U hoeft niet gelijk naar de bank te stappen als u een (kleiner) bedrag nodig heeft om uw bedrijf te beginnen. Heeft u al eens aan deze drie mogelijkheden gedacht?

Spreek uw spaarloon aan
Wist u dat u waarschijnlijk uw spaarloon mag opnemen als u een eigen bedrijf begint? De tegoeden van uw spaarloonregeling mag u dan vrij opnemen, ook het normaal gesproken geblokkeerde tegoed.
In de meeste bedrijfsregelingen is deze deblokkeringmogelijkheid opgenomen.
Voorwaarde is dat u een beschikking heeft van de Belastingdienst waaruit blijkt dat u winst uit uw onderneming zal hebben. Opnemen van het spaartegoed kan tot zes maanden na de officiële start. Die periode wordt verlengd met de tijd die het duurt om de beschikking te verkrijgen.
Als u een bv start is het helaas niet mogelijk om het spaarloontegoed aan te spreken. Op de website van Postbus51 vind u alle informatie over spaarloon.

Reddende engelen
Uit onze poll in het online channel Bedrijf starten blijkt dat ruim 70% van de stemmers niet goed weet wat een Business Angel is. Terwijl financiering via deze investeerders toch een goede manier kan zijn om aan kapitaal en aan kennis te komen. Zeker nu banken niet zo happig zijn op grote risico’s. Daarbij wordt een financiering van deze ‘engelen’ ook vaak gebruikt als basis voor het krijgen van een grotere bankfinanciering.

Stichting Business Angels Netwerk Nederland (BAN Nederland) is een marktplaats waar business angels (investeerders met kapitaal en kennis), (startende) ondernemers en ondernemersnetwerken samenkomen. Ondernemers kunnen er op bijeenkomsten hun innovatieve ideeën pitchen en zo een geldschieter vinden.
De stichting maakt onderdeel uit van het  Business Angel Programma van het Ministerie van Economische Zaken. De schatting is dat het zal leiden tot extra financiering van minimaal 6 mln. euro per jaar in circa 70 bedrijven.

Klein krediet nodig?
U denkt waarschijnlijk gelijk aan een derdewereldland bij de term microfinanciering of microkrediet. Oké, daar wordt deze financieringsvorm inderdaad vaak gebruikt. Startende ondernemers krijgen er een niet al te grote lening om hun bedrijf te beginnen. Maar ook in Nederland is deze vorm van kredietverstrekking aan een opmars bezig. Inmiddels zijn er al meerdere initiatieven waar u terecht kunt.

Waar een bank kleine leningen in veel gevallen niet rendabel vindt en het risico van een starter automatisch als te hoog classificeert, richten aanbieders van microfinanciering zich juist specifiek op die minder grote kredieten. Hiermee kunnen ook in Nederland kleine ondernemers makkelijker een bedrijf beginnen of uitbouwen.

Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Lees ook…
Is het tijd voor een nieuwe (of eerste) zakelijke telefoon? Waar moet je dan allemaal op letten? Van verschillende modellen, abonnementen tot fiscale…
Het schrijven van een ondernemingsplan, personeel aannemen, reclame maken, een website lanceren of je belastingaangifte. Voor alles is een eerste…
Ben jij net een start-up gestart en ziet jouw ondernemen er nog een beetje uit als Bambi op glad ijs? Dan biedt een wetswijziging je wellicht uitkomst….