Wanneer jouw bedrijf groeit, doe je er als ondernemer goed aan om een deel van het vermogen apart te zetten. Zo kun je een buffer of aanvullend pensioen opbouwen. Je kunt het geld op een spaarrekening zetten of investeren in aandelen of vastgoed. Een optie die de afgelopen jaren aan populariteit wint, is beleggen in cryptocurrencies. Maar hoe veilig is het om je geld te stoppen in bitcoin of andere crypto's? In dit artikel leggen we uit waarop je moet letten als het gaat om crypto en (pensioen)beleggen.

Met je zakelijk vermogen je dromen uit laten komen? Sparen voor je bedrijf of je pensioen? Ontvang kosteloos een beleggingsvoorstel met persoonlijke berekening van een expert en ontdek hoe jij jouw spaardoel(en) kan halen.

Inhoudsopgave

Zijn cryptocurrency’s een goede pensioenbelegging?

Dat weet niemand honderd procent zeker. De technologie (blockchain) waarvan cryptovaluta gebruik maken is relatief jong. Aan de andere kant bezitten wereldwijd al ruim 300 miljoen mensen cryptovaluta. Dat zegt natuurlijk ook wel iets.

Het is aannemelijker dat er in de toekomst meer mensen geld beleggen in cryptomunten. Neem bitcoin. Het aantal beschikbare munten is daarvan beperkt tot 21 miljoen stuks. Als steeds meer mensen bitcoins willen hebben, zal de prijs stijgen. Kwestie van vraag en aanbod.

Feit blijft wel dat bitcoin geen intrinsieke waarde vertegenwoordigt. Net als fiatgeld overigens sinds de goudstandaard in 1971 wereldwijd is losgelaten. Maar centrale banken houden fiatgeld wel graag zo stabiel mogelijk en cryptovaluta hebben geen officiële centrale toezichthouder.

Welke kansen biedt investeren in cryptogeld?

Cryptovaluta hebben een enorm groeipotentieel. Vraag dat maar aan de mensen die begin 2016 bitcoins kochten. De koers is sindsdien met zo’n 5000 procent gestegen! Dat maakt ze aantrekkelijk als investering voor bijvoorbeeld een goed pensioen.

Maar eerlijk is eerlijk: vergeleken met een jaar geleden is de koers ook alweer met zo’n 70 procent gedaald. Kortom: cryptovaluta is erg volatiel en daar moet je wel tegen kunnen. Ook moet je financiële situatie enigszins stabiel zijn.

Sommige beleggers voegen periodiek een vast bedrag aan cryptovaluta aan hun portefeuille toe in de overtuiging dat bitcoin en andere munten op termijn altijd weer nieuwe hoogtepunten zullen bereiken.

Hoe kun je beleggen in crypto zonder al te veel risico te lopen?

Om te beginnen door in alleen of voornamelijk te beleggen in de grootste en minst volatiele cryptomunten: bitcoin en ethereum. Beleggen en investeren is natuurlijk nooit zonder risico. Je kunt een deel van je inleg verliezen. En met sommige crypto is het goed mogelijk dat je jouw volledige inleg (en dus je pensioen) verliest.

Zeker als je voor de lange termijn investeert in een van de duizenden altcoins die er jaarlijkse bijkomen. Daar zitten ongetwijfeld hippe cryptocurrency’s tussen waarmee veel winst te maken is.

Maar over het algemeen geldt: hoe groter het risico, hoe groter de kans op een flinke klapper. Dat lijkt meer op gokken en speculeren. Dat is niet beleggen.

Wie voor de langere termijn wil beleggen in crypto doet er momenteel goed aan zich te beperken tot bijvoorbeeld bitcoin en ethereum. Door het totaalbedrag evenredig te verdelen over deze munten, spreid je dat risico ook nog eens extra.

Welk percentage van je beleggingsportefeuille zou je in crypto moeten investeren?

Een doorsnee beleggingsadviseur zal zeggen dat het verstandig is om niet meer dan 5 procent van jouw totaal geïnvesteerde vermogen in cryptocurrency te stoppen. Maar er zijn experts die adviseren om zelfs tot 20 procent te gaan.

Dit hangt maar net af van de hoeveelheid risico die je bereid bent om te nemen met je beleggingen. Met 5 procent in crypto kun je voldoende profiteren van het enorme stijgingspotentieel van digitaal geld. Maar je beleggingsportefeuille krijgt geen te harde klappen als de koers van crypto in korte tijd met tientallen procenten zakt.

Is nu een goed moment om te investeren in crypto?

Dit is in elk geval niet het slechtste moment om je eerste bitcoins te kopen. Dat was namelijk in november 2021. Toen bereikte bitcoin met zo’n $68.000 zijn hoogste koers tot nu toe.

Als je toen was ingestapt, is je bitcoin-investering nu nog maar een derde waard. De koers schommelt namelijk al maanden rond de $20.000. Omdat niemand weet of we hiermee de nieuwe bodem hebben gezien, is het slim om gestaffeld aankopen te doen. Zakt de bitcoin koers na jouw eerste aankoop? Dan heb je de gelegenheid een volgende aankoop te doen tegen een lagere prijs.

Is crypto veilig genoeg om te beleggen?

Alle transacties in cryptovaluta worden door een netwerk van talloze computers bijgehouden. In die zin is crypto veilig, want dit decentrale systeem is eigenlijk niet te hacken. Voor de beveiliging van jouw eigen cryptomunten ben je wel zelf verantwoordelijk.

Je kunt ze opslaan in een digitale portemonnee die je vanaf je computer of telefoon beheert. Bij heel grote bedragen is het nog veiliger om ze offline te bewaren op een hardware wallet (een soort USB-stick). Zolang je jouw wachtwoorden weet, kun je online altijd en overal bij jouw digitale geld. 

Een andere optie is om crypto bij een gerenommeerde exchange te bewaren. Een professionele partij bewaart je digitale geld op een veilige manier en er zijn zelfs crypto exchanges die accountgarantie bieden. Dit garandeert dat gebruikers tot € 100.000,- vergoed krijgen als iemand ongeautoriseerde toegang tot een gebruikersaccount heeft gekregen en je crypto wordt gestolen. 

Benieuwd hoe jij slim vermogen opbouwt? Ontvang kosteloos een beleggingsvoorstel met persoonlijke berekening van een expert en ontdek hoe jij jouw spaardoel(en) kan halen.

Lees ook…
Gedurende 2022 steeg de inflatie naar een recordhoogte. Over het algemeen leidt zo’n explosieve inflatiegroei tot veel negatieve bijeffecten. Toch…
Als ondernemer werk je hard om vermogen op te bouwen. Beleggen kan een aantrekkelijke manier zijn om rendement te maken op dat verdiende geld. Maar hoe…
Wie ervoor kiest om zakelijk te beleggen, heeft een scala aan mogelijkheden om geld te reserveren en vermogen op te bouwen. Centrale vraag voor iedere…
Hoera, je maakt winst! Het is vast geen probleem om hier een bestemming voor te vinden, maar wat is het verstandigst om te doen, op de korte en de…
Als ondernemer kun je je verdiende geld op verschillende manieren besteden. Bijvoorbeeld door te investeren in je bedrijf om door te groeien. Of…
Een bedrijfsvisie is belangrijk om doelen te stellen en je organisatie richting te geven. Het slaat een brug tussen heden en toekomst en zet je zaak in…