In 2004 werd Sandra van Houwelingen uitgeroepen tot Zwarte Zakenvrouw van het Jaar, in 2005 stond zij in De Zaak. Als CEO van SHR Holding maakte ze naam met het Rotterdamse Sorgh & Hoop: een voor Nederlandse begrippen uniek horecaconcept. Na twaalf jaar zette zij in 2007 tijdelijk een punt achter het zakendoen: zij wilde meer aandacht aan haar kinderen besteden. Met haar management consultancy Kruiden en Klompen is zij nu een veelgevraagd adviseur. Lessen van een ervaren vrouwelijke ondernemer.

Inhoudsopgave

Hoe maximaliseer je de waarde van je bedrijf? Download het nieuwe e-Book ‘je bedrijf verkoopklaar maken’ en je ontvangt adviezen waar je vandaag al mee aan de slag kan.

In 2015
Bedrijf:
Kruiden & Klompen consultancy
In: Berkel en Rodenrijs  
In 2005
Bedrijf:
Sorgh & Hoop (horeca)
In: Rotterdam  

Nadat Sandra – jaren geleden – de HEAO had afgerond en haar NIMA-B diploma had behaald, werd ze een van de eerste vrouwelijke bedrijfsadviseurs. Ze paste een methode toe die het best valt samen te vatten als ‘marketing op de fiets’. Ze adviseerde Marokkaanse, Turkse, Chinese, Surinaamse en ja, ook Nederlandse ondernemers en gaf cursussen ondernemerschap en marketing.

Altijd was ze sterk in het bedenken van concepten. Daardoor werd Sorgh & Hoop (‘een avond uit in de tropen’) ook zo’n succes: een restaurant met 500 couverts plus een dancing. Ze startte er nog een onderneming bij, Kerrie & Koriander, een combinatie van lunchroom-winkel en galerie met als thema ‘Koloniale tijden in Azië’.

Op het hoogtepunt stond Sandra aan het hoofd van een holding met drie bv’s. Het succes eiste veel van haar als moeder van twee kinderen. ‘Het spanningsveld tussen privé en ondernemen is met name voor vrouwen, zeker met kinderen, groot. Mannen zijn over het algemeen veel egoïstischer. Ik ben net zo graag ondernemer als moeder, ik wil de kinderen zelf in bed stoppen.’ In 2007 zette ze dan ook tot veler verbazing een punt achter Sorgh & Hoop. Tijd voor een sabbatical, ook al omdat de verkoop van met name Kerrie & Koriander minder soepel verliep. Het leidde zelfs tot een rechtszaak.

Lees het complete interview »

Droom je van de perfecte exit van je bedrijf? Start dan vandaag nog met je bedrijf verkoopklaar maken. Lees alle adviezen over bedrijfswaarde waar je vandaag al mee aan de slag kan

Lees ook…
Bedrijfsoverdracht vindt om uiteenlopend redenen plaats, bijvoorbeeld om te groeien, te diversifiëren, te herstructureren of om de eigenaar de kans te…
Als je met jouw bedrijf stopt of het overdraagt, moet je normaal gesproken met de Belastingdienst afrekenen over de stakingswinst. Maar als je…
Je eigen bedrijf waar je met hart en ziel hebt gewerkt. Dat zie je het liefst voortbestaan. En je bent zeker niet de enige de ondernemer. Vanwege de…
Een bedrijf verkopen of kopen is voor de meeste ondernemers een enorme…
De overname van een familiebedrijf – aan andere familieleden of aan een derde partij buiten de familie – is een delicaat proces en vraagt een goede…
Je wilt een bedrijf overnemen en vraagt je af: hoe ga ik de bedrijfsovername financieren? Je hebt verschillende mogelijkheden. Welke optie het beste…