Categorieën

Wie zijn bestelwagen af en toe ook voor privéritten gebruikt, hoeft vanaf volgend jaar geen rittenregistratie meer bij te houden. Dat blijkt uit een artikel in het februarinummer van tijdschrift De Zaak. Tenminste, als er gebruik wordt gemaakt van een meetkastje.

Pilot met bestelauto proeftuin voor álle zakelijke rijders

Het gehate bijhouden van gereden privékilometers is vanaf volgend jaar verleden tijd. Bestelwagenrijders die de auto af en toe voor privéritten gebruiken, hoeven dan geen rittenregistratie meer bij te houden. Het ministerie van Financiën en de Belastingdienst bevestigen dat er inmiddels voldoende meetkastjes op de markt zijn die betrouwbare gegevens leveren.

Eerder werd al bekend dat bestelwagenrijders die geen enkele privékilometer rijden, geen rittenadministratie meer hoeven bij te houden. Die kunnen sinds 1 januari van dit jaar volstaan met het insturen van de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ van de Belastingdienst.

Nadeel van die verklaring is dat ondernemers dan ook echt geen enkele kilometer privé mogen rijden. Wie geflitst wordt op een plek waar hij voor zijn werk niets te zoeken had of op zaterdag op de parkeerplaats van een pretpark wordt gespot, zal diep in de buidel moeten tasten.

Vanaf 2013 hoeven bestuurders van bestelauto’s die wel wat privékilometers maken dus ook geen tijdrovende administratie meer bij te houden. Daar waar staatssecretaris Weekers (Financiën) afgelopen december nog sprak van een pilot met elektronische meetkastjes in de auto, bevestigt zijn woordvoerder in het februarinummer van tijdschrift De Zaak dat de plannen doorgaan.

“Er bestaan al heel wat van die meetkastjes en die worden al op grote schaal door bedrijven gebruikt. De eerste helft van het proefproject hebben we daarmee dus gehad. Het werkt gewoon.”

Nieuwe staffeling in bijtelling

Voor de gebruikers van zo’n kastje komt er volgend jaar een nieuwe staffeling in de bijtelling, meldt diezelfde woordvoerder. Voor ondernemers die minder dan 2500 kilometer per jaar privé rijden zou de bijtelling dan 10% worden, zo is de gedachte.

Straks voor álle zakelijke rijders

Het laten inbouwen van een elektronisch meetkastje gebeurt voorlopig op vrijwillige basis en alleen in bestelwagens. Als er voldoende animo voor is – en de eerste kinderziekten zijn uit het systeem – lijkt een elektronisch meetsysteem voor alle zakelijk rijders slechts een kwestie van tijd.

Lees het volledige artikel over de proef met elektronische meetkastjes hier online in het tijdschrift van De Zaak

Gerelateerd lezen:
Verklaring geen privégebruik auto

Lees ook…
Je bent ondernemer en de zaken gaan lekker, maar je zit soms met wat vragen. Vragen waar je graag een antwoord op hebt omdat die antwoorden…
De btw-margeregeling is van toepassing op de levering van tweedehands goederen, kunst, antiek of verzamelingen (curiosa). Wat zijn de voorwaarden? Een…
Bij het woord belasting staan ondernemers meestal niet direct te juichen. Toch is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en wetgeving….