Een eigen bedrijf starten is een avontuur vol uitdagingen en kansen. Maar hoe ambitieus je ook bent, zonder de juiste voorbereiding kun je tegen allerlei problemen aanlopen. Veel starters maken dezelfde fouten, vaak zonder het door te hebben. Het goede nieuws? Met de juiste kennis kun je ze eenvoudig vermijden. In dit artikel nemen we je mee langs 10 veelgemaakte fouten van beginnende ondernemers – en hoe jij ze voorkomt.

In het kort

  • Een goed ondernemingsplan helpt je doelen stellen en voorkomt verspilling van tijd en geld.
  • Houd zakelijk en privé gescheiden, maak een budget en bouw een financiële buffer op.
  • Vertrouw niet op één grote klant, maar spreid je inkomsten en blijf actief netwerken.
  • Vraag hulp, werk samen en besteed taken uit om efficiënter te groeien.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

1. Geen duidelijk ondernemingsplan hebben

Een van de grootste valkuilen is starten zonder een duidelijk plan. Je hebt een idee, je bent enthousiast, maar hoe ga je dit idee omzetten in een succesvol bedrijf? Zonder een goede voorbereiding loop je het risico om kansen mis te lopen of tijd en geld te verspillen.

Het opstellen van een ondernemingsplan is hierbij essentieel. Hierin beschrijf je als startende ondernemer je doelen, je doelgroep, je verdienmodel en hoe je deze gaat realiseren.

Een goed plan hoeft geen dik rapport te zijn, maar moet je wel inzicht geven in de haalbaarheid van je ideeën. Het helpt je bovendien om financiers of partners te overtuigen van jouw visie.

Leestip: Hoe start je een bedrijf? In 9 stappen op weg naar succes

2. Geen onderscheid maken tussen privé en zakelijk geld

Veel starters maken de fout om hun privé- en zakelijke financiën op één hoop te gooien. Dit lijkt in eerste instantie praktisch en voordelig, maar zorgt vaak voor verwarring en problemen. Het wordt lastiger om overzicht te houden en je bij controles van de Belastingdienst kun je in de problemen komen.

De oplossing is simpel: scheid privé en zakelijk als het om geldzaken gaat. Open een zakelijke bankrekening en zorg dat je alle zakelijke uitgaven en inkomsten hierop laat lopen. Dit geeft niet alleen overzicht, maar laat ook aan klanten en partners zien dat je serieus bezig bent.

3. Onvoldoende marktonderzoek doen

Je hebt een geweldig idee, maar weet je ook dat er vraag naar is? Veel ondernemers starten zonder goed inzicht in hun markt of concurrentie. Dit kan ertoe leiden dat je een product of dienst aanbiedt waar niemand op zit te wachten.

Om dit te voorkomen is grondig marktonderzoek een must. Praat met je potentiële klanten, analyseer je concurrenten en kijk waar de kansen liggen. Onderzoeken zoals enquêtes, klantinterviews of focusgroepen kunnen je waardevolle inzichten geven. Hoe beter je je markt kent, hoe beter je een aanbod kunt creëren dat aansluit bij de wensen van je doelgroep.

4. Te afhankelijk zijn van één klant of inkomstenbron

Een fout die veel startende ondernemers (met name zzp’ers) maken, is dat ze vertrouwen op één grote klant. Dit lijkt op het eerste gezicht prettig: een stabiele inkomstenbron. Maar als deze klant wegvalt, kom je direct in de problemen.

De sleutel is diversificatie. Zorg ervoor dat je meerdere klanten hebt en bied verschillende producten of diensten aan. Zo spreid je je risico’s en ben je niet afhankelijk van één inkomstenbron. Dit vraagt om actief netwerken en het continu zoeken naar nieuwe opdrachten, maar het zorgt voor meer stabiliteit op de lange termijn.

5. Verwaarlozen van online zichtbaarheid

In de digitale wereld van vandaag kun je niet zonder een sterke online aanwezigheid. Toch hebben veel startende ondernemers geen professionele website of zijn ze nauwelijks actief op sociale media. Hierdoor loop je kansen mis om nieuwe klanten te bereiken.

Investeer in je online zichtbaarheid. Een goed ontworpen website die jouw diensten of producten helder presenteert, is onmisbaar. Zorg dat je op sociale media actief bent en denk na over zoekmachineoptimalisatie (SEO), zodat potentiële klanten je gemakkelijk kunnen vinden. Het kost wat tijd en geld, maar levert je op termijn veel meer op.

6. Te weinig aandacht hebben voor de financiën

Veel starters zijn vooral bezig met hun product of dienst en besteden te weinig aandacht aan financiële zaken. Ze hebben geen overzicht van hun inkomsten, uitgaven en vaste kosten, waardoor ze tegen onverwachte tekorten aanlopen.

Een goed financieel plan is cruciaal voor een startende ondernemer. Maak een begroting, zorg dat je een financiële buffer opbouwt voor onverwachte kosten en houd je omzet en cashflow nauwlettend in de gaten.

Investeer in boekhoudsoftware of huur eventueel een boekhouder in om je administratie op orde te houden. Een gezonde financiële basis geeft je rust en zekerheid om te ondernemen.

Lees ook: Hoe zet je een administratie op voor je startende onderneming?

7. Geen hulp durven vragen

Ondernemen kan soms een eenzaam traject lijken. Misschien heb je het gevoel dat je als startende ondernemer alles zelf moet doen, omdat je bang bent om als onervaren over te komen. Dit kan leiden tot overbelasting en onnodige fouten.

Wees niet bang om hulp te vragen. Bouw een netwerk van mentoren, andere ondernemers en experts op wie je kunt terugvallen. Investeer in coaching of workshops om je kennis te vergroten en schakel professionals in voor zaken waar je geen ervaring mee hebt. Samen kom je verder.

8. Alles zelf willen doen

Naast geen hulp durven vragen, is ook de drang om alles zelf te doen een grote valkuil. Hoewel het begrijpelijk is dat je in het begin kosten wilt besparen, kan het proberen te doen van alles – van marketing tot administratie – je uiteindelijk meer kosten dan opleveren.

Focus op je kernactiviteiten en leer taken te delegeren. Huur een virtual assistant in voor administratieve taken of een marketingexpert voor je online campagnes. Dit geeft je meer tijd om te doen waar jij goed in bent en draagt bij aan de groei van je bedrijf.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

9. Geen aandacht hebben voor juridische zaken

Veel starters zien juridische kwesties als een bijzaak. Ze stellen geen contracten op, hebben geen algemene voorwaarden of vergeten zich te verzekeren. Dit kan grote gevolgen hebben als je in een conflict terechtkomt.

Zorg dat je juridische basis op orde is. Stel heldere contracten op voor samenwerkingen, controleer of je voldoet aan alle wettelijke eisen en sluit de juiste verzekeringen af. Het inschakelen van een jurist lijkt misschien een grote uitgave, maar kan je veel ellende en kosten besparen.

10. Onrealistische verwachtingen hebben

Tot slot een veelvoorkomende valkuil: onrealistische verwachtingen. Veel ondernemers denken snel winstgevend te zijn, maar vergeten dat succes vaak tijd kost. Dit kan leiden tot teleurstelling en demotivatie.

Stel realistische doelen en wees geduldig. Het is belangrijk om een langetermijnvisie te hebben en stap voor stap te werken aan de groei van je bedrijf. Vier ook kleine successen, zodat je gemotiveerd blijft en met plezier onderneemt.

Conclusie

Het starten van een eigen bedrijf is een prachtige uitdaging, maar ook een leerproces. Door je bewust te zijn van veelvoorkomende fouten en deze actief te vermijden, vergroot je je kans op succes aanzienlijk. Zorg voor een goed plan, houd je financiën op orde, wees niet bang om hulp te vragen en investeer in je online zichtbaarheid. Met een stevige basis en de juiste mindset sta je sterker in je schoenen en kun je vol vertrouwen aan de slag met je ondernemersdroom.

Lees ook: Bedrijf starten: een complete gids voor beginnende ondernemers

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Foto van Mercy Hiltrop

Mercy Hiltrop

Als auteur voor De Zaak houd ik mij dagelijks bezig met het creëren van interessante en inspirerende content voor ondernemers. Dankzij een jarenlange achtergrond in contentcreatie voor verschillende websites en tijdschriften, zijn er weinig onderwerpen waar ik niet mee uit de voeten kan. Maar ondernemen is een onderwerp dat echt dicht bij mij staat. Naast dat ik tot voor kort altijd als zzp'er heb gewerkt, heb ik verschillende bedrijven opgezet. Hierdoor begrijp ik op welke informatie en tips ondernemers écht zitten te wachten.
Lees ook…
Als je een bedrijf start moet je inzicht hebben in het financiële plaatje. Wat kost het om een bedrijf te beginnen? Van een professionele werkplek tot…
In een tijd waarin 90 procent van de start-ups de eerste vijf jaar niet overleeft, is een onderscheidend merk het verschil tussen overleven en ten…
Een tweede onderneming starten klinkt spannend: nieuwe avonturen, extra inkomsten, meer groei. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet vastloopt in regels,…
Je eigen baas te zijn – voor velen klinkt het als muziek in de oren. Je bouwt aan iets wat écht van jou is en hebt de vrijheid om je eigen koers te…
Droom je van een eigen winkel? Dat lijkt misschien achterhaald in het online tijdperk, maar niets is minder waar. Met de juiste aanpak en voorbereiding…
Waarom moet je checken of jouw idee al bestaat? Stel, je hebt maandenlang gewerkt aan een innovatief product of een originele naam voor je bedrijf. Je…