Categorieën

Op zoek naar een investering die goed is je portemonnee en ook de planeet ten goede komt? Duurzame beleggingen bieden die kans. Door gericht te kiezen voor fondsen of banken die zich inzetten voor maatschappelijke en/of groene projecten, draag je bij aan een betere wereld. En in bepaalde gevallen profiteer je ook nog eens van fiscale voordelen. Duik mee in de wereld van duurzaam en groen beleggen.

In het kort

  • Duurzaam beleggen betekent investeren in bedrijven die aandacht hebben voor mens, maatschappij en milieu.
  • Verschillende benaderingen van duurzaam beleggen omvatten best in class, ESG-beleggen en impactbeleggen.
  • Duurzaam beleggen kan via beleggingsfondsen, ETF’s, directe investeringen in projecten en groenfondsen met belastingvoordelen.

Inhoudsopgave

Wil je meer uit je spaargeld halen? Ontvang nu een voorschotdividend van 6% met een maandelijkse uitkering. Vraag geheel vrijblijvend een brochure Vastgoed Beleggen aan voor alle voorwaarden en behaalde resultaten afgelopen jaren

Wat is duurzaam beleggen?

De meeste beleggers kijken vooral naar het rendement en de risico’s, maar steeds meer mensen zijn ervan overtuigd dat hun geld kan bijdragen aan meer dan alleen persoonlijke vermogensgroei.

Duurzaam beleggen betekent investeren in bedrijven die bovengemiddeld oog hebben voor mens, maatschappij en milieu. Het staat ook bekend als maatschappelijk verantwoord beleggen. Duurzame beleggers zijn er in alle soorten en maten: van wereldverbeteraars tot mensen die gaan voor het hoogste rendement. De meeste beleggers zitten ergens tussen die twee uitersten in.

Duurzaam beleggen steeds populairder

Duurzaam beleggen wint aan terrein. In 2018 lanceerde de Europese Commissie het Sustainable Finance Action Plan. Dit plan heeft als doel de financiële wereld aan te moedigen meer te investeren in duurzame activiteiten, met een focus op de lange termijn.

Sinds 2021 kent de Europese Unie duidelijke richtlijnen voor duurzaamheid, sociaal beleid en goed bestuur. Dit heet Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR).

Belangrijkste kenmerken duurzaam en groen beleggen

De termen ‘groen beleggen’ en ‘duurzaam beleggen’ worden vaak door elkaar gebruikt, maar zijn niet hetzelfde.

Bij duurzaam beleggen investeer je in bedrijven die zich onderscheiden op het gebied van het welzijn van mensen, eerlijke arbeidsomstandigheden, milieu of klimaat. Dat betekent geen investeringen in milieuvervuilers, sigarettenfabrikanten, wapenproducenten en bedrijven die mensenrechten schenden.

Groen beleggen is een vorm van duurzaam beleggen die is gericht op een duurzame wereld. Denk aan de circulaire economie, duurzame mobiliteit en milieuvriendelijke landbouw. Wie groen belegt, heeft als voordeel dat het onder bepaalde voorwaarden (nu nog) fiscaal aantrekkelijk is. Daarover later in dit artikel meer.

Overweeg waarom je duurzaam wilt beleggen en bepaal je strategie

Ben je geïnteresseerd in duurzaam beleggen? Dan is het goed om je motivatie duidelijk te hebben. Stel voordat je begint jezelf vragen als: ‘Is mijn hoofddoel rendement?’, ‘Wil ik bepaalde bedrijven uitsluiten vanwege hun praktijken?’ en ‘Wil ik een positieve impact maken, zelfs wanneer dit ten koste kan gaan van het rendement?’

Gericht kiezen

Je antwoorden helpen je om gerichter te kiezen waarin je wel en niet wilt investeren. Want als investeerder heb je een wereld aan mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een lichtgroene vorm van duurzaamheid, zoals het vermijden van bedrijven die bommen maken. Of je gaat voor donkergroen, waarbij je alleen investeert in bedrijven die een actieve bijdrage leveren aan een betere wereld.

Best in class-aanpak

De ‘best in class’-methode (vrij vertaald: het beste jongetje van de klas) is een subtiele manier van duurzaam beleggen. Bij deze aanpak sluit je geen sectoren op voorhand uit. Dat betekent dat er ook geïnvesteerd kan worden in traditioneel minder duurzame sectoren, zoals fossiele brandstoffen of de luchtvaart. Het idee is om binnen elke sector het bedrijf te kiezen dat het beste presteert op het gebied van duurzaamheid.

ESG-beleggen: ‘foute’ bedrijven uitsluiten

Veel mensen willen niet investeren in bedrijven die een negatieve impact veroorzaken. Voor die beleggers zijn er duurzame beleggingsfondsen die voldoen aan ESG-criteria. ESG staat voor environmental (milieu), social (maatschappij) en governance (bestuur). Met deze criteria sluit je de meest vervuilende bedrijven en bijvoorbeeld wapen- en tabaksproducenten uit. Vaak wordt er bij ESG aansluiting gezocht bij de sustainable development goals van de Verenigde Naties.

Impactbeleggen: actief bijdragen aan een betere wereld

Impactbeleggen gaat verder. Je investeert in bedrijven of projecten die een meetbaar positieve impact hebben op milieu en maatschappij. Denk aan aan groene energie, het behalen van het klimaatakkoord en andere duurzame keuzes. Dit is de weg als je daadwerkelijk verschil wilt maken met je investeringen, zelfs als dit mogelijk ten koste gaat van het rendement.

Gaat een duurzaam beleggingsbeleid ten koste van het financieel rendement?

Veel beleggers denken dat duurzaam investeren minder winstgevend is dan methoden waarbij minder rekening wordt gehouden met milieu, maatschappij en goed bestuur. De gedachte heerst dat dit goed doen gelijkstaat aan geld verliezen.

Laat je niet misleiden door deze mythe. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat duurzaam beleggen wat betreft rendement niet onderdoet voor traditioneel beleggen. Net als bij andere beleggingen kent de markt zijn ups en downs.

Op langere termijn betere rendementen

Sommige beleggers geloven dat bedrijven met een duurzame visie op de lange termijn beter presteren. In de huidige samenleving is een duurzame bedrijfsvoering vaak een slimme strategie. Onderzoek van Harvard Business School heeft aangetoond dat bedrijven die duurzaamheid serieus nemen vaak winstgevender zijn. De keuze voor duurzaam beleggen kan dus ook puur financiële redenen hebben.

Op welke manieren kun je duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen kan op verschillende manieren. Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen welke vorm bij je past. Voor ervaren beleggers kan het interessant zijn om aandelen van een individueel bedrijf rechtstreeks op de beurs kopen. Anderen zullen eerder kiezen voor collectieve oplossingen.

Duurzame beleggingsfondsen

Bij een beleggingsfonds geef je het werk en je geld uit handen aan een professionele partij. Je kunt kiezen uit veel verschillende duurzame beleggingsfondsen. Als je belegt via specifieke groenfondsen, kun je een hogere vrijstelling krijgen voor de vermogensbelasting.

De nadelen van beleggingsfondsen: de (service)kosten zijn relatief hoog en je hebt beperkt invloed op de keuzes van de fondsbeheerders.

Duurzame Exchange Traded Funds

Een Exchange Traded Fund (ETF), ofwel een tracker, is een soort beleggingsfonds dat je op de beurs koopt en verkoopt. Een ETF volgt de prestaties van bijvoorbeeld een index, grondstof, obligatie of een mix van verschillende beleggingen. Je hebt ook ETF’s met een focus op duurzaamheid. De voordelen van ETF’s zijn een grote spreiding van je geld en lage kosten.

Duurzame beleggingsprojecten

Je kunt ook buiten de traditionele beurs om duurzaam investeren. Bijvoorbeeld in beleggingsprojecten, zoals windmolens, een zonnepanelenpark of microfinanciering. Deze directe investeringen in concrete projecten kunnen aantrekkelijk lijken, maar het is goed om je bewust te zijn van de risico’s en de voorwaarden van het project. Zonne- en windparken hebben vaak tijd nodig om rendabel te worden. Daarom is de looptijd van dit type investeringen vaak meerdere jaren.

Duurzaam crowdfundplatform

Er zijn verschillende crowdfundplatformen die zijn gespecialiseerd in duurzame initiatieven. Hierbij bundel je je krachten met andere beleggers om leningen te verstrekken aan ondernemers die op zoek zijn naar kapitaal. Deze manier van investeren brengt meer risico’s met zich mee dan bij aandelenfondsen. Omdat het bij crowdfunding vaak gaat om beginnende bedrijven, kan het zijn dat de ondernemers het bedrag niet (volledig) kunnen terugbetalen.

Investeren met groenfondsen met belastingvoordeel

Zoals we al eerder aanstipten, bieden groene investeringen mogelijk fiscale voordelen. Niet alle duurzame beleggingsfondsen geven recht hier recht op – het gaat specifiek om erkende groenfondsen. Het is dus belangrijk om te checken of je belegging daadwerkelijk ‘groen’ erkend wordt en of de uitgevende instantie een officiële groenverklaring heeft.

Een groenfonds belegt in projecten op het gebied van hernieuwbare energie, biologische landbouw, biodiversiteit en natuurbehoud. Dankzij investeringen in deze fondsen kunnen banken lagere rentetarieven hanteren voor groenprojecten. Daardoor kunnen ondernemers tegen gunstige voorwaarden geld lenen. De overheid verstrekt via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een groenverklaring voor goedgekeurde projecten.

Verhoogde vrijstelling

Groenfondsen genieten van een verhoogde vrijstelling. Dit houdt in dat je pas belasting betaalt als de waarde van je spaargeld of je beleggingen een bepaalde grens overschrijdt.

Vrijstelling groene beleggingen

JaarZonder fiscale partnerMet fiscale partner
2024€ 71.251€ 142.502
2023€ 65.072€ 130.144
2022€ 61.215€ 122.430

Minder vermogensbelasting betalen

Naast de vrijstelling in box 3 geniet je van nog een fiscaal voordeel: een korting op je inkomstenbelasting, namelijk 0,7 procent van je vrijgestelde inleg. Om gebruik te maken van de fiscale voordelen, kun je het best een fiscaal expert om hulp vragen.

Belangrijke wijzigingen vanaf 2025

Vanaf 1 januari 2025 wordt de belastingvrijstelling verlaagd naar € 30.000 (€ 60.000 voor fiscale partners) en vanaf 2027 komt de vrijstelling zelfs helemaal te vervallen. Ook de heffingskorting wordt in 2027 aangepast.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Hoe weet je of duurzaam beleggen ook echt duurzaam is?

Veel fondsen noemen zichzelf duurzaam, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd zo te zijn. Duurzaamheid is een breed concept en de interpretatie ervan kan sterk variëren. Zelfs oliebedrijven kunnen zich duurzaam profileren.

Greenwashing alert

Sommige bedrijven presenteren zichzelf groener dan ze in werkelijkheid zijn, een fenomeen bekend als ‘greenwashing’. Hun duurzame activiteiten zijn soms zo beperkt dat ze nauwelijks impact hebben. Dit is een aandachtspunt bij het beleggen.

Als je zeker wilt zijn dat je belegging in een fonds echt duurzaam is, zul je je in de voorwaarden moeten verdiepen. Voor beleggers die direct in aandelen stappen, is het een uitdaging om de duurzaamheidsclaims van bedrijven te beoordelen.

Denk groen, investeer slim

In een wereld waar duurzaamheid belangrijker wordt, biedt groen beleggen een kans om bij te dragen aan een betere wereld. Bedenk dat duurzaamheid voor iedereen persoonlijk is. Het is belangrijk dat je een eigen beeld vormt wat duurzaam voor jou betekent. Probeer dat mee te nemen in je beleggingsstrategie.

Hoe bereik je het beste rendement voor jouw vermogen? Bekijk nu alle voor- én nadelen van beheerd beleggen in de gratis brochure.

Picture of Jaap Backx

Jaap Backx

Verhalen vertellen vormt – in wisselde vormen en gedaanten – de rode draad in mijn werkende leven. Soms zijn het verhalen die ik zelf maak, vaker komen ze tot leven binnen een door mij ontwikkeld of aangestuurd concept. Als hoofdredacteur van De Zaak wil ik ondernemers helpen om op basis van actuele, heldere en inspirerende informatie betere bedrijfskeuzes te maken.
Lees ook…
Als ondernemer wil je het maximale uit je beleggingen halen, maar hoe kies je de juiste partner? Betrouwbaarheid, kosten en gebruiksvriendelijkheid…
Als het financieel voor de wind gaat, is het slim om een deel van je vermogen opzij te zetten. Dit kan via een spaarrekening, maar ook door te…
Op zoek naar een beleggingsobject voor nu en later? Dan kan een vakantiewoning een aantrekkelijke investering zijn. Maar let op: het is een markt met…
Cryptomunten zijn een digitaal betaalmiddel waar geen derde partij als een traditionele bank aan te pas komt. Wellicht gaan ze een cruciale rol spelen…
Je hebt als ondernemer hard gewerkt en een mooi bedrag opgebouwd. Dat kun je op een spaarrekening zetten – je krijgt weer rente over je spaargeld –…
Loopt het lekker met je bedrijf en hou je geld over dat je niet direct nodig hebt? Dan kun vermogen opbouwen door te beleggen, bijvoorbeeld voor een…