Categorieën

Dries Boussatta is nu ‘verbindende’ ondernemer

Drievoudig Oranje-international Dries Boussatta bouwde al tijdens zijn voetbalcarrière aan zijn leven na het voetbal. De 45-jarige Marokkaanse-Nederlander heeft inmiddels zes BuonGiorno-koffiezaken in Amsterdam. Door zijn ondernemersgeest heeft hij het rond het WK in Rusland voor elkaar gekregen om de kloof tussen Nederland en Marokko een klein beetje te dichten.

Inhoudsopgave

Ontdek universele strategieën voor bedrijfsgroei die werken in elke sector; download het whitepaper en begin vandaag nog met het transformeren van jouw onderneming.

Wesley Sneijder, Ruud van Nistelrooy, Patrick Kluivert en Louis van Gaal spraken, bij afwezigheid van Nederland op het WK, op ludieke wijze hun steun uit aan de Leeuwen van de Atlas, oftewel Marokko. De als stug bekendstaande Van Gaal, kreeg zelfs de lachers op zijn hand met zijn steunbetuiging in Van Gaaliaans-Marokkaans.

Het is allemaal te danken aan Dries Boussatta. De 45-jarige Amsterdammer, kind van Marokkaanse ouders, vroeg voor zijn WK-voetbaltalkshow ‘Alle ballen op Ziyech’ aan deze Nederlandse voetbaliconen of ze Marokko wilden steunen. Zij gaven enthousiast gehoor. “Ik zag een paar maanden geleden in Jinek polls voorbijkomen met de vraag: Wie steunen jullie op het WK? Als je de polls moet geloven, steunen heel veel Nederlanders de Belgen. Ik denk dan: hoezo dan? Niks tegen België hoor, goede spelers ook. Maar wat hebben wij nou eigenlijk met België te maken? In Nederland wonen 400 duizend Marokkanen. In onze eredivisie voetballen veel van die Marokkaanse spelers. Dan is het toch veel logischer en mooier om deze jongens een hart onder de riem te steken?” aldus de voormalig speler van onder andere AZ en FC Utrecht.

“Ik zou nu voor Marokko kiezen”
Eigenlijk heet hij Driss, maar een Nederlandse juf schreef Dries en dat is vanaf toen altijd zo gebleven. Boussatta was in 1998 de eerste voetballer van Marokkaanse afkomst in het Nederlands elftal. In zijn derde interland speelde hij in Gelredome tegen Marokko, zijn moederland waar hij later vier keer voor speelde.. “Nu zou ik voor Marokko kiezen. Dat komt door de hedendaagse maatschappij. Hoe hard je ook je best doet om te integreren, het zal nooit hetzelfde voelen als een echte Nederlander, omdat we altijd worden aangekeken en aangesproken op de ellende die door anderen is veroorzaakt. Daar heb ik genoeg van.”’

Hij kwam pas een paar maanden voor het WK op het idee van zijn voetbaltalkshow (“Noem het een soort VI of Studio Voetbal voor het Marokkaanse elftal”) “Daarom was het lastig om alles last minute nog goed te regelen. Toch heb ik de uitdaging niet laten liggen en ben ik het concept uit gaan werken. NTR De Nieuwe Maan had interesse en wilde de productie op zich nemen.” Inmiddels is de eerste uitzending, met onder andere Ali B. en Willem van Hanegem, via Facebook en YouTube uitgezonden. “Het programma is goed ontvangen. Ik heb positieve reacties gehad. Het blijkt dus dat de kloof tussen Nederland en Marokko, zoals figuren als Wilders weleens willen doen laten geloven, er in de breedte helemaal niet is. Er is altijd meer dat ons bindt, dan uit elkaar houdt. Het is jammer dat Marokko de eerste wedstrijd heeft verloren (0-1 van Iran, red.), maar we gaan door zolang Marokko in het toernooi zit.”

Ondernemersgeest

Het idee van Boussatta, zo vertelt hij, is in een paar weken tijd toch van de grond gekomen door zijn ondernemersgeest. “Het ondernemen zit in zijn bloed. Als ik niet zo ondernemend was, had ik dit programma niet op kunnen starten. Dit heb ik alleen niet gedaan om er geld mee te verdienen. Sterker nog, het kost me geld. Dit is voor een goed doel: sympathie opwekken voor Marokko en mensen laten verbinden door voetbal.”

Boussatta heeft tijdens zijn voetbalcarrière goed verdiend en had zich financieel gezien – als hij niet te gek zou doen – niet meer druk hoeven maken over de rest van zijn leven. Dat past alleen niet in zijn aard. “Ik wist tijdens mijn carrière al dat ik ervoor moest zorgen dat ik niet in een zwart gat zou vallen door te gaan rentenieren. Alleen kon ik toen niet al te veel ondernemen. Wel heb ik bijvoorbeeld pandjes opgekocht en daarin studentenwoningen gemaakt.”

Zoontje vernoemd naar Ajacied Nouri
Dries Boussatta werd vorig jaar op 22 december opnieuw vader van een zoon: Nouri Boussatta. Hij is vernoemd naar Ajax-speler Abdelhak Nouri, die afgelopen zomer blijvend hersenletsel opliep door een hartstilstand. Boussatta kent de familie Nouri. “Zijn broer was assistent-bedrijfsleider in één van mijn koffiezaken”, vertelt Boussatta. “Appie sprak ik zelf ook geregeld, een paar weken voor het ongeval nog. Ongelooflijk wat er met hem is gebeurd.”

Koffiezaken

Nog tijdens zijn carrière, die in 2004 eindigde, begon hij met sportschool Medico Vision in het Olympisch stadion. “Later ging ik in de horeca. Het avondwerk ging me alleen tegenstaan. Toen ben ik gaan kijken naar iets voor de dag.” Dat werd koffiezaak BuonGiorno. “Italiaans voor goedemorgen. Het klinkt lekker. Beter dan goedemorgen. Het idee kwam toen ik in Barcelona zat, in koffietentjes voor internet en om mensen te ontmoeten.” Hij startte de zaak in de wijk De Baarsjes. “Er was hier helemaal niets. Al die nieuwkomers in de buurt zag ik richting stad fietsen. Ik dacht: die moet je hier houden.” Inmiddels heeft hij zes zaken in Amsterdam. De drang om te presteren heeft hij overgehouden aan zijn voetballoopbaan. Hij streeft naar ongeveer twintig BuonGiorno’s. De druk die het voetbal met zich meebrengt kan hem echter gestolen worden. “Al die verplichtingen, precies ergens op tijd zijn en dan doen wat de trainer wil. Die druk heb ik niet meer. Heerlijk.”

Tekst: Ido Dijkstra
Foto’s: Dries Boussatta, BuonGiorno, NOS

Ontgrendel het potentieel van jouw onderneming met deze bewezen groeiformules; download het whitepaper en zie direct resultaat.

Lees ook…
De overname van een familiebedrijf – aan andere familieleden of aan een derde partij buiten de familie – is een delicaat proces en vraagt een goede…
Als ondernemers is het van groot belang om toegang te hebben tot betrouwbare bedrijfsinformatie van degenen met wie je zaken doet of zaken gaat doen….
Stel je voor: je levenspartner in je bedrijf. Het klinkt als een ideale samenwerking, maar wat komt er bij kijken als je echtgenoot of partner meewerkt…
Wil je jouw concurrerende producten overtreffen en omzetgroei realiseren? Richt je dan op de bestaande positionering van je merk en kijk je dit kunt…
Wetenschappelijke studies tonen aan dat een groene werkplek voor je medewerkers net zo cruciaal is voor de mentale gezondheid als een goede stoel voor…
Wat maakt jouw bedrijf in de ogen van klanten zo bijzonder dat zij voor jou kiezen en niet voor de concurrent? Ofwel: wat is je onderscheidend…