Zzp'ers voelen zich onzeker over pensioenopbouw

Van oudsher is de betekenis van pensioen gekoppeld aan ouderdom en gaat het om inkomen na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Maar door welvaart en de kenniseconomie zijn er meer opties ontstaan. Maak kennis met de belangrijkste pensioenmogelijkheden voor ondernemers.

Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Start gratis Pensioen Scan en binnen 2 minuten heb je inzicht welke van de 8 opties voor pensioenopbouw het beste bij jouw situatie past

Inhoudsopgave

Uit de jaarlijkse Pensioenmonitor van Wijzer in Geldzaken blijkt dat 40% van de laag/midden betaalde zzp’ers zich onzeker te voelen over hoe ze het slimste hun pensioen kunnen opbouwen. Dit percentage neemt toe (58%) onder zzp’ers die aangeven dat ze weinig verstand hebben van pensioenopbouw.

Heb jij de zaken al op orde of ben je net als vele anderen je aan het oriënteren op de mogelijkheden? Misschien heb je nog niet aan deze opties gedacht.

Mogelijkheid 1: Eerder stoppen met werken

Een optie die de meesten goed in de oren klinkt. Maar let op: er is wel een goede voorbereiding voor nodig. Want hoewel je vanaf de AOW-leeftijd een uitkering ontvangt, zul je voor de periode daarvoor genoeg vermogen opgebouwd moeten hebben. “Pensioen” dus. Houd daarbij rekening met het feit dat je minder pensioen opbouwt als je eerder stopt met werken.

Het is soms mogelijk pensioen eerder te laten uitkeren door het pensioenfonds waar je het vermogen hebt opgebouwd. Een andere mogelijkheid is dat je zelf maatregelen treft om vermogen op te bouwen. Tijdens het plannen stel je een datum ten doel die je hebt uitgekozen om te stoppen met werken.

Mogelijkheid 2: Niet eerder stoppen, wel eerder minder werken

Dit is ook een interessante mogelijkheid, want het biedt meer ruimte voor hobby’s, reizen of het gezin en het kan een goede strategie zijn bij fysiek zware werkzaamheden. Zo behoudt je inkomen uit je onderneming en is er minder te overbruggen met een pensioenuitkering. 

Let bij deze mogelijkheid speciaal op de fiscale gevolgen, want doordat je minder werkt zou je wellicht voor minder aftrekposten in aanmerking kunnen komen als ondernemer. En doordat je ook minder belasting afdraagt is er ook minder af te trekken in het geval van bijvoorbeeld hypotheekrente.

Het is verstandig om altijd een belastingadviseur te betrekken bij je plannen.

Mogelijkheid 3: Helemaal niet met pensioen

Waarom zou je stoppen met werken? Als je het naar je zin hebt en het werk is nog steeds goed te doen op hogere leeftijd, waarom dan stoppen?

Deze mogelijkheid is zeker interessant als je het extra inkomen uit AOW meerekent. Je kunt er dan voor kiezen om minder uren te werken, terwijl het totale inkomen genoeg is om van te leven.

Tips voor pensioenopbouw

Als je tot de conclusie komt dat je inderdaad pensioenvermogen wilt opbouwen, wat is dan de beste manier? Die keuze is afhankelijk van wensen op het gebied van zekerheid, flexibiliteit en fiscale voordelen.

Welke opties heb je voor de opbouw van je pensioen?

  • Zelf sparen 
  • Zelf beleggen
  • Banksparen
  • Lijfrenteverzekering
  • Stakingswinst uit bedrijfsverkoop omzetten in lijfrente
  • Collectieve belegging of pensioenregeling voor ondernemers
  • Doorgaan met pensioenregeling van voormalige werkgever

Lees meer over deze pensioentips voor ondernemers.

Extra mogelijkheid: breng vaste lasten omlaag

In plaats van te redeneren dat er genoeg inkomen moet zijn in de toekomst om de vaste lasten te betalen, is een andere strategie voor minder financiële zorgen om te kijken of de vaste lasten rond die tijd naar beneden kunnen. 

Denk daarbij aan de woonlasten: is het bijvoorbeeld mogelijk om de hypotheek afgelost te hebben rond de pensioendatum? Of anders sneller af te lossen? Dat scheelt honderden euro’s per maand.

Een andere manier is om goedkoper of kleiner te gaan wonen. Overstappen van een koopwoning naar een huurwoning is daar een voorbeeld van, waarbij ook nog eens de eventuele opgebouwde overwaarde vrijkomt en dat ingezet kan worden als pensioenvermogen. 

Denk ook aan verzekeringspremies en energielasten. Het nu investeren in energiebesparende zaken, zoals isolatie of zonnepanelen, kan een groot effect hebben op de maandlasten in de toekomst.

Waarom een pensioenadviseur?

Er zijn dus mogelijkheden te over als het gaat om pensioen. Veel hangt af van de vraag: wat wil ik en wat heb ik nodig? Verder is het goed om advies in te winnen van een pensioenadviseur.

Aan de hand van belangrijke gebeurtenissen in jouw leven, je financiële omstandigheden en wensen zal die een evenwichtig advies geven over de beste aanpak. Daarbij is het belangrijk om elke 1 of 2 jaar te checken of alles volgens planning verloopt. Zo kun je tijdig bijsturen en zul je achteraf geen spijt krijgen van eerder gemaakte keuzes.

Gerelateerd lezen:

• Zo helpt een overbruggingsfinanciering jou met een zakelijke hypotheek
• Zo bepaal je jouw uurtarief
• Wil uw klant niet betalen? Dit kunt u eraan doen
• Wettelijke rente (niet-)handelstransacties

Nieuwsgierig naar welke pensioenoptie het beste bij jouw situatie past? Start de gratis Pensioen Scan

Lees ook…
Pensioenopbouw als zzp’er lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar vroeg of laat wordt het realiteit. Wist je dat je als zzp’er meer risico loopt…
De Wet Toekomst Pensioenen is een feit. We krijgen een modern pensioenstelsel met nieuwe regels voor het opbouwen van een aanvullend ouderdomspensioen….
Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen ingegaan. Daardoor gaat er veel veranderen, ook voor zzp’ers. Je kunt bijvoorbeeld nu een groter deel…
Een aanvullend pensioen opbouwen is voor zzp’ers geen luxe, maar een noodzaak. Want als je nu actie onderneemt, voorkom je later een hoop problemen. In…
Wil je ervoor zorgen dat je partner en/of kinderen zich geen financiële zorgen hoeven te maken als je komt te overlijden? Bouw dan…
Je bent volop aan het ondernemen en je denkt nog lang niet aan stoppen of met pensioen gaan. Toch is het belangrijk om nu al na te denken over morgen….