Categorieën

Is het tijd voor investeringen, maar zit je krap bij kas of krijg je een zakelijke lening niet rond? In plaats van dure bedrijfsmiddelen direct af te tikken, kun je ook kiezen voor een alternatieve financieringsvorm: zakelijk leasen. Wat dat precies inhoudt en welke vorm van zakelijk leasen het beste past bij jouw situatie, leggen we in dit artikel uit. 

Van plan om zakelijk vastgoed aan te schaffen of te herfinancieren? Vraag vrijblijvend voorstel zakelijke hypotheek aan

Inhoudsopgave

Investeren in bedrijfsmiddelen: hoe financier je dat?

Vroeg of laat zijn investeringen in bedrijfsmiddelen noodzakelijk om te groeien. Dat geldt voor alle ondernemers – van zzp’er tot ondernemers met personeel.

Het probleem van investeren is dat er meestal een flink prijskaartje aan hangt. Je moet eerst geld uitgeven, voordat je er de vruchten van plukt. En waar haal je het geld vandaan als financieren met eigen kapitaal geen optie is?

Vroeger ging je voor een zakelijke lening naar de bank. Maar tegenwoordig wordt een zakelijke lening bij de bank afsluiten steeds lastiger. Banken hanteren namelijk alsmaar strengere voorwaarden. Bovendien zijn kleine bedrijven over het algemeen niet interessant genoeg voor banken. Dat heeft te maken met de leenbedragen die relatief laag zijn voor een bank. Oftewel, er valt weinig te verdienen.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig veel alternatieve financieringsvormen.

Zakelijke lease. Wat is het? Voordelen zakelijk leasen

Een prima alternatief om bedrijfsmiddelen aan te schaffen is zakelijk leasen. Een leasemaatschappij financiert een bedrijfsmiddel. Neem een machine of een auto. En jij neemt het bedrijfsmiddel in gebruik of je wordt eigenaar met een leasecontract. Net als bij private lease zit het grote voordeel in het gegeven dat je niet in één keer hoeft te betalen, maar de betalingen spreidt.

En dat levert meteen een groot voordeel op: je hoeft niet direct een grote investering te doen en een flinke som geld uit je onderneming te halen. Of met uitgebreide documentatie en jaarcijfers naar de bank met weinig kans op succes.

Welke vormen van zakelijk leasen bestaan er?

Er bestaan verschillende vormen van zakelijk leasen, waarvan de meest voorkomende zijn: 

  • Financial lease
  • Operational lease
  • Sale-and-leaseback
  • Short-term lease


Welke vorm van zakelijk leasen je ook overweegt, ze delen enkele algemene voordelen. Zo beschik je met zakelijk leasen direct over betere liquiditeit. Oftewel, er blijft meer geld beschikbaar voor andere zaken.

En dat kan weer een belangrijk steuntje in de rug zijn om andere investeringen te doen. Bijvoorbeeld in het kader van duurzaamheid door bepaalde projecten te financieren of nieuw personeel te werven.

Een ander voordeel dat alle leasevormen delen is dat de btw fiscaal aftrekbaar is. Als je onderneming btw-belaste prestaties verricht, mag je de btw als voorbelasting aftrekken.

Financial lease

Bij financial lease huur je een bedrijfsmiddel met de intentie om het uiteindelijk te kopen. Je lost vaste maandelijkse leasebetalingen af tijdens de leaseperiode. Aan het einde van de leaseperiode kun je het bedrijfsmiddel overnemen van de leasemaatschappij door de – vooraf bepaalde – restwaarde te betalen. Het bekendste voorbeeld is de leaseauto, in dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van zakelijke lease en koop.

Het leasen van apparatuur of bedrijfsmiddelen heet ook wel ‘equipment lease’. De meeste ondernemers die bedrijfsmiddelen leasen, kiezen voor financial lease. 

Voordelen financial lease: 

  • Je bent zelf direct eigenaar
  • Fiscale voordelen: leasebetalingen kunnen als bedrijfskosten worden afgetrokken van de winst. Bovendien mag je afschrijven op de waarde van het bedrijfsmiddel.
  • Het bedrijfsmiddel komt op je balans te staan, daardoor profiteer je ook van andere fiscale voordelen. Denk bijvoorbeeld aan investeringsaftrek en renteaftrek. 
  • Je bepaalt vaak zelf een vast bedrag per maand
  • Je betaalt geen onnodige servicekosten.
  • Je bepaalt zelf bij welke partij je het onderhoud laat uitvoeren.


Nadelen financial lease:

  • Verplichtingen op lange termijn: je zit vaak vast aan een lange leaseperiode, bijvoorbeeld 60 maanden. Je hebt de hele looptijd financiële verplichtingen, ook als het financieel even wat minder gaat met je onderneming.
  • De economische waarde kan sneller afnemen dan verwacht en daarmee ook de restwaarde. Je betaalt immers een vooraf vastgestelde restwaarde die dus hoger kan liggen dan wat het bedrijfsmiddel daadwerkelijk nog waard is.
  • In vergelijking met andere vormen van leasen kan financial leasing minder flexibel zijn. Aangezien je van plan bent het bedrijfsmiddel aan het einde van het leasecontract te kopen, is het vaak lastiger om tijdens de leaseperiode van apparatuur te wisselen of te upgraden.
  • Onderhoud & service zijn bij financial lease meestal voor eigen rekening, tenzij je hierover andere afspraken maakt met de leasemaatschappij. Onderhoudskosten kunnen altijd tegenvallen en zijn vooraf niet altijd even goed in te schatten.


Operational lease

Operational lease is een leasevorm waarbij je een bedrijfsmiddel huurt voor een bepaalde periode zónder de intentie het uiteindelijk te kopen. Ook operational lease werkt met periodieke leasebetalingen. Aan het einde van het leasecontract lever je het bedrijfsmiddel weer in bij de leasemaatschappij. 

Voordelen operational lease:

  • Flexibiliteit: na afloop van het leasecontract heb je vaak meerdere opties. Je kunt het bedrijfsmiddel inleveren, laten upgraden naar een nieuwere technologie of het leasecontract verlengen.
  • Weinig risico: het bedrijfsmiddel met bijbehorende restwaarde lever je na afloop van het leasecontract gewoon weer in. Je loopt dus geen risico op waardevermindering. 
  • Onderhouds- en reparatiekosten zijn voor rekening van de leasemaatschappij. Je hebt hier geen omkijken naar.
  • Ook bij operational lease zijn de leasebetalingen in Nederland aftrekbaar van de winst.


Nadelen operational lease:

  • Je verwerft geen eigendom van het bedrijfsmiddel
  • Omdat je geen eigenaar bent, mag je niet afschrijven op het bedrijfsmiddel: je mist dus een fiscaal voordeel.
  • De totale kosten voor operational lease liggen over het algemeen hoger dan bij financial lease.

Sale-and-leaseback

Bij sale-and-leaseback verkoop je een bedrijfsmiddel dat je eerder hebt aangeschaft aan een leasemaatschappij om het vervolgens terug te leasen. Daarmee creëer je extra liquiditeit en maak je vastliggend kapitaal vrij. Dit kun je vervolgens gebruiken voor andere investeringen, nieuwe projecten of groeiplannen.

Voordelen sale-and-leaseback

  • Door een bedrijfsmiddel te verkopen, maak je direct liquide middelen vrij. Hiermee kun je bijvoorbeeld andere investeringen doen, schulden aflossen of je werkkapitaal vergroten. 
  • Minder zorgen om activabeheer: door het bedrijfsmiddel te verkopen aan een leasemaatschappij draag je ook het beheer en de verantwoordelijkheid over.

Nadelen sale-and-leaseback

  • Kosten lange termijn: de totale kosten op de lange termijn vallen hoger uit dan wanneer het bedrijfsmiddel in eigendom zou blijven.
  • Door het bedrijfsmiddel te verkopen, verlies je eigendom en de volledige controle.
  • Terugkooprisico: het bedrijfsmiddel terugkopen aan het einde van de leaseperiode kan lastig zijn. 
  • Beperkt zich tot over het algemeen tot roerende bedrijfsmiddelen, zoals bouwmachines of een zakelijke leaseauto.


Short-term lease

De term zegt het eigenlijk al: bij short-term lease is een vorm van leasing waarbij je een bedrijfsmiddel voor een korte periode leaset, meestal voor enkele maanden tot een jaar. Dit kan handig zijn als je tijdelijk je wagenpark wilt uitbreiden of je productiecapaciteit wilt verhogen in een piekseizoen.

Voordelen short-tem lease

  • Flexibiliteit is een van de belangrijkste voordelen van short-term lease. Je kunt met kortlopende leasecontracten bedrijfsmiddelen eenvoudig en snel toevoegen of afstoten.
  • Geen langlopende verplichtingen.
  • Snelle beschikbaarheid van gewenste bedrijfsmiddelen.
  • Lagere kosten op korte termijn: hoewel de kosten per maand hoger liggen in vergelijking met langere leasecontracten, bespaar je kosten als registratiebelastingen, verzekeringspremies en onderhoudskosten.
  • Onderhoud en reparaties zijn vaak inbegrepen.


Nadelen short-term lease

  • Op de lange termijn zal het totale bedrag aan leasebetalingen hoger uitvallen in vergelijking met langlopende leasecontracten.
  • Zwaardere administratieve last: regelmatig toevoegen en afstoten van bedrijfsmiddelen leidt tot meer administratieve inspanningen.
  • Minder flexibiliteit als het gaat om het bedrijfsmiddel naar smaak personaliseren (in geval van een leaseauto bijvoorbeeld).
  • Shortlease beperkt zich voornamelijk tot machines en zakelijk een auto leasen.


Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.


Zakelijk leasen voor kantoorinventaris

Bij zakelijk leasen denk je misschien al gauw aan dure productiemachines of een auto leasen. Daar houdt het zeker niet op, want je kunt ook kantoorinventaris zakelijk leasen, zoals kantoormeubilair en IT-apparatuur.

Zo kun je ook als (startende) ondernemer snel over een mooie kantoorinrichting beschikken, zonder meteen veel geld uit te geven. Een aantrekkelijke, professionele werkomgeving is namelijk wel zo belangrijk. Zeker in een tijd waarin de concurrentie moordend is als het gaat om aanstormend talent binnenhalen.

Kantoorinventaris leasen gebeurt meestal met financial lease, net zoals dat geldt voor het leasen van bedrijfsmiddelen.

Verbeter je cashflow met flexibel zakelijk krediet. Ontdek gunstige financieringsopties in dit gratis whitepaper.

Picture of Martin De Coninck

Martin De Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.
Lees ook…
Ga je om tafel met investeerders? Dan wil je ze natuurlijk over de streep trekken. Of je nu een start-up bent die op zoek is naar groeikapitaal of een…
De Single European Payments Area (SEPA) standaardiseert het betalingsverkeer binnen Europa. In dit overzicht zie je hoeveel landen momenteel onderdeel…
Werken vanuit de eigen woning biedt een aantal voordelen voor kleine ondernemers. Niet alleen kun je (meestal) werken zonder afgeleid te worden door…
Om je onderneming te laten groeien, of om de transitie naar bijvoorbeeld duurzaamheid te betalen, kun je op zoek gaan naar investeerders of financiers….
i.s.m.
Als ondernemer wil je elke dag het beste uit je werk halen. En je wilt groeien. Misschien wel door het kopen van een eigen bedrijfspand. Bijvoorbeeld…
i.s.m.
Heb je extra geld nodig voor je bedrijf om een tijdelijk tekort te overbruggen? Bijvoorbeeld als klanten laat betalen of om je voorraad aan te vullen?…