In tijden dat het goed gaat, kan het lonen om een deel van je opgebouwde vermogen apart te zetten. Dit kan op een spaarrekening (de rente stijgt immers weer) of als belegging in bijvoorbeeld aandelen, obligaties of vastgoed. Maar is het dan verstandig te beleggen in via je zaak of privé? Als ondernemer kan je besparen op de belasting door een goede keuze te maken. Na het lezen van dit artikel weet je waarop je moet letten.  

Met je zakelijk vermogen je dromen uit laten komen? Sparen voor je bedrijf of je pensioen? Ontvang kosteloos een beleggingsvoorstel met persoonlijke berekening van een expert en ontdek hoe jij jouw spaardoel(en) kan halen.

Inhoudsopgave

Beleggen in bv of prive?

Als je bv goed loopt, dan bouw je als dga (directeur grootaandeelhouder) vermogen op. Dat geld heb je nodig als buffer in mindere tijden of om pensioen op te bouwen. Door de lage spaarrentes kiezen de afgelopen jaren steeds neer dga’s voor beleggen.

De vraag is: kies je voor beleggen in de bv of als privé-persoon? Want in plaats van het vermogen van je bedrijf als onderneming te beleggen, kun je dit ook uitkeren naar jezelf om privé te beleggen.

Tip: houd er rekening mee dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. Je kunt het belegde vermogen of een deel hiervan verliezen. Beleg dus alleen met vermogen dat je voor een langere tijd kunt missen.

Investeren in andere bedrijven

Als ondernemer zijn er verschillende manieren om geld te beleggen. Zo kun je investeren in andere bedrijven.

Aandelen kopen op de beurs

Je kunt starten met aandelen kopen door een beleggingsrekening te openen bij een van de vele banken en brokers.

Naast een investering in aandelen, zou je bijvoorbeeld ook voor Exchange Traded Funds of een index kunnen kiezen. Op deze manier verklein je het risico van je investering. Bij een index investeer je immers niet in een los bedrijf, maar doe je dit in meerdere bedrijven die werkzaam zijn binnen verschillende sectoren.

Investeren in een start-up

Een concurrent overnemen of investeren in een start-up kunnen goede opties zijn om vermogen op te bouwen. Houd er rekening mee dat het risico op het verlies van je vermogen groot is.

Je weet niet of een start-up zijn plannen volledig tot uitvoering kan brengen en het werkelijke rendement behaald kan worden. Evenals dat het soms lastig is om een geschikte koper te vinden als je de aandelen van de hand wilt doen.

Een ander voordeel van beleggen via de beurs kan de anonimiteit zijn. De overname van een concurrent komt mogelijk in de lokale krant of wordt op internet verplicht gepubliceerd. Niet elke directeur groot aandeelhouder of ondernemer vindt dit even prettig vanuit privacy-overwegingen.

Veilig beleggen via obligaties

Obligaties worden meestal pas op het einde van de looptijd verzilverd. Op obligaties haal je een rendement op basis van rente. Het voordeel aan obligaties is het relatief lage risico. Dat zorgt ervoor dat je niet wakker hoeft te liggen van deze belegging, ook niet in slechtere tijden.

Vermogen investeren in vastgoed

Door te investeren in vastgoed kun je je vermogen vergroten of een extra inkomstenbron realiseren.

Zo kun je panden kopen, opknappen en met winst verkopen. Of panden aankopen en vervolgens verhuren. Doordat vastgoed de afgelopen jaren in waarde steeg, zien veel ondernemers vastgoed als interessante investeringsoptie.

Zakelijk beleggen met hogere bedragen

Zakelijk beleggen wordt door aanbieders vaak aangeboden als vermogensbeheer. Zeker kleinere ondernemers kunnen worden afgeschrikt door de hoge instapwaarden van beleggen via de onderneming.

Verschillende aanbieders bieden zakelijk vermogensbeheer enkel aan voor partijen met een hoger vermogen. Dat legt de drempel voor een beginnend belegger bijzonder hoog.

Sparen of beleggen in de bv of in privé?

Voor de belastingheffing zijn er nogal wat verschillen tussen beleggen in bv of privé. We lichten toe hoe je de beste keuze kunt maken.

Privé-beleggen soms fiscaal aantrekkelijker

Vaak blijkt dat een belegging als privépersoon interessant is op het moment dat het verwachte rendement boven de 4,8 procent ligt. Is het forfaitair rendement lager, dan loont het om met je bedrijf te investeren.

Dat zit zo. Als privépersoon betaal je over het geïnvesteerde bedrag vermogensbelasting. Als bedrijf betaal je over het behaalde rendement eerst nog vennootschapsbelasting. In de praktijk blijkt dit vaak relatief duur te zijn bij een hoog forfaitair rendement en voordelig bij lagere rendementen.

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe verkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Belastingdruk op het rendement op vermogen in de bv

In een bv worden de gerealiseerde koerswinsten, dividenden en rente zoals gezegd belast met vennootschapsbelasting. De vennootschapsbelasting is bij vermogen beleggen in de bv als volgt:

Belastbare winst 2022Tarief
≤ € 395.0001e schijf 15,0%
> € 395.0002e schijf 25,8%

Keert de bv de winst dividend aan jou als persoon uit? Dan moet je ook nog eens 26,9% inkomstenbelasting in box 2 betalen. De totale belasting over de winst in de bv wordt dus bepaald door het tarief vóór de vennootschapsbelasting en de inkomstenbelasting in box 2. De totale belastingdruk ziet er dan als onderstaand uit:

Belastingdruk2022
37,87%1e schijf
45,76%2e schijf

Fiscale druk op het rendement op privé vermogen

In privé is de fiscale druk van het beleggingsrendement anders dan in een bv. Bij een privébelegging wordt uitgegaan van een in de wet opgenomen rendementspercentage. Dit is afhankelijk van de omvang van het vermogen in box 3.

Naarmate je meer privévermogen in box 3 hebt, neemt dit rendementspercentage toe. Over dit rendement wordt 31% belasting geheven.

Vermogen belast

In 2022 ziet het rekenvoorbeeld vermogensrendementsheffing in de schijven er als volgt uit:

Van het gedeelte van de grondslag dat meer bedraagt dan Echter niet meer danVermogen rendementsheffing over de -grondslag
€ 0 € 50.6500,56%
€ 50.650€ 962.3501,35%
€ 962.350-1,71%

De schijven gelden per persoon. Fiscale partners kunnen de gezamenlijke grondslag onderling toedelen in sparen en beleggen. Van het vermogen in box 3 is in het jaar 2022 50.650 euro vrijgesteld. Voor fiscale partner is dat bedrag 101.300 euro.

Wat is voordelig: beleggen in de bv of privé? 

Vanwege de verschillen in belastingheffing tussen je onderneming en privé kun je voorspellen of uitrekenen bij welk rendement het vermogen in de bv interessanter is om te gaan beleggen of in privé te gaan beleggen. Of juist andersom.

Als we uitgaan van een vermogen rendement heffing van 1,35% en de eerste schijf in de vennootschapsbelasting, dan is het voor bv belegd vermogen bij een rendement meer dan 9,0% voordelig om het vermogen in de bv als dividend uit te keren en te beleggen in privé.

Wat als het vermogen toeneemt?

Daarentegen kan je er ook voor kiezen om het zakelijk vermogen (of een deel van het vermogen) via een lening over te brengen naar privé. Alhoewel deze keuze voordelig is in geval het forfaitaire rendement hoger is dan de overeengekomen geleende rente, zijn hier ook risico’s aan verbonden. Bijvoorbeeld bij een daling van de waarde van beleggingen en het werkelijk behaalde rendement.

Laat je adviseren door een specialist

Aan beleggen zijn risico’s verbonden. Dat geldt als je het doet als privépersoon en voor beleggen via een onderneming. Denk bijvoorbeeld aan een mogelijk faillissement in de toekomst. Vermogen wat op dat moment via je bv geïnvesteerd is in aandelen kan niet meer worden uitgekeerd naar jou als privépersoon. Zou je het vermogen vooraf als bonus uitkeren en vervolgens als privépersoon investeren, loop je dat risico niet.

Laat je adviseren door een vermogensspecialist of belastingadviseur om te kijken welke optie het best bij jouw situatie past.

Benieuwd hoe jij slim vermogen opbouwt? Ontvang kosteloos een beleggingsvoorstel met persoonlijke berekening van een expert en ontdek hoe jij jouw spaardoel(en) kan halen.

Lees ook…
Als ondernemer kun je je verdiende geld op verschillende manieren besteden. Bijvoorbeeld door te investeren in je bedrijf om door te groeien. Of…
Als ondernemer werk je hard om vermogen op te bouwen. Beleggen kan een aantrekkelijke manier zijn om rendement te maken op dat verdiende geld. Maar hoe…
Hoera, je maakt winst! Het is vast geen probleem om hier een bestemming voor te vinden, maar wat is het verstandigst om te doen, op de korte en de…
Gedurende 2022 steeg de inflatie naar een recordhoogte. Over het algemeen leidt zo’n explosieve inflatiegroei tot veel negatieve bijeffecten. Toch…
Wie ervoor kiest om zakelijk te beleggen, heeft een scala aan mogelijkheden om geld te reserveren en vermogen op te bouwen. Centrale vraag voor iedere…
Een bedrijfsvisie is belangrijk om doelen te stellen en je organisatie richting te geven. Het slaat een brug tussen heden en toekomst en zet je zaak in…