1. Werk niet als een robot
Als ondernemer heb je veel klussen die nu eenmaal gedaan moeten worden, vaak volgens de vaste werkwijze van je bedrijf of zoals jij het altijd al hebt gedaan. Klinkt dat herkenbaar?
Waarom de automatische piloot je tegenhoudt
Dan is de kans groot dat je op de automatische piloot werkt. Je doet wat er van je verwacht wordt en laat de structuur van je bedrijf bepalen hoe je te werk gaat. Daardoor benut je je unieke kwaliteiten misschien niet optimaal. Dit kan leiden tot middelmatigheid of zelfs een burn-out, omdat je jezelf in een keurslijf dwingt dat niet past bij wie je bent.
2. Haal meer plezier en voldoening uit je werk
Het probleem is vaak dat je anderen de controle geeft over hoe jij je werk doet en daarmee je eigen inbreng beperkt. Juist door je eigen unieke talenten in te zetten, ervaar je meer plezier en voldoening in wat je doet.
Waarom werken vanuit je kracht belangrijk is
Dit zorgt ervoor dat je er vol voor gaat, met als resultaat meer energie en betere prestaties. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je bedrijf.
3. Zet je talent in voor het behalen van je bedrijfsdoelen
Het gaat er niet om zomaar doelen te verzinnen die passen bij je talenten. Het doel is om de doelen van je bedrijf te behalen door slim gebruik te maken van wat jij goed kunt.
Hoe je talenten waarde toevoegen aan je bedrijf
Door je sterke punten te benutten, voeg je waarde toe zonder dat je als ondernemer je eigen richting kwijtraakt.
Whitepaper Controle Belastingdienst
4. Volg dit stappenplan
Een paar kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken in hoe je werkt. Veel ondernemers denken dat ze hun hele aanpak moeten veranderen, maar vaak kun je met kleine aanpassingen je werk al een flinke boost geven.
Stap 1: analyseer je gebruikelijke werkwijze
Neem een taak die nu op je bord ligt en schrijf op hoe je deze normaal gesproken aanpakt. Wat wordt er van je verwacht en wat is je standaard aanpak? Bijvoorbeeld: als je personeelsbeoordelingen moet doen, kijk je normaal naar de resultaten van je medewerkers, vraag je feedback op, en bespreek je dit in een individueel gesprek.
Stap 2: bepaal je unieke kwaliteiten die meerwaarde bieden
Kijk welke van jouw kwaliteiten een extra dimensie kunnen geven aan deze taak. Misschien ben je bijvoorbeeld goed in ‘spontaniteit’ en ‘doelgerichtheid’.
Stap 3: pas je aanpak aan met je sterke punten
Denk na over hoe je je aanpak kunt aanpassen door die sterke punten in te zetten. Wil je je spontaniteit benutten? Dan kun je ervoor kiezen om kort je eigen beeld te vormen en het beoordelingsgesprek te gebruiken om samen met de medewerker een volledig beeld te vormen. Wil je meer doelgericht te werk gaan? Richt je dan vooral op de doelen voor het komende jaar en wat daarvoor nodig is.
Stap 4: zet de stap en doe het anders
Probeer je aangepaste aanpak in de praktijk. Dit vraagt om lef en het kan even spannend zijn, maar als je die eerste stap eenmaal zet, zul je merken dat het makkelijker gaat en het werk zelfs leuker wordt.
Stap 5: evalueer wat het je oplevert
Kijk achteraf naar wat je nieuwe aanpak heeft opgeleverd. Wat was het effect op het resultaat en je eigen energie? Door dit te evalueren, kun je bepalen of het de moeite waard is om deze nieuwe aanpak de volgende keer weer toe te passen.
5. Werk op jouw manier en zet je kracht in
Kortom, door te werken vanuit je eigen kracht en dingen op jouw manier te doen, leg je je hart in je werk en voorkom je dat je vastloopt in routine. Zo haal je het beste uit jezelf én je bedrijf.