Categorieën

Klaar om jouw onderneming naar nieuwe hoogtes te tillen in 2024? Ontdek waarom concrete bedrijfsdoelstellingen onmisbaar zijn voor het succes van jouw organisatie. In dit artikel onthullen we het geheim achter effectieve doelstellingen en bieden we 10 tips om je zakelijk succes dit jaar te maximaliseren.

In het kort

 • Bedrijfsdoelen zijn concrete vertalingen van wat je wilt bereiken binnen een bepaalde periode.
 • Er zijn verschillende soorten bedrijfsdoelstellingen, zoals strategische, operationele, groeigerichte, financiële en technologische doelstellingen.
 • Bedrijfsdoelen geven richting aan activiteiten en helpen medewerkers op één lijn te krijgen.

Inhoudsopgave

Ontdek universele strategieën voor bedrijfsgroei die werken in elke sector; download het whitepaper en begin vandaag nog met het transformeren van jouw onderneming.

Wat zijn bedrijfsdoelen precies?

Een bedrijfsdoel is een schriftelijke vertaling van wat je concreet wilt bereiken met je organisatie binnen een bepaalde periode (bijvoorbeeld een kalenderjaar). Bedrijfsdoelen hebben meestal betrekking op de belangrijkste succesfactoren van jouw organisatie, zoals omzet, bedrijfsvoering en productiviteit.

Wat voor soorten bedrijfsdoelstellingen zijn er?

Het type doelstelling kan behoorlijk variëren. We maken een onderscheid tussen:

 • Strategische doelstellingen
 • Operationele doelstellingen
 • Groeigerichte doelstellingen
 • Financiële doelstellingen
 • Persoonlijke en individuele doelstellingen
 • Maatschappelijke doelstellingen
 • Technologische doelstellingen (bijvoorbeeld voor nieuwe producten)


Nu kan het natuurlijk best voorkomen dat een bedrijfsdoel in meer dan een van de genoemde categorieën valt. Zo kunnen individuele doelen tegelijkertijd een strategisch en financieel karakter hebben. Welk bedrijfsdoel je ook formuleert, het is essentieel dat het goed aansluit bij een inspirerende visie, missie en bedrijfscultuur. 

Waarom zijn bedrijfsdoelen zo belangrijk?

Zonder doelen fladder je stuurloos rond. Daarom zijn concrete bedrijfsdoelstellingen – in combinatie met een strategisch plan – onmisbaar om jouw organisatie in goede banen te leiden. Bedrijfsdoelen:  

 • Geven richting aan de commerciële en organisatorische activiteiten van je bedrijf
 • Helpen om je medewerkers op één lijn te krijgen
 • Dragen bij aan een scherpere visie
 • Verbeteren de prestaties van jouw werknemers
 • Leveren succes op de lange termijn op


Waarom is het stellen van bedrijfsdoelen juist aan het begin van het jaar belangrijk?

De meeste mkb-ondernemers en zzp’ers stellen geen strategische doelen op voor het nieuwe jaar. Dat is zonde. Juist het begin van het kalenderjaar is een uitgelezen moment om te evalueren waar je staat én waar je naartoe wilt groeien in het komende jaar.

Met deze 10 tips vergroot je je zakelijk succes door doelen te stellen

Wanneer je doelen stelt, wil je die het liefst ook halen. Daarom geven we 10 tips waarmee je de slagingskans – en daarmee je zakelijke succes – vergroot. 

1. Stel duidelijke en specifieke doelen

Slecht geformuleerde doelstellingen werken als zand in de machine. Het begint allemaal met doelen die helder, specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden zijn. Oftewel: duidelijke doelen die SMART geformuleerd zijn. Wanneer je meetbare doelen via deze beproefde methode formuleert, creëer je duidelijke focus en voorkom je verwarring onder je medewerkers.

2. Stel realistische doelen op

Als ondernemer is de sky the limit. Maar probeer wel realistisch te blijven bij het stellen van doelen. Bedrijfsdoelen die te ambitieus zijn, worden sneller verwaarloosd of opzij gezet als na een tijdje blijkt dat de kans van slagen nihil is. Werk dus met haalbare doelen.

3. Betrek je teamleden

Heb je medewerkers? Neem ze dan mee wanneer je bedrijfsdoelstellingen opstelt. Zorg ervoor dat iedereen begrijpt waarom doelen stellen belangrijk is en hoe het bijdraagt aan succes en groei. Betrokken medewerkers zijn beter gemotiveerd en tonen een sterkere commitment. 

4. Breek grote doelen op in kleine doelen

Doelen kunnen soms ver weg en weinig tastbaar lijken. Breek ze daarom op in kleinere subdoelen en stel vast wanneer er bepaalde mijlpalen zijn bereikt. Dat maakt het makkelijker om vooruitgang te boeken en te blijven motiveren. 

Je kunt subdoelen bijvoorbeeld per kwartaal opstellen, terwijl je voor het behalen van je hoofddoel een heel jaar uittrekt. 

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

5. Maak een actieplan

Ontwikkel een gedetailleerd actieplan. Hierin verwerk je specifieke stappen, verdeel je verantwoordelijkheden onder je medewerkers en stel je deadlines. 

6. Meet je voortgang

Hoe controleer je of gestelde doelen binnen handbereik zijn? Door continu te meten aan de hand van indicatoren volg je nauwgezet de voortgang. Gebruik bijvoorbeeld kritieke prestatie-indicatoren (kpi’s) voor omzetgroei, winst, klanttevredenheid of operationele efficiëntie. 

7. Pas aan waar nodig

Wees bereid om je nieuwe bedrijfsdoelstellingen aan te passen aan veranderende (markt)omstandigheden. Soms is het beter je strategie te herzien om beter in te spelen op de markt. Wees flexibel als omstandigheden daarom vragen en probeer niet krampachtig vast te houden aan je originele bedrijfsdoel en zet een nieuwe koers uit.

8. Neem verantwoordelijkheid

Vergeet niet dat jij zelf eindverantwoordelijk bent voor het behalen van jouw bedrijfsdoelen. Neem de verantwoordelijkheid, wees een rolmodel voor je team en laat zien dat je toegewijd bent aan de gemaakte afspraken. Je zult zien dat deze mindset besmettelijk is en meer toewijding binnen je team oplevert.

9. Leer van faalmomenten

Niet elk bedrijfsdoel eindigt in een succesverhaal. Dat is ook geen ramp. Fouten maken is heel normaal, maar het is wel belangrijk om ervan te leren om herhaling te voorkomen. Evalueer met het hele team het proces en probeer goed te duiden waar het precies misging.

10. Vier successen

Tot slot: trek de flessen champagne open als je bepaalde mijlpalen of doelen hebt bereikt. Niets is meer bevredigend dan even stil staan bij een zakelijk succes en goed met het hele team te ontladen. 

Ga vandaag aan de slag met nieuwe doelen

Het zetten van heldere bedrijfsdoelen is essentieel voor elk succesvol bedrijf. Ze bieden niet alleen een duidelijke richting, maar zorgen ook voor meetbare resultaten en een sterke teamdynamiek. Nu je de waarde en het proces van het stellen van doelen kent, is het tijd om in actie te komen.

Begin vandaag nog met het formuleren van je bedrijfsdoelen voor het komende jaar. Onthoud dat jouw doelen de blauwdruk vormen voor het toekomstige succes van jouw onderneming. Sta stil bij elk behaald doel en vier deze successen met je team. Laat 2024 het jaar zijn waarin jouw bedrijf zijn volle potentieel bereikt!

Ontgrendel het potentieel van jouw onderneming met deze bewezen groeiformules; download het whitepaper en zie direct resultaat.

Picture of Martin De Coninck

Martin De Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.
Lees ook…
Wetenschappelijke studies tonen aan dat een groene werkplek voor je medewerkers net zo cruciaal is voor de mentale gezondheid als een goede stoel voor…
Het is vakantie en eindelijk heb je de tijd om te lezen. Wat is er niet heerlijker dan een boek waaraan je ook na de vakantie nog wat hebt. En dat ook…
Als mkb-ondernemer ken je de uitdagingen van het ondernemerschap maar al te goed. Je hebt je bedrijf opgebouwd met passie en harde arbeid, maar nu…
Door middel van KPI’s (kritieke prestatie-indicatoren) meet je hoe ver je op weg bent om een bepaald doel te bereiken. Dat doel kan van alles zijn….
Positionering is een belangrijk aspect van marketing en branding. Het bepaalt hoe een merk, product of organisatie wordt waargenomen in de ogen van de…
De SMART-methode helpt je om zakelijke doelstellingen concreet te maken en realiseren. Zo vergroot je de kans op succes. In dit artikel leggen we uit…