Categorieën

Voor start-ups en scale-ups zijn aandelenopties vaak een slimme strategie om talentvolle medewerkers aan te trekken zonder hoge salarissen te betalen. Sinds 2023 zijn er nieuwe fiscale regels rondom deze equity options. Hierdoor hebben medewerkers meer flexibiliteit in het betalen van inkomstenbelasting over hun aandelenopties. In dit artikel duiken we in de vernieuwde fiscale mogelijkheden en wat dit betekent voor jouw onderneming.

In het kort

  • Sinds 2023 zijn er nieuwe fiscale regels, waardoor werknemers meer flexibiliteit hebben in het betalen van inkomstenbelasting over hun aandelenopties.
  • Nieuwe regeling biedt twee opties voor belastingbetaling: direct bij omzetting of bij verhandelbaarheid van aandelen.
  • Aandelenopties blijven een krachtig middel om talent te belonen en met de recente fiscale wijzigingen bieden ze extra flexibiliteit.

Vind binnen enkele minuten een beleggingsfonds die bij jou past! Ontdek onze gratis vergelijker en zet de eerste stap naar (meer) rendement.

Inhoudsopgave

Wat zijn aandelenopties?

Aandelenopties zijn een veelgebruikte methode om medewerkers te belonen met een deel van het bedrijf zelf. Medewerkers krijgen hiermee de kans om na een bepaalde periode aandelen te kopen tegen een van tevoren vastgestelde prijs (de uitoefenprijs).

Aandelenopties voor werknemers, ook wel equity options genoemd, zijn een effectief instrument voor innovatieve start-ups en scale-ups om topmedewerkers aan te trekken en te behouden. Bedrijven in deze fase hebben vaak nog niet de middelen om een marktconform salaris te betalen. Aandelenopties bieden een aantrekkelijke alternatieve beloning.

Fiscale regels voor aandelenopties aangepast in 2023

Voorheen moesten werknemers altijd belasting betalen over hun aandelenopties op het moment dat ze hun optierechten omzetten in aandelen. Een rekenvoorbeeld: een werkgever geeft zijn werknemer naast een salaris een aandelenoptierecht van bijvoorbeeld € 10.000. Dit is de uitoefenprijs, waarvoor de medewerker aandelenopties mag omzetten in aandelen. Als de aandelen op het moment van uitoefenen € 40.000 waard zijn, moest de werknemer volgens de oude belastingregels direct inkomstenbelasting betalen over de winst van € 30.000.

Dit leidde tot problemen. Vaak kon iemand de aandelen niet direct verkopen, omdat ze nog niet verhandelbaar waren. Maar er moest wel direct belasting over betaald worden. Het kwam regelmatig voor dat iemand onvoldoende geld had om de belastingheffing direct te kunnen betalen. Daarom zijn de fiscale regels sinds 1 januari 2023 aangepast.

Nieuwe regeling aandelenopties: twee opties

Sinds 1 januari 2023 is er een nieuwe regeling aandelenopties. Het gaat om een flexibele regeling met opties. Werknemers mogen kiezen wanneer ze de heffing over aandelenoptierechten betalen.

  • Op het moment dat de opties omgezet worden in aandelen (oude situatie)
  • Op het moment dat de aandelen verhandelbaar worden (nieuwe situatie)


Door deze wijziging wordt voorkomen dat start-ups of hun werknemers in de problemen komen als aandelenopties worden omgezet in aandelen. We werken beide heffingsmomenten hieronder uit.

Optie 1: heffing direct betalen

Deze optie is handig als je denkt dat de aandelen sterk in waarde gaan toenemen én als je geld hebt om de heffing direct af te tikken. Een eventuele waardestijging wordt na betaling namelijk niet meer als loon belast. Dat betekent dat je per saldo minder heffing betaalt.

Optie 2: heffing betalen bij verhandelbaarheid

Je betaalt pas de belastingheffing als je de aandelen verkrijgt en kunt verhandelen. Je kunt dan een deel van de aandelen verkopen, zodat je geld hebt om de heffing te betalen. Het nadeel van deze optie is dat je bij waardetoename meer heffing moet betalen. Zie het voorbeeld hieronder.

Bij beursgenoteerde ondernemingen – of bedrijven die naar de beurs gaan – mag de belastingheffing over de aandelen maximaal vijf jaar worden uitgesteld.

Rekenvoorbeeld aandelenoptierechten nieuwe situatie

Jim is een getalenteerd programmeur die gaat werken bij de start-up New IT. Hij krijgt een deel van zijn salaris in de vorm van een aandelenoptierecht ter waarde van € 10.000. In het contract staat dat hij de aandelen na het omzetten van de opties pas na twee jaar mag verkopen.

Na drie jaar besluit Jim de opties om te zetten in aandelen, tegen de afgesproken uitoefenprijs van € 10.000. Op dat moment zijn de aandelen € 25.000 waard. Omdat Jim geen reserve heeft, besluit hij te wachten met het betalen van de belasting tot de aandelen verhandelbaar zijn. Twee jaar na het omzetten van de opties zijn de aandelen verhandelbaar en is de waarde gestegen naar € 35.000. Jim moet dan inkomstenbelasting betalen over het voordeel van € 25.000.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Maak slim gebruik van aandelenopties

Aandelenopties zijn een krachtige tool om talent te belonen en te binden en met de recente fiscale wijzigingen bieden ze extra flexibiliteit. Voor ondernemers biedt dit kansen om hun bedrijf te laten groeien en talent te verleiden met een alternatieve beloning. Wil je de mogelijkheden van aandelenopties verkennen? Ga dan eerst eens sparren met een fiscaal adviseur.

Wil je weten welk belegginsfonds bij jou past? Ontdek het eenvoudig online met de gratis vergelijker hoe je jouw rendement kunt maximaliseren.

Lees ook…
Cryptomunten zijn een digitaal betaalmiddel waar geen derde partij als een traditionele bank aan te pas komt. Wellicht gaan ze een cruciale rol spelen…
Je hebt als ondernemer hard gewerkt en een mooi bedrag opgebouwd. Dat kun je op een spaarrekening zetten – je krijgt weer rente over je spaargeld –…
Op zoek naar een investering die goed is je portemonnee en ook de planeet ten goede komt? Duurzame beleggingen bieden die kans. Door gericht te kiezen…
Wanneer je winst maakt die je niet nodig hebt voor je bedrijf, is het slim om een deel van je vermogen apart te zetten. Zo kun je een buffer of goed…
Op zoek naar een beleggingsobject voor nu en later? Dan kan een vakantiewoning een aantrekkelijke investering zijn. Maar let op: het is een markt met…
Wanneer je als ondernemer vermogen hebt opgebouwd, is (zakelijk) beleggen een interessante optie om je geld voor je te laten werken. Dit kun je zelf…