Categorieën

Met de jaarlijkse APK, benzinegeld en allerlei onverwachte uitgaven kunnen bedrijfswagens een flinke kostenpost voor ondernemers zijn. Er zijn voor de slimme ondernemer diverse mogelijkheden om hierop te besparen. Natuurlijk is er de voor de hand liggende optie om over te stappen op energiezuinige auto's en zo te besparen op – misschien wel de grootste kostenpost – benzine. Er is nog een andere optie die bedrijven vaak nog niet volledig benutten: het zelf zoeken en bestellen van auto-onderdelen.  

Waarom zelf auto-onderdelen bestellen?

Zelf online auto-onderdelen bestellen kan om meerdere redenen interessant zijn. De eerste reden is allicht het belangrijkst: het is veelal goedkoper. Bij diverse webwinkels vallen de prijzen lager uit dan bij een bestelling via de garage. Ten tweede houd je op deze manier een deel van het proces zelf onder controle. Het is wellicht eenvoudiger om de auto naar de garage te brengen en achteraf een rekening te krijgen, maar door zelf actief op zoek te gaan houd je de kosten overzichtelijker en zijn ze eenvoudiger onder te verdelen in verschillende categorieën.

Waarom niet zelf bestellen?

Natuurlijk zijn er ook redenen om alles bij het oude te houden en de garage of monteur alles te laten regelen. Ten eerste is – bij online aanschaf – enige kennis van auto-onderdelen nodig. Er is immers een breed aanbod en uitzoeken welke producten geschikt zijn voor jouw bedrijfsauto(‘s) kan een moeilijk proces zijn. Gelukkig bestaan er online verschillende sites waarop je je kenteken kunt invoeren en vervolgens zien welke onderdelen voor jouw bedrijfswagen geschikt zijn. Dit is eventueel een goed startpunt voor mensen die niet bijzonder veel weten van auto-onderdelen.

Een andere belangrijke reden om niet zelf te bestellen zou zijn dat niet elke monteur of garage accepteert dat klanten hun eigen onderdelen aanschaffen. Soms hebben garages afspraken met leveranciers waardoor ze gebonden zijn aan bepaalde merken of soorten. In andere gevallen weigeren monteurs door de klant aangeleverde onderdelen omdat zij niet bekend zijn met het merk en er daarom in verband met de veiligheid liever niet mee werken.

Tips voor het bestellen van auto-onderdelen

  • Wees secuur bij het zoeken.
    De autobranche is groot en van diverse onderdelen bestaan meerdere varianten. Wees er zeker van dat het onderdeel dat je op het oog hebt, past bij je auto. Mocht je twijfelen, raadpleeg dan een monteur of neem contact op met de leverancier. Beter extra informatie inwinnen (wat misschien tijd kost) dan onderdelen moeten retourneren.
  • Maak vooraf goede afspraken met de garage of de monteur.
    Jij bent de klant dus je kunt aangeven dat je zelf de te vervangen onderdelen aanlevert. Zorg voor heldere communicatie tussen bedrijf en garage; zo smoor je problemen in de kiem.

Wellicht wil je bekijken of het zelf aanleveren van auto-onderdelen voor jouw bedrijf een optie is. Hoeveel goedkoper ben je uit? Ga naar OnderdelenWEBshop24.nl en bekijk het brede aanbod aan onderdelen.

Lees ook…
Wanneer jouw bedrijf groeit, doe je er als ondernemer goed aan om een deel van het vermogen apart te zetten. Zo kun je een buffer of aanvullend…
De coronacrisis heeft een diepe krater geslagen in de tegoeden van ondernemers. Als gevolg van de maatregelen is niet alleen de omzet verdampt, maar…
In tijden dat het goed gaat, kan het lonen om een deel van je opgebouwde vermogen apart te zetten. Dit kan op een spaarrekening (de rente stijgt immers…