Je hebt als ondernemer hard gewerkt en een mooi bedrag opgebouwd. Dat kun je op een spaarrekening zetten – je krijgt weer rente over je spaargeld – maar levert dat wel genoeg op? Als je wilt dat je geld voor jou werkt, dan is beleggen een goede optie. En 2024 belooft een interessant beleggingsjaar te worden. Zeker met deze tips voor ondernemers die zich willen begeven op de beleggingsmarkt.

In het kort

  • Bepaal je beleggingshorizon en risicobereidheid: Kies voor een langere beleggingstermijn om risico’s te minimaliseren.
  • Diversifieer je portfolio: Investeer in verschillende soorten beleggingen om risico’s te spreiden.
  • Overweeg beleggingen buiten Europa: Zoek naar kansen in de VS en Azië door geopolitieke en economische veranderingen.
  • Investeer in duurzaamheid en AI: Richt je op lange termijn duurzame beleggingen en wees selectief met AI-aandelen.

Inhoudsopgave

Vind binnen enkele minuten een beleggingsfonds die bij jou past! Ontdek onze gratis vergelijker en zet de eerste stap naar (meer) rendement.

Weet wat je wilt en wat je aandurft. Een belangrijke stap bij het maken van je beleggingsstrategie is het bepalen van je beleggingshorizon en risicoprofiel. Simpel gezegd is het risico op een negatief rendement hoger naarmate de beleggingshorizon (dus hoe lang je het geld wilt beleggen) korter is.

Bij een lange beleggingshorizon loop je dus minder risico. Het is goed om van tevoren te bedenken hoeveel geld je bereid bent te verliezen zonder dat je slaap verliest. Heb je nog nooit belegd, maar wil je graag beginnen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten om als belegger je eerste stappen op de financiële markt te zetten.

Het belang van diversificatie

Het oude gezegde ‘leg niet al je eieren in één mand’ geldt nog steeds. Als je hard voor je geld hebt gewerkt, dan is alles in aandelen investeren misschien niet de beste strategie. Het spreiden van je beleggingsportefeuille – dus inzetten op meerdere beleggingen – is essentieel om je risico’s te verminderen. Voor een goede spreiding van risico zijn beleggingsfondsen of indextrackers een goede optie.

Tip 1. Maak gebruik van de dalende rente

De afgelopen anderhalf jaar zijn de rentes hard gestegen. Dat heeft effect gehad op de financiële markten. De markt was met name in 2022 flink in mineur, met een gemiddelde waardedaling van aandelen en obligaties van 15 procent.

Voor 2024 wordt het omgekeerde verwacht: een daling van de rente en met in verhouding lage rentetarieven. Afgelopen december is de lange rente al behoorlijk afgenomen en daar reageerden de beurzen zeer positief op. Beleggen in aandelen en obligaties zou dus een extra positief rendement kunnen opleveren.

Tip 2. Kijk buiten Europa

Politiek is er genoeg aan de hand. Het is onrustig in het Midden-Oosten en de oorlog in Oekraïne duurt voor. Daardoor is het sentiment in Europa niet zo positief. Als je wereldwijd kijkt, zijn er gebieden die interessanter zijn. Alle ogen zijn momenteel gericht op de Verenigde Staten. De VS hebben een eigen energievoorziening en zijn dus minder afhankelijk van het Midden-Oosten. Daarnaast is de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de korte rente met meer dan 1 procent gaat verlagen, iets waar financiële markten in de breedte altijd van profiteren.

De economische omstandigheden zijn goed en veel analisten overwegen daarom deze regio in hun beleggingsportefeuilles op te nemen. Al kunnen de aankomende verkiezingen nog wel voor wat beweging zorgen, maar daar hoef je je als langetermijnbelegger geen zorgen over te maken. Ook in Azië liggen er kansen voor beleggers. Denk bijvoorbeeld aan Japan, India en China.

Tip 3. Duurzame beleggingen voor de lange termijn

Duurzaamheid is een fundamentele eis geworden in vrijwel elke sector. Als ondernemer kun je overwegen te investeren in duurzame projecten of bedrijven. Vooral op de lange termijn zijn de verwachtingen goed. Toch schuilt er gevaar, want de wereld is er niet stabieler op geworden. Bij een groot conflict worden duurzame beleggingen tijdelijk aan de kant gezet en kunnen sectoren als fossiele energie, defensie en staal interessanter zijn. In zo’n geval komt het aan op een keuze tussen geweten en rendement.

Tip 4. Beleg in AI, maar wees selectief

2023 was het jaar van artificial intelligence. Aandelen als Meta en Nvidia zijn meer dan verdubbeld in waarde en hebben een stevige start in 2024. De vraag is: is het een trend of een zeepbel? Om de hogere aandelenkoersen te rechtvaardigen, zullen inkomsten en winsten snel moeten blijven groeien.

Analisten verwachten dat technologieaandelen aantrekkelijk zullen blijven. Enige selectiviteit is wel geboden. Sommige bedrijven zullen succesvol zijn, maar zeker niet allemaal. Bovendien vormen factoren zoals toenemende regelgeving met betrekking tot kunstmatige intelligentie en sociale media een mogelijke dreiging voor verdere stijging.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Tip 5. Profiteer van de vooruitzichten van lithium

Met traditionele grondstoffen als olie en goud gebeurt momenteel niet zoveel. Gas is de laatste tijd enorm gedaald. Leuk voor als je je energiecontract moet vernieuwen, maar als belegging kun je misschien beter kijken naar de grondstof lithium.

Dit alkalimetaal wordt gebruikt voor oplaadbare batterijen in elektrische auto’s en mobiele apparaten. De prijs van lithium is na corona behoorlijk gedaald door de tegenvallende verkoop van elektrische auto’s. Voor 2024 wordt door analisten nog een verdere daling verwacht, maar met alle ontwikkelingen op het gebied van elektrische oplossingen mag je op langere termijn herstel verwachten. Dit jaar zou een goed instapmoment kunnen zijn.

Tip 6. Breng je beleggingen onder in je bv

Het kan lonen om als ondernemer met een bv niet privé maar zakelijk te beleggen. Wanneer je privé belegt, wordt het rendement belast in box 3. Dit jaar is deze vermogensrendementsheffing gestegen van 32 procent naar 36 procent. Dat maakt het ongunstiger om in privé te beleggen. Concreet betekent dit dat je – boven het heffingsvrije vermogen (€ 57.000 en voor fiscale partners € 114.000) – de eerste 2,17 procent van je rendement voor de Belastingdienst is.

Defensief beleggen (laag risico, laag rendement) in privé loont dan eigenlijk niet. Je kunt deze beleggingen beter onderbrengen in je bv. Je betaalt dan vennootschapsbelasting over het werkelijke rendement. Voor offensieve beleggingen (hoog risico, hoog rendement) kan het juist wel aantrekkelijker zijn om in privé te beleggen.

Schakel een specialist in

Mocht je er zelf niet helemaal uitkomen, dan kun je altijd een financieel adviseur, een beleggingsspecialist of een vermogensbeheerder raadplegen. Zij kunnen je helpen bij het afstemmen van je beleggingsstrategie op jouw specifieke behoeften en de meest recente ontwikkelingen op de markt.

Wil je weten welk belegginsfonds bij jou past? Ontdek het eenvoudig online met de gratis vergelijker hoe je jouw rendement kunt maximaliseren.

Jacqueline van Kampen

Jacqueline van Kampen

Beleggen had voor mij als kind al iets magisch. Die interesse heeft ertoe geleid dat ik verschillende opleidingen in die richting heb gevolgd en waardevolle praktijkervaring heb opgedaan. Als zzp’er heb ik bovendien jarenlang de kansen en uitdagingen van het ondernemerschap zelf mogen ervaren. Kennis en expertise die ik nu als freelance journalist graag combineer om heldere inzichten en praktische tips te bieden aan zowel de beginnende als gevorderde belegger.
Lees ook…
Op zoek naar een beleggingsobject voor nu en later? Dan kan een vakantiewoning een aantrekkelijke investering zijn. Maar let op: het is een markt met…
Wanneer je als ondernemer vermogen hebt opgebouwd, is (zakelijk) beleggen een interessante optie om je geld voor je te laten werken. Dit kun je zelf…
Wanneer je winst maakt die je niet nodig hebt voor je bedrijf, is het slim om een deel van je vermogen apart te zetten. Zo kun je een buffer of goed…
Voor start-ups en scale-ups zijn aandelenopties vaak een slimme strategie om talentvolle medewerkers aan te trekken zonder hoge salarissen te betalen….
Loopt het lekker met je bedrijf en hou je geld over dat je niet direct nodig hebt? Dan kun vermogen opbouwen door te beleggen, bijvoorbeeld voor een…
Als het financieel voor de wind gaat, is het slim om een deel van je vermogen opzij te zetten. Dit kan via een spaarrekening, maar ook door te…