Thema's
Wanneer je winst maakt die je niet nodig hebt voor je bedrijf, is het slim om een deel van je vermogen apart te zetten. Zo kun je een buffer of goed pensioen opbouwen. Je kunt het geld op een spaarrekening zetten of beleggen in aandelen, vastgoed of cryptocurrency's. Maar hoe veilig is het om je geld te stoppen in bitcoin of andere crypto's? In dit artikel leggen we uit waarop je moet letten als het gaat om crypto en (pensioen)beleggen.

In het kort

  • Investeren in cryptocurrency voor pensioen is aantrekkelijk vanwege het groeipotentieel, maar ook volatiel.
  • Focus op grote, minder volatiele munten zoals Bitcoin en Ethereum om risico te beperken.
  • Overweeg maximaal 5% tot 20% van je beleggingsportefeuille in crypto te investeren, afhankelijk van je risicobereidheid.
  • Het moment van investeren is onzeker, maar gestaffeld aankopen kunnen risico’s spreiden.

Wil je meer uit je spaargeld halen? Ontvang nu een voorschotdividend van 6% met een maandelijkse uitkering. Vraag geheel vrijblijvend een brochure Vastgoed Beleggen aan voor alle voorwaarden en behaalde resultaten afgelopen jaren

Inhoudsopgave

Zijn cryptocurrency’s een goede pensioenbelegging?

Dat weet niemand honderd procent zeker. De technologie (blockchain) waarvan cryptovaluta gebruik maken is relatief jong. Aan de andere kant bezitten wereldwijd honderden miljoenen mensen cryptovaluta. Dat zegt natuurlijk ook wel iets.

Het is aannemelijker dat er in de toekomst meer mensen geld beleggen in cryptomunten. Neem bitcoin. Het aantal beschikbare munten is daarvan beperkt tot bijna 21 miljoen stuks. Als steeds meer mensen bitcoins willen hebben, zal de prijs stijgen. Kwestie van vraag en aanbod.

Feit blijft wel dat bitcoin geen intrinsieke waarde vertegenwoordigt. Net als fiatgeld als euro’s en dollars overigens sinds de goudstandaard in 1971 wereldwijd is losgelaten. Maar centrale banken houden fiatgeld wel graag zo stabiel mogelijk en cryptovaluta hebben geen officiële centrale toezichthouder.

Welke kansen biedt investeren in cryptogeld?

Cryptovaluta hebben een enorm groeipotentieel. Vraag dat maar aan de mensen die begin 2016 bitcoins kochten. De koers is de afgelopen jaren met duizenden procent gestegen. Dat maakt ze in potentie aantrekkelijk als investering voor bijvoorbeeld een goed pensioen.

Maar eerlijk is eerlijk: de koersen kunnen ook zo weer met tientallen procenten dalen. Kortom: cryptovaluta is erg volatiel en dat maakt investeren soms een achtbaan. Daar moet je tegen kunnen en ook moet je financiële situatie enigszins stabiel zijn.

Sommige beleggers voegen periodiek een vast bedrag aan cryptovaluta aan hun portefeuille toe in de overtuiging dat bitcoin en andere munten op termijn altijd weer nieuwe hoogtepunten zullen bereiken.

Hoe kun je beleggen in crypto zonder al te veel risico te lopen?

Om te beginnen door in alleen of voornamelijk te beleggen in de grootste en minst volatiele cryptomunten: bitcoin en ethereum (er zijn meer dan duizend verschillende crypto’s). Beleggen en investeren is natuurlijk nooit zonder risico. Je kunt een deel van je inleg verliezen. En met sommige crypto is het goed mogelijk dat je jouw volledige inleg (en dus je pensioen) verliest.

Zeker als je voor de lange termijn investeert in een van de duizenden altcoins die er jaarlijkse bijkomen. Daar zitten ongetwijfeld hippe cryptocurrency’s tussen waarmee je veel kunt verdienen. Maar over het algemeen geldt: hoe groter het risico, hoe groter de kans op een flinke klapper. Dat lijkt meer op gokken en speculeren. Dat is niet beleggen.

Wie voor de langere termijn wil beleggen in crypto doet er momenteel goed aan zich te beperken tot bijvoorbeeld bitcoin en ethereum. Door het totaalbedrag evenredig te verdelen over deze munten, spreid je dat risico ook nog eens extra.

Welk percentage van je beleggingsportefeuille zou je in crypto moeten investeren?

Een doorsnee beleggingsadviseur zal zeggen dat het verstandig is om niet meer dan 5 procent van jouw totaal geïnvesteerde vermogen in cryptocurrency te stoppen. Maar er zijn experts die adviseren om zelfs tot 20 procent te gaan.

Dit hangt maar net af van de hoeveelheid risico die je bereid bent om te nemen met je beleggingen. Met 5 procent kun je voldoende profiteren van het enorme stijgingspotentieel van digitaal geld op de cryptomarkt. Maar je beleggingsportefeuille krijgt geen te harde klappen als de koers van crypto in korte tijd met tientallen procenten zakt.

Is nu een goed moment om te investeren in crypto?

Dat weet niemand. In november 2021 bereikte bitcoin met zo’n € 63.062 zijn hoogste koers tot nu toe. Begin 2024 stond de teller op ruim 47 duizend euro.

Door het sterk veranderen van de prijs, is het slim om gestaffeld aankopen te doen. Zakt de bitcoin koers na jouw eerste aankoop? Dan heb je de gelegenheid een volgende aankoop te doen tegen een lagere prijs.

Controle Belastingdienst

Whitepaper Controle Belastingdienst

Controle van de Belastingdienst: Wat nu?! Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Is crypto veilig genoeg om te beleggen?

Alle transacties in cryptovaluta worden door een netwerk van talloze computers bijgehouden. Die technologie zou bedrijven en particulieren in staat stellen om transacties veilig en snel uit te voeren.

In die zin is crypto veilig, want dit decentrale systeem is eigenlijk niet te hacken. Voor de beveiliging van jouw eigen cryptomunten ben je wel zelf verantwoordelijk.

Je kunt ze opslaan in een digitale portemonnee die je vanaf je computer of telefoon beheert. Bij heel grote bedragen is het nog veiliger om ze offline te bewaren op een hardware wallet (een soort USB-stick). Zolang je jouw wachtwoorden weet, kun je online altijd en overal bij jouw digitale geld. 

Een andere optie is om crypto bij een gerenommeerde exchange te bewaren. Een professionele partij bewaart je digitale geld op een veilige manier en er zijn zelfs crypto exchanges die accountgarantie bieden. Dit garandeert dat gebruikers tot een bepaald bedrag vergoed krijgen als iemand ongeautoriseerde toegang tot een gebruikersaccount heeft gekregen en je crypto wordt gestolen. 

Hoe bereik je het beste rendement voor jouw vermogen? Bekijk nu alle voor- én nadelen van beheerd beleggen in de gratis brochure.

Lees ook…
Op zoek naar een investering die goed is je portemonnee en ook de planeet ten goede komt? Duurzame beleggingen bieden die kans. Door gericht te kiezen…
Cryptomunten zijn een digitaal betaalmiddel waar geen derde partij als een traditionele bank aan te pas komt. Wellicht gaan ze een cruciale rol spelen…
Loopt het lekker met je bedrijf en hou je geld over dat je niet direct nodig hebt? Dan kun vermogen opbouwen door te beleggen, bijvoorbeeld voor een…
Je hebt als ondernemer hard gewerkt en een mooi bedrag opgebouwd. Dat kun je op een spaarrekening zetten – je krijgt weer rente over je spaargeld –…
Voor start-ups en scale-ups zijn aandelenopties vaak een slimme strategie om talentvolle medewerkers aan te trekken zonder hoge salarissen te betalen….
Wanneer je als ondernemer vermogen hebt opgebouwd, is (zakelijk) beleggen een interessante optie om je geld voor je te laten werken. Dit kun je zelf…