Wanneer je als ondernemer vermogen hebt opgebouwd, is (zakelijk) beleggen een interessante optie om je geld voor je te laten werken. Dit kun je zelf doen of overlaten aan een professionele vermogensbeheerder. Is beheerd beleggen een goede investering of weggegooid geld? In dit artikel leggen we uit wat vermogensbeheer voor jou als ondernemer kan betekenen.

In het kort

  • Vermogensbeheer laat experts je geld beheren, handig als je zelf geen tijd of kennis hebt voor beleggen.
  • Een vermogensbeheerder heeft specialistische kennis en minimaliseert risico’s voor je beleggingen.
  • Kosten van vermogensbeheer omvatten beheer-, fonds- en transactiekosten, die aanzienlijk kunnen zijn.
  • Bij het kiezen van een vermogensbeheerder is reputatie, expertise, transparantie en persoonlijke klik cruciaal.

Inhoudsopgave

Vind binnen enkele minuten een beleggingsfonds die bij jou past! Ontdek onze gratis vergelijker en zet de eerste stap naar (meer) rendement.

Wat is vermogensbeheer?

Vermogensbeheer betekent dat een beleggingsexpert jouw geld voor je beheert. Dit is een verstandige keuze als je zelf niet genoeg weet over beleggen of als je er de tijd niet voor hebt.

Als ondernemer kun je privé beleggen of vanuit je bedrijf beleggen. Zakelijk beleggen betekent dat je kapitaal investeert via een zakelijke rekening in plaats van een privé-beleggingsrekening. Hierdoor blijft het zakelijk vermogen binnen je bedrijf.

Zakelijk vermogensbeheer

We spreken van zakelijk vermogensbeheer wanneer je jouw zakelijk vermogen op naam van je onderneming laat beleggen via een vermogensbeheerder om op die manier een aantrekkelijk rendement te behalen.

Een zakelijk vermogensbeheerder kan je bedrijfsvermogen in verschillende financiële activa beleggen, zoals aandelen, obligaties, vastgoed, crypto’s of beleggingsfondsen. 

Waarom zou je een vermogensbeheerder inschakelen?

Over het algemeen schakel je een vermogensbeheerder in vanwege zijn specifieke marktkennis of omdat je zelf geen tijd of zin hebt om actief een beleggingsportefeuille bij te houden.

Actief beleggen – zoals vermogensbeheerders dat doen – is meer dan het kopen van aandelen en deze later weer verkopen. Een vermogensbeheerder is continu bezig met het analyseren van markten en het inschatten van mogelijkheden om vermogen op te bouwen. Hij of zij belegt niet alleen op de beurs, maar ook in bijvoorbeeld vastgoed of grondstoffen.

Zakelijk beleggen. Zelf doen of een vermogensbeheer inschakelen?

Uit het voorgaande heb je kunnen opmaken dat (zakelijk) beleggen een specialistisch vak is. Tenzij je zelf een expert bent, is het zeker een idee om een zakelijk vermogensbeheerder in te schakelen.

Persoonlijke begeleiding

Een vermogensbeheerder zet in overleg met jou je vermogen aan het werk om tot een gewenst rendement te komen. Je kun hem of haar zien als jouw investment manager met wie je je je financiële situatie en doelen bespreekt. Op basis van je zakelijke en persoonlijke situatie krijg je advies.

Beheerd beleggen binnen je bedrijfsstrategie

Een vermogensbeheerder stelt eerst een beleggingsprofiel op, waarin zowel je zakelijke als privésituatie wordt meegenomen. Naast de financiële doelen die je voor ogen hebt en de looptijd van de beleggingen, kijkt een specialist naar verwachte rendementen en hoeveel financieel risico je bereid bent te nemen om je doelen te bereiken.

Tenslotte heb je, indien gewenst, ook inspraak in hoe en waar het vermogen wordt belegd. De keuze ligt bij jou.

Beheerd beleggen is dus zeker zinvol en vermogensbeheer kan een essentieel onderdeel zijn van je bedrijfsstrategie. Persoonlijke begeleiding in de vorm van financieel advies en een passende beleggingsstrategie van een vermogensbeheerder kunnen je helpen bij het focussen op je financiële doelen.

Voordelen van een vermogensbeheerder

  • Specifieke kennis van financiële markten en beleggingen
  • Weet hoe je beleggingen optimaal kunt spreiden
  • Vermijd onnodige risico’s met je zakelijke vermogen
  • Laat zich niet verleiden door geruchten of andere gevoelens in de markt die jou geld kunnen kosten
  • Neemt beleggingsbesluiten na een grondige analyse
  • De kosten van zakelijk beleggen zijn fiscaal aftrekbaar
  • Een vermogensbeheerder kan adviseren over privé beleggen
  • Een vermogensbeheerder neemt alle administratieve zaken uit handen. 
  • Een vermogensbeheerder heeft kennis van mogelijk belastingvoordeel


Beleggen met fiscaal voordeel als ondernemer

Beleggen en belastingen zijn nauw met elkaar verbonden. Vooral omdat je als ondernemer de keuze hebt tussen zakelijk beleggen en privé beleggen. Een goede vermogensbeheerder is op de hoogte van de belastingregels en het eventuele fiscale voordeel dat je kunt behalen.

Privé beleggen

Voor ondernemers met een eenmanszaak, vof of maatschap zijn de fiscale mogelijkheden kleiner dan wanneer je een besloten vennootschap hebt. Vaak is het gunstiger om privé te beleggen. Tot een bedrag van € 57.000 (2024) ben je in box 3 vrijgesteld van het betalen van belasting. Heb je een fiscale partner, dan geldt het dubbele. Jij en je fiscale partner mogen € 114.000 aan beleggingen hebben voordat de fiscus belasting heft.

Zakelijk beleggen

Als directeur-grootaandeelhouder van een bv of nv kun je het vermogen binnen de zaak houden en sparen of beleggen. Of je kunt dividend uitkeren aan jezelf en dit vervolgens privé beleggen. Wanneer je vanuit je bedrijf belegt via een zakelijke beleggingsrekening, kan dat heel gunstig zijn. Je betaalt dan een percentage vennootschapsbelasting over het werkelijk behaalde rendement.

Wat kost een zakelijk vermogensbeheerder?

Het is vaak ingewikkeld om echt inzicht te krijgen in de kosten die je betaalt voor zakelijk vermogensbeheer. De vergoedingen tussen de beheerders verschillen en variëren tussen 0,1 en meer dan 2 procent. Gemiddeld genomen bedragen de totale kosten al gauw 1,5 procent per jaar over het vermogen.

Dat klinkt wellicht als een laag percentage, maar in de praktijk kan het tegenvallen. Deze 1,5 procent moet je namelijk afzetten tegen het verwachte rendement. Stel: je rendement is 5 procent. Dan zijn die 1,5 procent aan beheerkosten bijna 30 procent van het totaal.

Om meer inzicht te krijgen, zetten we de verschillende kosten op een rijtje:

Beheerkosten

Beheerkosten zijn kosten die een vermogensbeheerder in rekening brengt voor zijn werkzaamheden. Deze kosten hebben alles te maken met de omvang van het belegde vermogen. Hoe meer vermogen, hoe hoger de kosten. Het percentage neemt vaak wel af met de omvang van het vermogen.

Kosten fondsen en ETF’s

Houd rekening met de kosten van de fondsen waarin wordt belegd. Het verschil zit hem in of de beheerder investeert in actieve fondsen of passieve fondsen (indexfonds of Exchange Traded Funds).

Over het algemeen rekenen vermogensbeheerders hogere kosten voor een offensieve (risicovolle) beleggingsportefeuille dan voor een defensieve (veilige) portefeuille met een lager rendement. De goedkoopste indexfondsen kosten minder dan 0,1 procent per jaar. De duurdere kunnen boven de 1 procent per jaar uitkomen.

Let op: bij individuele effecten komen deze kosten niet voor. De vraag is echter of een portefeuille die bijvoorbeeld bestaat uit individuele aandelen voldoende breed gespreid is.

Transactiekosten

De transactiekosten zijn de kosten die je betaalt voor het uitvoeren van de aan- en verkoop van beleggingen in de portefeuille.

Niet alle vermogensbeheerders brengen deze kosten apart in rekening. Soms zijn ze onderdeel van ‘all-in beheerkosten’. Vermogensbeheerders die deze kosten wel doorbelasten aan hun klanten, rekenen voor transactiekosten gemiddeld tussen de 0,03 en 0,25 procent per jaar.

Bewaarloon

Het bewaarloon is een kostenpost die je betaalt voor het bewaren van de effecten op de depotbank. De depotbank voert beleggingsopdrachten uit en administreert deze. Dit bewaarloon is gemiddeld 0,1 procent per jaar. Ook deze kosten brengen niet alle vermogensbeheerders apart in rekening.

Prestatievergoeding

Heel soms brengen vermogensbeheerders klanten een prestatievergoeding in rekening. Deze vergoeding wordt berekend over de toename van het vermogen – dus over de stijging in een jaar. De prestatievergoeding kan variëren tussen de 5 tot 15 procent, exclusief btw. Het werkt niet twee kanten op. Je ontvangt geen vergoeding als de vermogensbeheerder slechter presteert dan verwacht.

Wisselkoerskosten en instapkosten

Tot slot brengen een aantal vermogensbeheerders instap- en wisselkoerskosten in rekening. Houd rekening met een percentage tussen de 0,1 en 1,0 procent afhankelijk van de vermogensbeheerder.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Hoe kies je een vermogensbeheerder?

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat het in veel gevallen verstandig is om je zakelijke beleggingen uit te besteden aan een specialist. Iemand met wie jij kunt sparren over je doelen en verwachtingen en die in lijn met jouw wensen voor je aan de slag gaat. Maar dan nog. Hoe vind je die betrouwbare vermogensbeheerder aan wie je jouw geld kunt toevertrouwen? Dit stappenplan helpt je op weg.

Bepaal je beleggingsdoel

Voordat je gaat beleggen is het belangrijk om te weten wat je wilt bereiken met je zakelijke beleggingen? Ben je uit op kapitaalgroei? Wil je de liquide middelen in je bedrijf die je niet nodig hebt voor je laten werken? Wil je het beleggingsrisico minimaliseren? Of een combinatie van verschillende factoren?

Doe onderzoek naar de reputatie en ervaring

Lees reviews, vraag naar referenties en kijk naar het trackrecord van vermogensbeheerders met betrekking tot rendement, risicobeheer en klanttevredenheid. Realiseer je daarbij: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Tip: een vermogensbeheerder moet geregistreerd staan bij het Dutch Securities Institute (DSI).

Specialisatie en expertise

Heeft de vermogensbeheerder veel ervaring met zakelijk beleggen? Zijn er veel bedrijfsklanten? Heeft de beheerder expertise in jouw sector of branche, zodat hij/zij jou behoeften en uitdagingen snapt?

Transparantie en communicatie

Is de vermogensbeheerder helder en transparant over de beleggingsstrategieën, kostenstructuur, dienstverlening en het beleid? Communiceer zelf duidelijk over je verwachtingen, de communicatie en rapportage over de prestaties van je portefeuille.

Kosten en vergoedingen

Is de kostenstructuur van de vermogensbeheerder duidelijk – inclusief de beheersvergoeding en transactiekosten en eventuele verborgen kosten? Vergelijk de kosten met het te verwachten rendement en beoordeel of die kosten in verhouding staan tot de opbrengsten. Vergelijk ook een aantal vermogensbeheerders en zoek naar scherpe tarieven.

Persoonlijke klik

Vertrouwen en persoonlijke aandacht zijn cruciaal bij het kiezen van een vermogensbeheerder. Ontmoet de potentiële beheerders persoonlijk. Voer een vrijblijvend gesprek, liefst op het kantoor van de beheerder. Stel vragen, luister naar de aanpak en beoordeel of je je comfortabel voelt bij de werkwijze en het advies.

Hoe meet ik de prestaties van mijn vermogensbeheerder?

Hoe weet je of je vermogensbeheerder goed presteert? Daarvoor is geen algemene regel. Het heeft alles te maken met jouw zakelijke doelstellingen, je risicoprofiel en de gewenste looptijd van je beleggingen.

Welk financieel resultaat wil je bereiken? Hoeveel vermogen leg je in? Wat wil je maandelijks opzij zetten? In welke mate ben je bereid om risico te nemen en inlegverliezen te accepteren? Welke beleggingshorizon heb je? En waarin mag jouw vermogensbeheerder wel of niet beleggen?

Wil je een hoog rendement met de daarbij horende risico’s? Of kies je meer voor veiligheid en nuance? Er zijn allerlei persoonlijke factoren die bepalen of jouw vermogensbeheerder optimaal presteert.

Vermogensbeheer voor ondernemers. Doen of niet?

Vermogensbeheer voor ondernemers biedt talrijke voordelen, maar vereist zorgvuldige afwegingen. Door je doelen, risicoprofiel en beleggingshorizon nauwkeurig te bepalen, kun je de prestaties van je vermogensbeheerder effectief meten en optimaliseren.

Als je kiest voor vermogensbeheer, is het belangrijk om een iemand te selecteren die aansluit bij jouw wensen en behoeften. Een geschikte vermogensbeheerder zal zich vaak terugverdienen en kan een waardevolle toevoeging zijn aan je bedrijfsstrategie.

Wil je weten welk belegginsfonds bij jou past? Ontdek het eenvoudig online met de gratis vergelijker hoe je jouw rendement kunt maximaliseren.

Picture of Marlies Bonnike

Marlies Bonnike

Marlies Bonnike is uitgever, schrijver en redacteur. Zij startte haar loopbaan bij een internationale tijdschriftenuitgeverij, had haar eigen pr-bureau en was directeur van een tijdschriftenuitgeverij. Ze was de mede oprichter en eigenaar van Editio, een online schrijversacademie.
Lees ook…
Cryptomunten zijn een digitaal betaalmiddel waar geen derde partij als een traditionele bank aan te pas komt. Wellicht gaan ze een cruciale rol spelen…
Wanneer je winst maakt die je niet nodig hebt voor je bedrijf, is het slim om een deel van je vermogen apart te zetten. Zo kun je een buffer of goed…
Op zoek naar een investering die goed is je portemonnee en ook de planeet ten goede komt? Duurzame beleggingen bieden die kans. Door gericht te kiezen…
Loopt het lekker met je bedrijf en hou je geld over dat je niet direct nodig hebt? Dan kun vermogen opbouwen door te beleggen, bijvoorbeeld voor een…
Voor start-ups en scale-ups zijn aandelenopties vaak een slimme strategie om talentvolle medewerkers aan te trekken zonder hoge salarissen te betalen….
Op zoek naar een beleggingsobject voor nu en later? Dan kan een vakantiewoning een aantrekkelijke investering zijn. Maar let op: het is een markt met…