Categorieën

Financier je facturen

Factoring is een financieringsvorm én een service. Een factormaatschappij kan jou een krediet geven of je facturen voorfinancieren. Daarnaast kan een factormaatschappij je debiteurenbeheer uit handen nemen.

Het is bijna zover, mei is vakantiegeld maand. Heb jij genoeg werkkapitaal voor het uitbetalen van vakantiegeld? Met factoring heb jij je geld van openstaande b2b facturen binnen 24 uur uitbetaald.

Inhoudsopgave

Met factoring heb je geen slepend incasseringstraject meer. Je hoeft ook niet meer te wachten tot je facturen betaald worden. Hierdoor kun je de cashflow in je bedrijf op gang houden.

Het is bijna zover, mei is vakantiegeld maand. Heb jij genoeg werkkapitaal voor het uitbetalen van vakantiegeld? Met factoring heb jij je geld van openstaande b2b facturen binnen 24 uur uitbetaald.

Factoring bestaat uit drie onderdelen:

  1. Financiering: naast of in plaats van bijvoorbeeld een banklening of crowdfunding, kun je kiezen voor factoring als financieringsvorm. De factormaatschappij geeft je een financiële buffer. Hierdoor krijg je direct weer werkkapitaal en kun je sneller investeren om je bedrijfsvoering uit te breiden of op gang te houden.
  2. Debiteurenbeheer: het tweede component van factoring is de uitbesteding van je debiteurenbeheer. Je kunt je volledige debiteurenbeheer uitbesteden aan de factormaatschappij of slechts één of meerdere debiteuren (klantdossiers).
  3. Afdekking kredietrisico: een factormaatschappij kan ook het risico dat een debiteur niet betaalt volledig overnemen. Je hoeft dan geen eigen kredietverzekering af te sluiten.

Twee soorten factoring

Factoring heeft twee varianten, namelijk:

1. Traditioneel

Bij traditionele factoring krijg je een krediet op basis van een percentage van je totale uitstaande debiteurenportefeuille (aantal klanten + omvang facturen). De meeste traditionele factormaatschappijen vragen als tegenprestatie een vast bedrag per jaar of een klein percentage van je omzet (tussen de 0,1 en 1 procent).

De grote aanbieders van deze vorm van factoring zijn voornamelijk banken of dochterondernemingen van banken en moeten daardoor voldoen aan veel beschermende, maar beperkende regels. Hierdoor moet je als ondernemer voldoen aan veel aanvullende eisen. Lang niet alle aanbieders van deze vorm nemen ook je debiteurenbeheer over en er is geen automatische afdekking van het kredietrisico. Traditionele factoring is met name geschikt voor het midden- en grootbedrijf.

2. American 

Bij American factoring krijg je geen vast krediet, maar kun je losse facturen indienen om voor te financieren. Binnen 48 uur wordt het volledige ingediende factuurbedrag uitbetaald, minus de afgesproken kosten voor factoring. De factormaatschappij vraagt meestal tussen de 3 en 6 procent van het factuurbedrag en neemt in ruil daarvoor de invorderingsprocedure en bijbehorend risico op zich. Dat scheelt jou weer slapeloze nachten over onbetaalde facturen.

American factoring is vaker geschikt voor het mkb. Ook steeds meer zzp’ers maken gebruik van American factoring en brengen hun volledige debiteurenbeheer onder bij een dergelijke factormaatschappij. De aanbieders van American factoring zijn in Nederland meestal niet aan de bank gelieerd.

Omdat er bij deze manier  geen banklicentie nodig is, hebben de aanbieders een grote mate van vrijheid in hun handelen. Het brengt iets meer risico met zich mee, maar deze factormaatschappijen kunnen wel vaker maatwerk bieden en tot financieren overgaan, waar een normale bank dat niet kan.

Wat zijn de voorwaarden?

Het is niet geschikt voor alle bedrijven. Je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dit verschilt per factormaatschappij.

  • Als je achteraf factureert, na levering van goederen of diensten, of op uurbasis, dan is factoring bijna altijd mogelijk.
  • Als je werkt met deel- of termijnfacturen is dat meestal niet ‘factorabel’. Ook vooraf factureren is niet geschikt.
  • Traditionele factormaatschappijen werken ook met minimale omzetvereisten of concentratiegraden (minimaal aantal facturen per maand).
  • In de meeste gevallen kun je het alleen gebruiken bij facturen naar zakelijke klanten (B2B), maar in sommige gevallen is de uitbesteding van facturen naar consumenten (B2C) ook mogelijk.
  • Per bedrijf zijn er vele verschillen qua debiteurenbeheer, verzekering, minimale omzet en voorschot percentages. Op deze pagina kun je een overzicht vinden van dergelijke voorwaarden.


Nieuwsbrief De Zaak

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.


Welk percentage betaal je?

Welk percentage in rekening wordt gebracht door de factormaatschappij is afhankelijk van het risico dat jouw klant (debiteur) niet of te laat betaalt. Een factormaatschappij beschikt over veel gegevens om de financiële status van bedrijven, in binnen- en buitenland, te beoordelen. Hierdoor wordt snel en effectief de kredietwaardigheid van debiteuren beoordeeld en het betalingsrisico ingeschat.

De factormaatschappij maakt daarbij gebruik van ratings die worden verstrekt door kredietinformatiebureau’s zoals Graydon en Dunn & Bradstreet. Factormaatschappijen die gelieerd zijn aan banken beschikken over een eigen ratingsysteem. Een rating is een cijfer of letter(reeks) die aangeeft in hoeverre een bedrijf kredietwaardig is. Hiermee kunnen financiële instellingen en ook gewone bedrijven snel inzicht krijgen in de betaalmoraal van organisaties.

Ben je liquide genoeg om vakantiegeld uit te betalen in mei? Je kunt factoring inzetten om je B2B factuur binnen 24 uur uitbetaald te krijgen

Ben je liquide genoeg om vakantiegeld uit te betalen in mei? Je kunt factoring inzetten om je B2B factuur binnen 24 uur uitbetaald te krijgen

Lees ook…
i.s.m.
Vakantie nemen is voor veel ondernemers makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het echt de moeite waard, want een pauze biedt je de kans om op te laden…
i.s.m.
Hoe zorg je ervoor dat jij als zzp’er of mkb’er niet in de liquiditeitsproblemen komt omdat de uitstaande facturen te laat, of in het ergste geval niet…
i.s.m.
Hoe voorkom je als ondernemer dat je cashflow problemen krijgt omdat je klanten te laat of misschien wel nooit betalen? Een goede oplossing is factuur…
i.s.m.
Als ondernemer wil je vooral doen waar je goed in bent: zorgen dat je dienst of product top is en je bedrijf kan groeien. Daarvoor is een gezonde…
i.s.m.
Bij de meeste bedrijven is mei de maand van het vakantiegeld. Voor werknemers een moment om naar uit te kijken, maar wat betekent het voor jou als…
i.s.m.
Ondernemers praten steeds vaker over het verkopen van vorderingen. Dit komt doordat steeds meer ondernemers de voordelen van factoring ontdekken. In…