Marktplaats is voor hobbyisten en handelaren dé plek om nieuwe en tweedehands goederen te kopen of verkopen. De Belastingdienst komt er ook regelmatig - om belastbare inkomsten te achterhalen. Veel handelaren op Marktplaats hebben geen adequate administratie van hun aan- en verkopen, maar daar weet de fiscus wel raad mee.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Hobby of resultaat uit overige werkzaamheden

De Belastingdienst kreeg op een gegeven moment mevrouw Penning in het vizier. Ze had een UWV-uitkering en daarnaast ook maar liefst 1.378 advertenties op Marktplaats. Het merendeel daarvan betrof te koop aangeboden kinderwagens, buggy’s en andere artikelen voor baby’s en kinderen.

Penning maakte op de site gebruik van diverse e-mailadressen en telefoonnummers. Na ontdubbeling bleven er 320 advertenties over, met een vraagprijs van in totaal € 48.629.

Belastbare inkomsten

De inspecteur stelde dat Penning met haar handel belastbare inkomsten – resultaat uit overige werkzaamheden – had genoten. Hij berekende die inkomsten op € 11.000 en verhoogde haar aangegeven inkomen over 2007 met dat bedrag. Bij die aanslag legde hij ook een vergrijpboete op van 50%.

Penning maakte bezwaar tegen de correctie en boete, maar dat werd afgewezen. Vervolgens ging ze in beroep. Penning stelde dat zij geen resultaat uit overige werkzaamheden had genoten, eenvoudigweg omdat zij geen arbeid had verricht. Zij had uitsluitend advertenties geplaatst en herplaatst.

Het oordeel van de rechter

Rechtbank Den Haag dacht daar anders over. Geconstateerd werd dat Penning in 2007 tenminste 320 advertenties op Marktplaats had geplaatst. Bovendien had ze advertenties opgesteld en beheerd, telefoontjes en e-mail daarover beantwoord en nog diverse andere werkzaamheden met de aangeboden artikelen uitgevoerd.

Daarmee stond vast dat zij wel degelijk werkzaamheden had verricht en deelnam aan het economisch verkeer, gericht op het behalen van – redelijkerwijs voorzienbaar – voordeel. Dat was voor de rechtbank voldoende om te beslissen dat Penning belastbaar resultaat uit overige werkzaamheden had genoten.

Pennings verweer tegen de gecorrigeerde inkomsten werd eveneens verworpen. De inspecteur had een redelijke schatting gemaakt, mede omdat hij geen rekening had gehouden met nog eens 47 advertenties, met een totale vraagprijs van € 5.439, die Penning vanaf een ander IP-adres had geplaatst.

De boete was volgens de rechtbank ook terecht. De inspecteur had aannemelijk gemaakt dat Penning het resultaat uit de internetverkoop willens en wetens niet in haar aangifte had vermeld.

Commentaar

Marktplaats.nl biedt een podium voor particulieren, hobbyisten en professionele handelaren. Voor particulieren en hobbyisten hebben de internetdeals geen fiscale gevolgen, voor de handelaren behoren de transacties tot hun reguliere winst uit onderneming.

De tussencategorie geeft fiscale sores, zoals blijkt uit deze procedure. Een particulier die een kleine 400 advertenties op de site plaatst, met een totale vraagprijs van ruim € 54.000, wil kennelijk een professionele handelaar worden. Dan valt het resultaat van die transacties in het voorportaal van de winst uit onderneming: het is belast als resultaat uit overige werkzaamheden.

Bron: BelastingBelangen

Lees ook:

Adverteren op Marktplaats via Admarkt: zo werkt het »
Bijverdiensten en freelance-inkomsten: waar moet je op letten  »
“Waar toetst de Belastingdienst op bij de aanvraag van een VAR?” »

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Btw-nummer, btw-identificatienummer, burgerservicenummer en RSIN. Wat is dat? Lees meer over deze nummers, bekijk een voorbeeld en ontdek hoe je een…
In dit artikel duiken we in de wereld van de zelfstandigenaftrek. Wat is het precies? Hoeveel kun je besparen? En wat betekent de verdere afbouw van de…
Bij een fiscaal partnerschap doe je samen met je fiscale partner gemeenschappelijk belastingaangifte. Voor een zzp’er of DGA kan dat flink wat…
Sta jij als ondernemer op het punt om je belastingaangifte te doen? En wil je onnodige extra kosten voorkomen? Lees verder en ontdek hoe je slim omgaat…
Als ondernemer krijg je in Nederland te maken met arbeidskorting. Dit is een mooie meevaller: een verlaging op de inkomstenbelasting en premie…
De btw-tarieven verschillen flink in Europa. Het standaardtarief varieert Wist je dat de btw-tarieven in Europa flink verschillen? Zo is het…