Een nieuwe energieleverancier kiezen hoeft niet ingewikkeld te zijn. De grote vraag is: waar moet je allemaal op letten als je een nieuwe energieleverancier gaat kiezen?

Heb jij het juiste energiecontract voor je onderneming? Kies zekerheid voor thuis of op kantoor en ontvang tot €400,- korting. 

Inhoudsopgave

De kosten voor energie zijn voor veel ondernemers een grote kostenpost. De huidige energiemarkt is nog steeds tamelijk onvoorspelbaar. Daarom is het voor jou als ondernemer belangrijk om te onderzoeken of een nieuwe energieleverancier voor jou voordelig is. Dat kun je doen door verschillende energieleveranciers te vergelijken en door te ijken of je beter uit bent met vaste tarieven of met variabele tarieven.

Kosten

Een nieuwe energieleverancier kiezen op basis van prijs is een veel voorkomende reden. Op kosten van de netbeheerder kun je niet besparen, want deze staan vast. Ook op de energiebelasting en btw kun je niet besparen wanneer je een nieuwe energieleverancier gaat kiezen. Deze kosten zijn namelijk voor elke energieleverancier gelijk.

Je kunt bij het zoeken naar de goedkoopste energieleverancier dus alleen besparen op de leveringskosten, die volgens de Autoriteit Consument & Markt 41 procent van de energierekening bedragen (peildatum 1-1-’21).

Keuzes

Wanneer je in je zoektocht naar de goedkoopste leverancier gaat overstappen van je huidige leverancier of voor het eerst een energieleverancier gaat kiezen, kom je als ondernemer voor een aantal keuzes te staan. Een nieuwe energieleverancier kiezen is niet ingewikkeld. Je kunt op de volgende zaken letten: 

Energietarieven vergelijken: vaste of variabele tarieven

Alle energieleveranciers bepalen zelf hun energieprijs en deze bestaat uit vaste en variabele leveringskosten. De variabele leveringskosten betaal je per verbruikte m³ gas en kWh stroom. De vaste leveringskosten betaal je bovenop de variabele leveringskosten. Het is verstandig om hierop te letten als je energietarieven gaat vergelijken.

Vast of variabel tarief

Kenmerkend voor de vaste tarieven is dat deze gedurende de gehele looptijd van jouw energiecontract niet wijzigen. Je betaalt dus gedurende de looptijd van jouw contract hetzelfde tarief. Voor variabele energietarieven werkt het anders.

De variabele tarieven wijzigen namelijk twee keer per jaar: op 1 januari en op 1 juli. Je krijgt dus te maken met prijswijzigingen tijdens de looptijd van jouw contract.

Een prijswijziging kan een daling of stijging van jouw tarief betekenen. Met variabele tarieven heb je dus minder zekerheid over het tarief dat je betaalt tijdens de looptijd van jouw contract.

Dynamische tarieven

Dynamische energietarieven zijn prijzen voor stroom en gas die direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de spotmarkten voor elektriciteit en gas. De stroomprijzen kunnen van uur tot uur variëren en de gasprijzen worden per dag vastgesteld.

Enkel- of dubbeltarief

Met het enkeltarief betaal je altijd hetzelfde tarief. Bij het dubbeltarief werkt dat anders. Bij het dubbeltarief betaal je overdag een dagtarief (piektarief), en ‘s avonds en ‘s nachts een nachttarief (daltarief). Het dubbeltarief is iets voordeliger dan het enkeltarief, omdat je in de avond en nacht gebruikmaakt van een nachttarief (daluren).

Het is daarbij wel belangrijk om te weten hoe laat het nachttarief voor jou ingaat. Goed om te weten: in de weekenden en op feestdagen geldt altijd het (goedkopere) nachttarief bij een dubbele meter.

Voorwaarden en welkomstbonus

Lees altijd goed wat de algemene, bijzondere en actievoorwaarden van de energieleverancier zijn. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan bij het kiezen van een andere energieleverancier. Vragen die je hierbij kunt stellen, zijn:

  • Hoe is de betaling geregeld?
  • Kan ik kosteloos overstappen wanneer ik dat wil?
  • Wanneer krijg ik de eventuele welkomstbonus uitbetaald?
  • Betaal ik mijn nieuwe energieleverancier een eventuele opzegboete?
  • Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd van het contract? Wordt dit automatisch verlengd?


Welkomstbonus

Elke energiemaatschappij heeft een manier om jou te overreden om over te stappen. Maar, welke energiemaatschappij biedt de mooiste korting, welkomstbonus of het beste cadeau?

Kijk hier kritisch naar en check altijd de voorwaarden van een bepaalde korting. Wanneer je écht een voordelige energiemaatschappij wilt kiezen, dan is een korting in euro’s natuurlijk het meest interessant. 

Looptijd van het energiecontract

Je kunt kiezen uit verschillende looptijden als je een nieuwe energieleverancier gaat kiezen. Meestal heb je de keuze uit een energiecontract van 3 maanden, 6 maanden of 1 jaar, contracten met een langere looptijd worden op dit moment niet aangeboden. (peildatum 20-4-’23).

Wanneer de energieprijzen laag staan, is het interessant om een energiecontract voor een langere periode vast te zetten. Bij hoge energieprijzen kun je juist beter kiezen voor een energiecontract met een kortere looptijd.

Groene of grijze energie?

Duurzaamheid kan een belangrijke factor zijn wanneer je een nieuwe energieleverancier gaat kiezen. Misschien vind jij het belangrijk dat de stroom die jij verbruikt niet opgewekt is uit fossiele brandstoffen. In dat geval kun je kiezen voor duurzame energie, dus voor een energiemaatschappij die groene stroom aanbiedt. Over het algemeen is groene energie niet duurder dan grijze energie. Het is dus een bewuste en voordelige keuze.

Tip!

Handig om te weten: tijdens het vergelijken van energieleveranciers kun je het stroometiket van de energieleveranciers bekijken. Zo zie je direct waar jouw energie vandaan komt.

Hoe kan ik een andere energieleverancier kiezen?

Heb je een energieleverancier gevonden die betere tarieven, voorwaarden en/of een aantrekkelijke welkomstbonus aanbiedt? Dan ligt overstappen naar de nieuwe energieleverancier voor de hand.

Het is belangrijk dat je weet of je al mag overstappen met jouw huidige energiecontract. Houd daarom rekening met de opzegtermijn die jouw energieleverancier hanteert. Je vindt dit terug in jouw huidige energiecontract. 

Nu kiezen voor een vast energiecontract of wachten?

In 2022 waren de energieprijzen historisch hoog. Door de milde winter zijn de tarieven fors gedaald, vaak tot ónder het prijsplafond. Maar wat gaat de energiemarkt verder doen? Eén ding staat volgens Minister Kaag vast: het prijsplafond voor energie stopt na 31 december. Door nú te kiezen voor een jaarcontract verleng je in feite het prijsplafond. Je bent dan ook de komende winter beschermd tegen prijsstijgingen. 

Informatie prijswijzigingen: 30 dagen van te voren

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) sluit aan bij de opzegtermijn die een consument heeft. Aangezien de opzegperiode 30 dagen is, houdt de toezichthouder deze termijn ook aan voor het doorgeven van tariefwijzigingen van variabele energietarieven. Wil jij het verhoogde tarief niet betalen, dan heb je genoeg tijd om eventueel over te stappen. De toezichthouder zegt het zo: ‘De leverancier moet u minimaal 30 dagen van tevoren informeren over de nieuwe tarieven. Dan kunt u opzeggen en overstappen.’ 

Vast contract afsluiten voor 3 maanden, 6 maanden of 1 jaar?

Momenteel kun je kiezen tussen vaste contracten met een looptijd van 3 maanden, 6 maanden en 1 jaar. Contracten met een langere looptijd worden op dit moment niet aangeboden .(peildatum 20-4-’23).

1 jaar

Als je een vast contract van 1 jaar afsluit, staan jouw tarieven een jaar lang vast. In feite kun je daardoor het prijsplafond, dat tot en met 31 december 2023 loopt, een paar maanden verlengen en betaal je komende winter ook een gunstige prijs. Met een jaarcontract kies je voor zekerheid. 

6 maanden

Een vast contract van 6 maanden is goedkoper dan een jaarcontract, maar het grote nadeel is dat je dan vlak voor de winter een nieuw contract moet afsluiten. En niemand weet hoe hoog de prijzen dan zijn. Meestal stijgen de energieprijzen in de winter. 

3 maanden

Verder kun je jouw tarieven nog 3 maanden vastzetten. Net als een halfjaarcontract is dit contract goedkoper dan een jaarcontract. Je hebt dan nóg minder lang de zekerheid van vaste tarieven. Je moet dan na 3 maanden, voor de winter, alweer een nieuw contract afsluiten. 

Dalen de prijzen verder? Dan betaal je tijdelijk ‘te veel’ en ben je in theorie beter af met een variabel contract. Wat de energieprijzen gaan doen weet alleen niemand, en door voor vaste tarieven te kiezen, heb je zekerheid. 

Controle Belastingdienst

Gratis whitepaper: Belastingdienst Controle, wat nu?!

Hoe vaak gebeurt het, hoe voorkom je het en stappenplan als het tóch gebeurt.

Veelgestelde vragen

Wat is op dit moment de beste energieleverancier?

De beste energieleverancier kiezen doe je door energieleveranciers in Nederland te vergelijken: op prijs; vast, variabel of dynamische tarieven; bepaalde tijd van het contract; groene stroom of grijze energieleverancier; en welkomstbonussen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Picture of Bob van der Burg

Bob van der Burg

Bob van der Burg is econoom, ondernemer en schrijver.
Lees ook…
Hoe kom ik met mijn bedrijf van het gas af? We willen in Nederland het liefst zo snel mogelijk van de fossiele brandstoffen af. Maar het daadwerkelijk…
De recente daling in energieprijzen biedt ondernemers de uitgelezen kans om te onderzoeken of het voordelig is om over te stappen van…
Investeer in duurzame energie met ISDE en SDE. Om ondernemers te ondersteunen bij de investering in duurzame energieproductie, zijn twee subsidies…
De energiebelasting betaal je over de levering van aardgas en elektriciteit. Die is dit jaar voor ondernemers flink omhoog gegaan. Tot dit jaar…
We krijgen fors stijgende energieprijzen in 2024. Hoe kun je je als ondernemer voorbereiden? Vanaf 1 januari neemt de energiebelasting (EB) voor gas…
Wat zijn de belangrijkste kenmerken van zakelijke energiecontracten? En hoe kies je als ondernemer het juiste contract? Wij zetten de voor- en nadelen…