Weet wat je wilt en wat je aandurft. Een belangrijke stap bij het maken van je beleggingsstrategie is het bepalen van je beleggingshorizon en risicoprofiel. Simpel gezegd is het risico op een negatief rendement hoger naarmate de beleggingshorizon (dus hoe lang je het geld wilt beleggen) korter is.
Bij een lange beleggingshorizon loop je dus minder risico. Het is goed om van tevoren te bedenken hoeveel geld je bereid bent te verliezen zonder dat je slaap verliest. Heb je nog nooit belegd, maar wil je graag beginnen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten om als belegger je eerste stappen op de financiële markt te zetten.
Het belang van diversificatie
Het oude gezegde ‘leg niet al je eieren in één mand’ geldt nog steeds. Als je hard voor je geld hebt gewerkt, dan is alles in aandelen investeren misschien niet de beste strategie. Het spreiden van je beleggingsportefeuille – dus inzetten op meerdere beleggingen – is essentieel om je risico’s te verminderen. Voor een goede spreiding van risico zijn beleggingsfondsen of indextrackers een goede optie.
Tip 1. Maak gebruik van de dalende rente
De afgelopen anderhalf jaar zijn de rentes hard gestegen. Dat heeft effect gehad op de financiële markten. De markt was met name in 2022 flink in mineur, met een gemiddelde waardedaling van aandelen en obligaties van 15 procent.
Voor 2024 wordt het omgekeerde verwacht: een daling van de rente en met in verhouding lage rentetarieven. Afgelopen december is de lange rente al behoorlijk afgenomen en daar reageerden de beurzen zeer positief op. Beleggen in aandelen en obligaties zou dus een extra positief rendement kunnen opleveren.
Tip 2. Kijk buiten Europa
Politiek is er genoeg aan de hand. Het is onrustig in het Midden-Oosten en de oorlog in Oekraïne duurt voor. Daardoor is het sentiment in Europa niet zo positief. Als je wereldwijd kijkt, zijn er gebieden die interessanter zijn. Alle ogen zijn momenteel gericht op de Verenigde Staten. De VS hebben een eigen energievoorziening en zijn dus minder afhankelijk van het Midden-Oosten. Daarnaast is de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de korte rente met meer dan 1 procent gaat verlagen, iets waar financiële markten in de breedte altijd van profiteren.
De economische omstandigheden zijn goed en veel analisten overwegen daarom deze regio in hun beleggingsportefeuilles op te nemen. Al kunnen de aankomende verkiezingen nog wel voor wat beweging zorgen, maar daar hoef je je als langetermijnbelegger geen zorgen over te maken. Ook in Azië liggen er kansen voor beleggers. Denk bijvoorbeeld aan Japan, India en China.
Tip 3. Duurzame beleggingen voor de lange termijn
Duurzaamheid is een fundamentele eis geworden in vrijwel elke sector. Als ondernemer kun je overwegen te investeren in duurzame projecten of bedrijven. Vooral op de lange termijn zijn de verwachtingen goed. Toch schuilt er gevaar, want de wereld is er niet stabieler op geworden. Bij een groot conflict worden duurzame beleggingen tijdelijk aan de kant gezet en kunnen sectoren als fossiele energie, defensie en staal interessanter zijn. In zo’n geval komt het aan op een keuze tussen geweten en rendement.
Tip 4. Beleg in AI, maar wees selectief
2023 was het jaar van artificial intelligence. Aandelen als Meta en Nvidia zijn meer dan verdubbeld in waarde en hebben een stevige start in 2024. De vraag is: is het een trend of een zeepbel? Om de hogere aandelenkoersen te rechtvaardigen, zullen inkomsten en winsten snel moeten blijven groeien.
Analisten verwachten dat technologieaandelen aantrekkelijk zullen blijven. Enige selectiviteit is wel geboden. Sommige bedrijven zullen succesvol zijn, maar zeker niet allemaal. Bovendien vormen factoren zoals toenemende regelgeving met betrekking tot kunstmatige intelligentie en sociale media een mogelijke dreiging voor verdere stijging.
Whitepaper Controle Belastingdienst
Tip 5. Profiteer van de vooruitzichten van lithium
Met traditionele grondstoffen als olie en goud gebeurt momenteel niet zoveel. Gas is de laatste tijd enorm gedaald. Leuk voor als je je energiecontract moet vernieuwen, maar als belegging kun je misschien beter kijken naar de grondstof lithium.
Dit alkalimetaal wordt gebruikt voor oplaadbare batterijen in elektrische auto’s en mobiele apparaten. De prijs van lithium is na corona behoorlijk gedaald door de tegenvallende verkoop van elektrische auto’s. Voor 2024 wordt door analisten nog een verdere daling verwacht, maar met alle ontwikkelingen op het gebied van elektrische oplossingen mag je op langere termijn herstel verwachten. Dit jaar zou een goed instapmoment kunnen zijn.
Tip 6. Breng je beleggingen onder in je bv
Het kan lonen om als ondernemer met een bv niet privé maar zakelijk te beleggen. Wanneer je privé belegt, wordt het rendement belast in box 3. Dit jaar is deze vermogensrendementsheffing gestegen van 32 procent naar 36 procent. Dat maakt het ongunstiger om in privé te beleggen. Concreet betekent dit dat je – boven het heffingsvrije vermogen (€ 57.000 en voor fiscale partners € 114.000) – de eerste 2,17 procent van je rendement voor de Belastingdienst is.
Defensief beleggen (laag risico, laag rendement) in privé loont dan eigenlijk niet. Je kunt deze beleggingen beter onderbrengen in je bv. Je betaalt dan vennootschapsbelasting over het werkelijke rendement. Voor offensieve beleggingen (hoog risico, hoog rendement) kan het juist wel aantrekkelijker zijn om in privé te beleggen.
Schakel een specialist in
Mocht je er zelf niet helemaal uitkomen, dan kun je altijd een financieel adviseur, een beleggingsspecialist of een vermogensbeheerder raadplegen. Zij kunnen je helpen bij het afstemmen van je beleggingsstrategie op jouw specifieke behoeften en de meest recente ontwikkelingen op de markt.