De werving van personeel kan dan ook een hoop frustratie opleveren. Het UWV hamert erop om niet te veel op diploma’s te focussen maar meer te kijken naar ervaring en competenties. Maar dit pakt natuurlijk niet altijd goed uit. Een medewerker moet wel de juiste kennis hebben om het werk goed te kunnen doen.
CAO-lonen fors gestegen
Werkgevers hebben ook nog een ander probleem. De CAO-lonen zijn de afgelopen jaren fors gestegen. Als gevolg van de hoge inflatie sinds 2022 konden mensen niet meer rondkomen van hun loon. Dit leidde tot scherpe onderhandelingen door vakbonden en stakingen. Hierdoor gingen veel lonen flink omhoog. Werkgevers moeten deze hogere lonen wel kunnen opbrengen. Vooral kleine bedrijven hebben hier nogal eens moeite mee en zijn daardoor genoodzaakt om personeel te ontslaan. Soms leidt het zelfs tot faillissement of bedrijfsbeëindiging voordat het tot een faillissement komt. De kans is groot dat de lonen ook de komende jaren hard blijven stijgen, hoewel de inflatie inmiddels wel weer terug is op een aanvaardbaar niveau zitten prijsdalingen er voorlopig niet in.
Extra aantrekkelijke voorwaarden
Werkgevers proberen zich te onderscheiden bij het werven van personeel door aantrekkelijke voorwaarden aan te bieden. Het gaat dan meestal niet om salaris omdat dit nu eenmaal in een CAO is vastgelegd, maar meer op secundaire zaken. Denk aan een actieve personeelsvereniging die regelmatig leuke dingen organiseert, een gezonde lunch of de mogelijkheid om deels thuis te werken. Dit laatste kan natuurlijk niet in alle gevallen. Bij het invullen van laboratorium vacatures is thuiswerken uiteraard niet aan de orde. Ook bij technische beroepen kan dit doorgaans niet. Maar daar kan bijvoorbeeld weer worden geworven met toeslagen voor werken buiten kantooruren of met een fietsenplan voor het onder gunstige voorwaarden kopen van een elektrische fiets voor privé gebruik.
Tekort aan personeel voorlopig niet opgelost
Als we naar de toekomst kijken ziet het er voor bepaalde sectoren niet goed uit als het gaat om het snel kunnen invullen van vacatures. Anderzijds zijn er wel sectoren waar het werk zal afnemen. Dat wordt vooral veroorzaakt door AI. Kunstmatige intelligentie zorgt ervoor dat het schrijven van teksten of het maken van afbeeldingen kinderspel wordt. Dit heeft echter ook weer een keerzijde. Een computer zal nooit de creativiteit van een mens kunnen evenaren. Bedrijven die kiezen voor AI voor het maken van hun website teksten komen vroeg of laat bedrogen uit. Maar totdat ze daar achter komen raakt menig tekstschrijver zijn werk kwijt. En zo iemand heb je niet in een paar maanden omgeschoold voor een science vacature bij talentmark.com. Kortom: de mensen die werk zoeken zijn niet inzetbaar op de openstaande vacatures. Nu is dat iets van alle tijden, maar het is wel duidelijk dat er iets moet gebeuren om dit probleem voor de langere termijn op te lossen.