Stilstaan met pech is voor een ondernemer met eigen auto pech in het kwadraat. Het is vervelend, maar kost ook kostbare tijd en kan zomaar reputatieschade opleveren. Niet of te laat op een afspraak verschijnen is geen goed visitekaartje.

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Inhoudsopgave

Het is dus van groot belang om te zorgen dat pechhulp efficiënt verloopt. Op het eerste gezicht lijkt het een ‘inkopper’. Bij nieuwe auto’s wordt voor een bepaalde periode veelal een zogenaamde mobiliteitsgarantie verleend. Voorwaarde is wel dat onderhoud bij de dealer gebeurt. Zaken zijn zaken, ook in de autowereld. Zeker als de garantie telkens met een jaar wordt verlengd wanneer de auto maar bij de merkdealer in onderhoud blijft.
Een aantal vragen die de ondernemer zich moet stellen, ligt voor de hand: is dat echt zo voordelig en wat is er met zo’n mobiliteitsgarantie precies geregeld? Maar ook: is het zinvol om het wellicht beter te regelen?

Het is voor een autobedrijf een goede lokker om je ook als klant vast te houden wanneer de auto een paar jaar ouder wordt. Het zal echter duidelijk zijn dat ‘gratis’ verlenging bij een onderhoudsbeurt toch ergens zal moeten worden betaald. Kijk er eens naar. Wellicht is een overstap naar een eigen pechhulpdekking gewoon wel slimmer en goedkoper?

ANWB

De ANWB onderscheidt zich van anderen door een eigen vloot van ‘rijdende werkplaatsen’ met monteurs, de Wegenwacht. Soms blijkt reparatie ter plekke of op de eerstvolgende parkeerplaats mogelijk, wat tijd en gedoe scheelt. Bij andere aanbieders bestaat de standaard methode uit samenwerking met plaatselijke autobedrijven met sleepdienst.

Route Mobiel

Route Mobiel mikt vooral op particuliere rijders. Auto’s voor zakelijk gebruik kunnen niet worden aangemeld, zo leert navraag bij hun klantendienst. Tenzij het over een vloot van meer dan tien gaat. Voor ZZP en MKB kennelijk geen optie? Aanmelden personenauto op privé naam kan wel.

Allianz Global Assistance

En derde bekende naam in de pechhulp wereld is Allianz Global Assistance – voorheen Mondial. Belangrijke overweging is dat zij de hulp net als de meeste mobiliteitsgaranties (en Route Mobiel en Wegenwacht voor de Zaak) aan de specifieke auto verbinden, niet aan de persoon. Dat kan handig zijn bij een door meer mensen gebruikte auto.

Wat kies ik?

Check om dubbele dekking te voorkomen ook even wat de autoverzekering al in binnen- en buitenland dekt. Autoverzekeraars kennen ook vormen van pechhulp.
Bij de beoordeling van een lopende mobiliteitsgarantie of het zelf kiezen van een wegenhulpdienst zijn er duidelijke aandachtspunten:

  • Geldt de hulp ook in eigen stad en eventueel buitenland?
  • Hoe kun je verder reizen?
  • Zit er vervangend vervoer in en wat wordt er allemaal vergoed? Denk aan een hotel, wanneer het werk elders in het land is. Let met name op hoe lang de vervangende auto beschikbaar is, want het wordt een heel dure grap als je moet gaan huren of het werk stil ligt. 
  • Hoe zit het met de aanhanger?
  • Hoe oud is je auto en maakt dat verschil in dekking?

Actuele prijsvoorbeelden van de Pechhulp in Nederland

Inclusief woonplaats en vervangend vervoer.

  1. ANWB: 80 euro per jaar, per kenteken (naarmate er meer auto’s worden aangemeld wordt de gemiddelde prijs lager). Leeftijd auto als enige aanbieder geen invloed op prijs. Is reparatie niet snel mogelijk? Dan vervangend vervoer voor twee vier dagen. Inclusief dekking aanhangwagen en lidmaatschapsvoordelen ANWB.
  2. Allianz: 60 euro per jaar, maar duurder bij oude auto (bv 12 jaar oude auto: € 83,53). Vervangend vervoer alleen indien reparatie niet binnen twee dagen lukt.
  3. Route Mobiel: 63,65 euro per jaar mits privé afgesloten, tweede auto 20 euro korting. Vervangend vervoer twee dagen mits niet binnen 24 uur te repareren.
  4. Bovag (i.s.m. SOS International): Dit is een andere optie: vanaf 40 euro zonder vervangend vervoer. Ook hier betaalt u meer voor een oudere auto (bv 12 jaar 75 euro en bij 15 jaar zelfs 130 euro) Tip: de dealer kan u een speciaal aanbod doen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Een auto kost geld. Niet alleen als erin gereden wordt, ook als hij stilstaat. Mogen parkeerkosten onbelast worden vergoed? Of zijn deze kosten…
Iedere eigenaar van een zakelijke of auto in privé betaalt wegenbelasting, ofwel motorrijtuigenbelasting (MRB). Deze wegenbelasting wordt regelmatig…
Rij je zakelijk? Let dan goed op op de regels voor bijtelling van je bedrijfsauto. In dit artikel duiken we in de wereld van bijtelling voor…
Het openbaar vervoer kan een aantrekkelijke en duurzame optie zijn voor zakelijk reizen. Hoe zit het met de kosten en btw? Wat zijn de voordelen? Hoe…
De populariteit van elektrisch rijden neemt snel toe. Daarmee groeit ook de behoefte aan een laadinfrastructuur – ook bij bedrijven zelf. In dit…
Zakelijk rijden in 2024? Dan kan je niet om de vraag heen of het nu de tijd is om de switch naar elektrisch te maken. Want na dit jaar gaat er veel…