Categorieën

Tenaamstelling rekening: je zal het vaker hebben zien staan. Maar wat is de tenaamstelling van een rekening eigenlijk en waarom is dit belangrijk? En je vraagt je wellicht ook af wat de tenaamstelling is van je zakelijke rekening.

Inhoudsopgave

Wat is de tenaamstelling?

Wanneer je in Nederland geld wil overmaken naar een andere bankrekening is het verplicht om de tenaamstelling van de rekening in te vullen. Heel simpel gezegd is de tenaamstelling de naam van de eigenaar of rekeninghouder. Voor particulieren is dat je voor- en achternaam en voor bedrijven is het de bedrijfsnaam van de onderneming. Privérekeningen staan altijd op naam en op de betaalpas zie je die naam ook terug.

De tenaamstelling is dus de naam waaronder alle rekeninghouders, zowel zakelijke rekeningen als particuliere rekeningen, bekend zijn bij de bank. Wanneer je geld wil overmaken heb je naast het rekeningnummer dus ook de tenaamstelling, ofwel de naam van de rekeninghouder, nodig.

Particuliere rekeningen staan veelal op naam van één of twee personen. Zo kun je, wanneer je samen een rekening hebt, allebei beschikken over de rekening. Het is dan veelal voldoende om één van de rekeninghouders en het rekeningnummer in te vullen wanneer je geld wil overschrijven naar de betaalrekening van twee rekeninghouders.

Tenaamstelling zakelijke rekeningen

Wanneer je een zakelijke rekening hebt, staat deze op je bedrijfsnaam of op een van je handelsnamen. Dit is ook de naam die er op je betaalpasje staat.

Je bank controleert tegenwoordig of de naam de rekening klopt bij het rekeningnummer.

Geld overschrijven naar de belastingdienst

Wanneer je geld overmaakt naar de belastingdienst is de tenaamstelling van de rekening ook ‘Belastingdienst’. Naast de naam van de ontvanger, in dit geval dus de belastingdienst, en het rekeningnummer van de belastingdienst, is het altijd verstandig om een omschrijving of betalingskenmerk toe te voegen aan de betaling.

Tenaamstelling rekening verplicht?

De tenaamstelling van de rekening moet verplicht worden ingevoerd wanneer je een betaling wil overmaken naar een andere rekening. Dit is ook het geval wanneer je geld overmaakt naar een zakelijke bankrekening.

Tenaamstelling bankrekening aanpassen

Soms kan het noodzakelijk zijn om de tenaamstelling van je bankrekening aan te passen. Denk daarbij aan situaties waarbij je bedrijfsnaam verandert of wanneer je bijvoorbeeld trouwt. Wanneer je een zakelijke rekening hebt, is het natuurlijk wel zo netjes als je tenaamstelling overeenkomt met je bedrijfsnaam.

Veelal is het daadwerkelijk veranderen van de tenaamstelling erg gemakkelijk. Voor onderstaande banken zochten wij het vast voor je uit.

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Rabobank tenaamstelling rekening wijzigen

Wanneer je de tenaamstelling van je rekening bij de Rabobank wil wijzigen, moet je contact opnemen met deze bank. Zij voeren de wijzigingen voor je door en dat duurt veelal een paar dagen.

ING tenaamstelling wijzigen

Heb je een zakelijke rekening bij de ING? Dan kun je de tenaamstelling in een aantal gevallen gemakkelijk online wijzigen. Wanneer je meerdere handelsnamen hebt opgegeven bij je KvK-inschrijving, kun je deze direct selecteren als tenaamstelling voor je zakelijke rekening. Meer informatie over het wijzigen van de tenaamstelling vind je hier.

ABN AMRO wijzigingen doorvoeren

De tenaamstelling van je rekening wijzigen kan bij de ABN AMRO heel gemakkelijk via de app of via deze website.

Jos Plantenga

Jos Plantenga

Ik heb een voorliefde voor Google data, contentstrategie en woordgrapjes. SEO schrijver met bijna 10 jaar ervaring en geen onderwerp is mij te gek. Ooit opgeleid tot harpiste maar van je hobby moet je geen beroep maken en dus ging de harp aan de wilgen en kwam er een stevig toetsenbord.
Lees ook…
Hoera, je maakt winst! Het is vast geen probleem om hier een bestemming voor te vinden, maar wat is het verstandigst om te doen, op de korte en de…
Honderden miljoenen mensen ter wereld handelen en beleggen in crypto. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren flink gaat stijgen. Volgens…
Je kunt wettelijke rente in rekening brengen als een klant niet op tijd betaalt. Dat geldt als dit een zakelijke klant is, maar ook als het een…
Gedurende 2022 steeg de inflatie naar een recordhoogte. Over het algemeen leidt zo’n explosieve inflatiegroei tot veel negatieve bijeffecten. Toch…
Wanneer jouw bedrijf groeit, doe je er als ondernemer goed aan om een deel van het vermogen apart te zetten. Zo kun je een buffer of aanvullend…
Als ondernemer werk je hard om vermogen op te bouwen. Beleggen kan een aantrekkelijke manier zijn om rendement te maken op dat verdiende geld. Maar hoe…