Waarom is vakantie nemen als ondernemer zo lastig?
Hoe zat het ook alweer? Je werd ondernemer omdat je dan de vrijheid kreeg om de zaken zo in te richten dat het voor jou werkte. Maar wat blijkt: de werkelijkheid is vaak anders. Als je niet werkt, heb je geen inkomsten. En als je de telefoon niet opneemt, kun je zomaar een klant missen.
Hoe vaak werk jij door tijdens de vakantie?
Dus wat doe je als je al op vakantie gaat? Tijdens de siësta werk je al je e-mails bij en bel je de gemiste oproepen terug. En als het even kan, maak je toch nog even die offerte voor die eventuele opdracht, zodat je daarmee na je vakantie meteen mee aan de slag kunt. Verstandig? Nee! Want ook als ondernemer heb je vakantie nodig om op te laden.
Hoe plan je als ondernemer een vakantie?
Voor jou als ondernemer kan de zomervakantie betekenen dat je zelf met vakantie gaat. In dat geval moet je je bedrijfsactiviteiten goed plannen zodat je geen ontevreden klanten hebt en zelf ook kunt genieten van je rust.
1. Kies het juiste moment voor je vakantie
Wanneer is het druk binnen jouw branche? Elke bedrijfstak kent drukke en minder drukke periodes. Kies dus een minder drukke periode, dan loop je veel minder omzet mis!
2. Laat je klanten weten dat je op vakantie gaat
Als je weet wanneer je weggaat, kun je je klanten of opdrachtgevers informeren. Zij kunnen daarmee rekening houden en gaan je niet tijdens je vakantie onnodig storen. Stel je out-of-office bericht in en laat iedereen op die manier weten dat je afwezig bent.
3. Rond je opdrachten af voor je vertrekt
Ga liefst weg wanneer je je opdrachten hebt afgerond. Gaat het om een doorlopende opdracht? Kies dan een periode waarin niet allerlei activiteiten van je worden verwacht. Als je vlak voor je vakantie een nieuwe opdracht binnenhaalt, laat dan duidelijk weten wanneer je kunt starten.
4. Plan je social media in tijdens je vakantie
Gebruik een contentplanner als Hootsuite en plan voor je weggaat al je socials in. Ben je een blogger? Ook die kun je inplannen. Zo ben je tijdens je vakantie toch aanwezig zonder dat je er vakantietijd aan kwijt bent.
5. Zorg voor vakantiegeld als ondernemer
Als ondernemer krijg je geen vakantiegeld. Zorg dat je budget voor de vakantie opzij zet. Dat kun je doen door maandelijks automatisch geld over te maken naar een speciale spaarrekening. Zo heb je minder stress dat je in deze vakantietijd geen geld verdient.
6. Houd je administratie op peil
Niets is zo vervelend dan een berg administratie als je terugkomt van vakantie. Dus bereid je vakantie goed voor. Zorg dat je facturen zijn verstuurd, je aangiftes zijn gedaan. Kortom, doe je administratie en ga zonder stress op vakantie.
7. Plan vaste momenten voor e-mails en telefoontjes
Als je het liefst alles uitzet: telefoon, mails, alles. Dan is het misschien voor je gemoedsrust prettig om af en toe, een keer in de paar dagen, een vast moment te kiezen, waarop je je mails inziet en je berichten kunt terugluisteren voor het geval er zaken echt niet kunnen wachten.
8. Bewaar belangrijke documenten in de cloud
Zorg dat je je belangrijke documenten, die je misschien nodig gaat hebben op een vaste plek opslaat in de cloud, zodat je er altijd bij kunt.
Whitepaper Controle Belastingdienst
Veelgestelde vragen
Wanneer is de zomervakantie 2025
Regio noord: 12 juli t/m 24 augustus 2025. Regio midden: 19 juli t/m 31 augustus 2025. Regio zuid: 5 juli t/m 17 augustus 2025.
Hebben de regio’s vaste data voor de zomervakantie?
De zomervakantie per regio wisselt elk jaar. De regio’s zijn twee jaar achter elkaar als eerste of als laatste aan de beurt voor de zomerse schoolvakantie. Door dit systeem zijn schooljaren gemiddeld even lang. De zomervakanties in de verschillende regio’s overlappen elkaar vier weken. Zo kunnen gezinnen met schoolkinderen uit verschillende regio’s met elkaar op vakantie.