en per ongeluk beschadig je hun apparatuur of meubels. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die jouw werk veroorzaakt heeft. Zonder aansprakelijkheidsverzekering kan één grote schadeclaim je bedrijf in de problemen brengen, vooral als je werkt met klanten op locatie of gevoelige apparatuur hanteert.

Beroepsaansprakelijkheid- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Wil je je verzekeren op het gebied van aansprakelijkheid? Dan is het goed om te weten dat er twee varianten zijn van de aansprakelijkheidsverzekering: de beroepsaansprakelijkheid- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.


Particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet geldig

Misschien denk je: ik heb al een particuliere aansprakelijkheidsverzekering en het is niet nodig om me met zo’n zakelijke variant te verzekeren. Niets is minder waar. Een particuliere verzekering geldt namelijk niet voor je onderneming. Kies dus specifiek voor een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering, zodat je goed verzekerd bent.

2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is een belangrijke verzekering, aangezien zzp’ers in principe geen financieel vangnet hebben bij ziekte. De AOV biedt een uitkering als je tijdelijk niet kunt werken of arbeidsongeschikt raakt.

Hoewel deze verzekering vaak als duur wordt gezien, is het een fantastisch vangnet als je langdurig je inkomen verliest. Zelf sparen voor dit risico is vaak niet voldoende, zeker als je langdurig uitvalt. Een AOV helpt je financiële zekerheid te waarborgen, zodat je bij ziekte of een ongeval niet in de financiële problemen komt.

Op zoek naar een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering? Bereken direct je premie.

3. Rechtsbijstandverzekering

Waarschijnlijk wil je er liever niet over nadenken, maar het kan gebeuren dat je als zelfstandig ondernemer in de juridische problemen komt. Denk bijvoorbeeld aan een betalingsconflict met een klant of leverancier. Of wanneer er geschillen ontstaan over contracten.

Juridische kwesties vergen vaak veel tijd en geld en het is daarom slim om je te verzekeren. Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp bij conflicten, waardoor je niet voor hoge juridische kosten komt te staan. Daarnaast geeft een rechtsbijstandverzekering je toegang tot juridisch advies en ondersteuning, waardoor je sterk staat zonder hoge advocatenkosten.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

4. Inventaris- en goederenverzekering

Heb je voor je werk veel dure apparatuur of materialen? Denk aan computers, camera’s of speciaal gereedschap? Dan kan een inventaris- en goederenverzekering heel nuttig zijn. Deze verzekering dekt schade door bijvoorbeeld brand, diefstal of waterschade.

Zonder een inventarisverzekering kan het verlies van je spullen een flinke financiële klap betekenen. Deze verzekering helpt je om snel door te gaan met je werkzaamheden, zelfs na schade.

5. Pensioenverzekering

Tijd om naar de (verre) toekomst te kijken. De laatste verzekering in deze lijst is de pensioenverzekering. Omdat je als zelfstandige geen pensioen opbouwt via een werkgever, kun je hiermee zelf sparen voor je toekomst.

Een pensioenverzekering biedt je een gestructureerde manier om een bedrag opzij te zetten, vaak met belastingvoordelen. Zo zorg je ervoor dat je later financieel onafhankelijk blijft, zonder alleen te hoeven vertrouwen op je AOW.

Kies de juiste verzekeringen voor een veilige toekomst

Door bewust de juiste verzekeringen te kiezen zorg je dat je onderneming en toekomst beschermd zijn. Analyseer je eigen situatie en bepaal kritisch welke dekking bij jouw bedrijfsrisico’s past. Zo kun je met een gerust hart ondernemen.

Lees ook: Zakelijke verzekeringen. Hoe dek je bedrijfsrisico’s het best af?

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Foto van Nanda den Hartog

Nanda den Hartog

Als redactiecoördinator bij De Zaak zorg ik ervoor dat er dagelijks interessante artikelen voor ondernemers op onze website staan en ben ik de drijvende kracht achter het weekoverzicht. Dat ik zelf ondernemer ben geweest komt daarbij goed van pas. Door deze ervaring en mijn redactionele skills begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
Extreem weer komt steeds vaker voor en kan je bedrijf flink in de problemen brengen. Van stormen en overstromingen tot hittegolven: de impact van…
Een klik op een verkeerde link, een datalek of een gerichte aanval van een hacker kan je bedrijf tienduizenden euro’s kosten. Om over de…
Of je nou zzp’er bent of een mkb-bedrijf hebt: als ondernemer loop je dagelijks risico’s. Van schade aan eigendommen tot aansprakelijkheid en…
Als ondernemer weet je dat juridische conflicten onverwacht en kostbaar kunnen zijn. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering kan je reddingsboei zijn…
Natuurlijk wil je dat jouw goederen veilig de eindbestemming bereiken. Maar wat gebeurt er als er iets misgaat tijdens het transport? Of je nu zelf…
Zakelijk verzekeren kost geld, maar kan ook een hoop financiële ellende voorkomen. Dat geldt voor zowel zzp’ers als ondernemers met werknemers in…