Voldoe jij aan deze criteria?

Of jij ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, wordt bepaald door de Belastingdienst. Die hanteert daarvoor specifieke criteria. Lees hier welke dat zijn.

Inhoudsopgave

Loonheffingen als DGA: welke regels gelden voor jou? Zorg dat je geen fiscale fouten maakt.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Als jij onderneemt, bent je niet automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst hanteert daarvoor specifieke criteria. De basis is dat je actief bent in het economisch verkeer, winst kunt verwachten en een bron van inkomen hebt.

Het belang om als ondernemer voor de inkomstenbelasting te worden gezien, is groot. Je hebt dan namelijk recht op diverse aftrekposten, zoals de ondernemersaftrek.

Overigens: als je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, dan kunt je nog wel ondernemer voor de omzetbelasting zijn.

Criteria

Om te bepalen of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, kijkt de Belastingdienst onder meer naar:

Winst

Maak jij weinig winst of boek je zelfs structureel verlies? Zit er geen verbetering in? Dan word jij niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting gezien. Gebruik deze calculator om jouw winst of verlies te berekenen »

Zelfstandigheid

Bepaal jij zelfstandig wat je met jouw bedrijf doet en hoe je werkt, of sturen anderen jou daarin? Zie ook: Ondernemingsplan: een goed begin is het halve werk »

Kapitaal

Heb je genoeg kapitaal om een onderneming te starten en enige tijd draaiende te houden? Zie ook: Crowdfunding – geen krediet, toch kapitaal »

Tijd

Je bent geen ondernemer als je veel tijd aan iets besteedt, zonder dat het iets oplevert. Daar staat weer tegenover dat je genoeg tijd in jouw werkzaamheden moet steken om ze rendabel te maken. Zie ook: Het urencriterium »

Opdrachtgevers

Wie zijn jouw opdrachtgevers en hoeveel zijn het er? Als jouw klanten voornamelijk familie en vrienden zijn, word jij niet als ondernemer aangemerkt. Zie ook: Elevator pitch: nieuwe klanten binnen een minuut »

Reclame

Is het voor de buitenwereld zichtbaar dat je een bedrijf hebt? Maak jij reclame, heb je een internetsite, een uithangbord of eigen briefpapier? Zie ook: 19 manieren om u naamsbekendheid te vergroten »

Risico

Loop je risico als ondernemer? Betalen opdrachtgevers mogelijk niet? Gebruik je ‘jouw goede naam’ voor je werkzaamheden? Ben je afhankelijk van de vraag naar en het aanbod van jouw producten en diensten? Zie ook: Risico-analyse: breng zwakheden en bedreigingen in kaart »

Aansprakelijkheid

Als jij aansprakelijk bent voor de schulden van jouw onderneming, dan ben je mogelijk ondernemer. Zie ook: Beperk uw aansprakelijkheid »

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Gebruikelijk loon, bijtelling en premies: weet jij wat je als DGA moet afdragen? Voorkom verrassingen. Download het gratis whitepaper.

Lees ook…
Ben jij klaar voor je btw-aangifte in 2025? Of je nu net start als ondernemer of al jaren bezig bent, een correcte btw-aangifte blijft cruciaal. Maar…
Wil je je medewerkers een kerstpakket geven zonder in fiscale valkuilen te trappen? De regels rondom kerstpakketten zijn complexer dan je denkt, met…
Als ondernemer met een bv of nv ontkom je niet aan vennootschapsbelasting (vpb). Maar wist je dat er volop kansen zijn om je belastingdruk te verlagen?…
Als ondernemer heb je je handen al vol aan het runnen van je bedrijf. Het laatste wat je wilt, is een boete van de Belastingdienst op de mat. Toch is…
Met een Verklaring geen privégebruik auto kun je de bijtelling stopzetten als een werknemer minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. Maar de…
Een fles wijn voor je beste klant, een kerstpakket voor je leverancier. Relatiegeschenken zijn leuk om te geven, maar wat mag je ervan aftrekken? Er…