Wie zijn bestelwagen af en toe ook voor privéritten gebruikt, hoeft vanaf volgend jaar geen rittenregistratie meer bij te houden. Dat blijkt uit een artikel in het februarinummer van tijdschrift De Zaak. Tenminste, als er gebruik wordt gemaakt van een meetkastje.

Pilot met bestelauto proeftuin voor álle zakelijke rijders
Het gehate bijhouden van gereden privékilometers is vanaf volgend jaar verleden tijd. Bestelwagenrijders die de auto af en toe voor privéritten gebruiken, hoeven dan geen rittenregistratie meer bij te houden. Het ministerie van Financiën en de Belastingdienst bevestigen dat er inmiddels voldoende meetkastjes op de markt zijn die betrouwbare gegevens leveren.

Eerder werd al bekend dat bestelwagenrijders die geen enkele privékilometer rijden, geen rittenadministratie meer hoeven bij te houden. Die kunnen sinds 1 januari van dit jaar volstaan met het insturen van de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ van de Belastingdienst.

Nadeel van die verklaring is dat ondernemers dan ook echt geen enkele kilometer privé mogen rijden. Wie geflitst wordt op een plek waar hij voor zijn werk niets te zoeken had of op zaterdag op de parkeerplaats van een pretpark wordt gespot, zal diep in de buidel moeten tasten.

Vanaf 2013 hoeven bestuurders van bestelauto’s die wel wat privékilometers maken dus ook geen tijdrovende administratie meer bij te houden. Daar waar staatssecretaris Weekers (Financiën) afgelopen december nog sprak van een pilot met elektronische meetkastjes in de auto, bevestigt zijn woordvoerder in het februarinummer van tijdschrift De Zaak dat de plannen doorgaan.

“Er bestaan al heel wat van die meetkastjes en die worden al op grote schaal door bedrijven gebruikt. De eerste helft van het proefproject hebben we daarmee dus gehad. Het werkt gewoon.”

Nieuwe staffeling in bijtelling
Voor de gebruikers van zo’n kastje komt er volgend jaar een nieuwe staffeling in de bijtelling, meldt diezelfde woordvoerder. Voor ondernemers die minder dan 2500 kilometer per jaar privé rijden zou de bijtelling dan 10% worden, zo is de gedachte.

Straks voor álle zakelijke rijders
Het laten inbouwen van een elektronisch meetkastje gebeurt voorlopig op vrijwillige basis en alleen in bestelwagens. Als er voldoende animo voor is – en de eerste kinderziekten zijn uit het systeem – lijkt een elektronisch meetsysteem voor alle zakelijk rijders slechts een kwestie van tijd.

Lees het volledige artikel over de proef met elektronische meetkastjes hier online in het tijdschrift van De Zaak

Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Verbeter Je Cashflow
Een populaire oplossing is factoring van je facturen. Probeer het uit met 1 factuur.
Lees ook…
Je bent ondernemer en de zaken gaan lekker, maar je zit soms met wat vragen. Vragen waar je graag een antwoord op hebt omdat die antwoorden…
Ondernemers en automobilisten zijn met verbazing vervuld na de presentatie van de 2022 belastingen. Om niet te zeggen: verbijstering. Juist nu de…
De btw-aangifte staat weer voor de deur. Voor veel mensen geen favoriet op de to-do-lijst, het is vaak helaas een ‘moetje’ waar je als ondernemer…