Categorieën

Als het financieel voor de wind gaat, is het slim om een deel van je vermogen opzij te zetten. Dit kan via een spaarrekening, maar ook door te investeren in aandelen, obligaties, of vastgoed. Als directeur-grootaandeelhouder heb je de keuze: beleg je binnen je bv of privé? De cruciale vraag is dan: wat levert meer op?

In het kort

  • De keuze tussen zakelijk en privé beleggen is afhankelijk van verschillende factoren zoals de omvang van het vermogen en verwacht rendement.
  • Een aantal voordelen van beleggen binnen de bv zijn: lagere belastingdruk en bescherming van persoonlijk vermogen.
  • Een aantal voordelen van privé beleggen: Eenvoudigere administratie en profiteren van heffingsvrij vermogen in box 3.

Vind binnen enkele minuten een beleggingsfonds die bij jou past! Ontdek onze gratis vergelijker en zet de eerste stap naar (meer) rendement.

Inhoudsopgave

Als je bv of nv goed loopt, dan bouw je als directeur-grootaandeelhouder (dga) vermogen op. Een deel van dat geld heb je nodig als buffer voor mindere tijden en daarvoor is een spaarrekening ideaal.

Wanneer die buffer groot genoeg is om klappen op te vangen, kun je dat vermogen verder laten groeien door te beleggen. Op die manier kun je bijvoorbeeld een aanvullend pensioen opbouwen. Door de lage spaarrentes van de afgelopen jaren hebben veel dga’s voor beleggen gekozen.

Als directeur-grootaandeelhouder heb je de keuze om zakelijk te beleggen als privé-persoon. Elke vorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Daar gaan we in dit artikel dieper op in.

Tip: houd er rekening mee dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. Je kunt het belegde vermogen of een deel hiervan verliezen. Beleg dus alleen met vermogen dat je voor een langere tijd kunt missen.

Zakelijk of privé beleggen? Stel jezelf deze vragen

Of zakelijk of privé beleggen voor jou de beste keuze is, hangt af van verschillende factoren:

  • Hoeveel geld wil je beleggen?
  • Wat is het verwachte rendement je beleggingen?
  • Welk percentage betaalt je aan vennootschapsbelasting?
  • Heb je een fiscaal partner?
  • Heb je ander vermogen dat meetelt in box 3?
  • Moet je rekening houden met schulden?


Afhankelijk van de antwoorden op deze vragen kom je uit op een omslagpunt: het moment waarop de ene beleggingsoptie fiscaal aantrekkelijker wordt dan de andere.

Over het algemeen geldt dat bij een groter vermogen het vaak slimmer is om binnen de bv te beleggen. Dit komt doordat je vermogen dan in de bv blijft en je geen belasting in box 2 hoeft te betalen. Je betaalt alleen vennootschapsbelasting over het werkelijk gemaakte rendement met je beleggingen. Maar let op: dit is een algemene regel. Als je twijfelt, kun je het best een fiscaal adviseur laten meekijken.

Hoe werkt beleggen in de bv?

Wanneer je kiest voor zakelijk beleggen, investeer je een deel van het vermogen van de bv. Hiervoor open je een zakelijke rekening op naam van de zaak. Alleen het werkelijk behaalde rendement op deze beleggingen wordt belast.

De gerealiseerde koerswinsten, dividenden en rente tellen mee in de resultaten van je bv. Daarover betaal je vennootschapsbelasting (VPB). In 2024 is het tarief 19 procent voor winsten tot € 200.000. Voor hogere bedragen is het tarief 25,8 procent.

De voordelen van beleggen binnen de bv

Lagere gecombineerde belastingdruk

Het belastingtarief op winsten uit beleggingen via je bv is vaak lager dan het hoogste tarief dat je als particuliere belegger in box 3 betaalt – wat vooral bij grote winsten gunstig is. Ook biedt het mogelijkheden voor fiscaal voordelig pensioenopbouw.

Je kunt beleggingsverliezen aftrekken van de winst

Gaat het minder met je beleggingen? Dan kun je eventuele verliezen aftrekken van de winst van je bedrijf, waardoor je minder vennootschapsbelasting betaalt. Dit is vooral interessant omdat beurskoersen op korte termijn flink kunnen schommelen, maar op lange termijn meestal stijgen.

Bescherming van je persoonlijke vermogen

Een bv is een juridische rechtspersoon, wat betekent dat eventuele beleggingsverliezen geen directe invloed hebben op jouw persoonlijke financiën.

Onbeperkt vermogen opbouwen

Zakelijk beleggen via de bv laat je in principe onbeperkt vermogen opbouwen. Het rendement van je beleggingen telt mee in het resultaat van je bv en wordt belast met vennootschapsbelasting. In 2024 is het tarief 19 procent voor winsten tot € 200.000. Voor hogere bedragen is het tarief 25,8 procent.

Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Belastingdruk privé beleggen

Heb je extra geld in je bv? Dan kun je dit ook als dividend naar jezelf uitkeren en besluiten dit privé te investeren. Dit pad kiezen maakt je leven qua administratie een stuk eenvoudiger dan als je zakelijk belegt. Je hoeft bijvoorbeeld geen jaarrekening voor deze investeringen op te maken en loopt tegen minder fiscale zaken aan.

Heffingsvrij vermogen box 3

Daarnaast kun je profiteren van de belastingvoordelen van particuliere beleggers, zoals niet belast worden over je vermogen in box 3 tot een bepaald bedrag. Dit noem je het heffingsvrij vermogen en het betekent dat je tot € 57.000 (in 2024) geen belasting betaald over je beleggingen in box 3. Met een fiscaal partner verdubbelt dit bedrag naar € 114.000.

Forfaitair rendement vs. werkelijk rendement

Wanneer je privé belegt, word je belegde vermogen belast in box 3 van de inkomstenbelasting. Hierbij geldt een fictief rendement dat is vastgesteld door de Belastingdienst. We noemen dat het forfaitaire rendement. Als je ervoor kiest om zakelijk te beleggen, wordt belasting geheven over het werkelijke rendement.

Zakelijk beleggen met hogere bedragen

Zakelijk beleggen wordt door aanbieders vaak aangeboden als vermogensbeheer. Zeker kleinere ondernemers kunnen worden afgeschrikt door de hoge instapprijzen hiervan. Verschillende aanbieders bieden zakelijk vermogensbeheer alleen aan voor partijen met een hoger vermogen.

Wat is voordeliger: beleggen in bv of privé? 

Door de verschillen in belasting tussen zakelijk en privé, is het verstandig om uit te laten rekenen vanaf welk rendement het voordeliger is om met je vermogen in de bv te beleggen of dat juist privé te doen. Laat je adviseren door een vermogensspecialist of belastingadviseur om te kijken welke optie het best bij jouw situatie past.

Goed om te weten is dat in 2024 vermogensrendementsheffing in box 3 is gestegen van 32 procent naar 36 procent. Dat maakt het ongunstiger om in privé te beleggen. Concreet betekent dit dat je – boven het heffingsvrije vermogen (€ 57.000 en voor fiscale partners € 114.000) – de eerste 2,17 procent van je rendement voor de Belastingdienst is.

Defensief beleggen (laag risico, laag rendement) in privé loont dan eigenlijk niet. Je kunt deze beleggingen beter onderbrengen in je bv.

Wil je weten welk belegginsfonds bij jou past? Ontdek het eenvoudig online met de gratis vergelijker hoe je jouw rendement kunt maximaliseren.

Lees ook…
Wanneer je als ondernemer vermogen hebt opgebouwd, is (zakelijk) beleggen een interessante optie om je geld voor je te laten werken. Dit kun je zelf…
Op zoek naar een beleggingsobject voor nu en later? Dan kan een vakantiewoning een aantrekkelijke investering zijn. Maar let op: het is een markt met…
Je hebt als ondernemer hard gewerkt en een mooi bedrag opgebouwd. Dat kun je op een spaarrekening zetten – je krijgt weer rente over je spaargeld –…
Op zoek naar een investering die goed is je portemonnee en ook de planeet ten goede komt? Duurzame beleggingen bieden die kans. Door gericht te kiezen…
Voor start-ups en scale-ups zijn aandelenopties vaak een slimme strategie om talentvolle medewerkers aan te trekken zonder hoge salarissen te betalen….
Loopt het lekker met je bedrijf en hou je geld over dat je niet direct nodig hebt? Dan kun vermogen opbouwen door te beleggen, bijvoorbeeld voor een…