Inhoudsopgave
Waarom stijgt de rente?
De stijgende rente heeft te maken met de inflatie. Die is al een aantal maanden torenhoog. Deze hogere inflatie heeft te maken met:
- Toenemende energie- en voedselprijzen, onder meer door de aanhoudende oorlog in Oekraïne.
- Knelpunten in het aanbod van producten.
- Het forse herstel van de vraag van consumenten na de coronapandemie.
De ECB, de rente en de inflatie
Een belangrijke taak van de Europese Centrale Bank (ECB) is om de inflatie in toom te houden. In de Europese Unie lag die in augustus 2022 op bijna 10 procent, terwijl de ECB mikt op maximaal 2 procent. Daarvoor hadden we juist een lage inflatie en een lage rente.
Door de rente te laten stijgen, hoopt de ECB dat de groei van de economie vertraagt. Het gevolg is dat de stijgingen van prijzen op termijn zullen afzwakken.
Kun je nog meer renteverhogingen verwachten?
De ECB heeft dit jaar de rente al drie keer verhoogd. De laatste keer in oktober. De verwachting is dat er meer renteverhogingen aan zitten te komen.
Banken belasten deze rentestijging door aan consumenten en bedrijven.
Wat zijn de gevolgen van renteverhogingen voor bedrijven?
Bedrijven zijn rentegevoelig, omdat hun leningen doorgaans kortlopend zijn. De coronacrisis heeft de termijnen van deze leningen nog verder ingeperkt. Met name bedrijven met hoge uitstaande leningen, zoals IT-bedrijven, zullen worden getroffen. Hun vermogenspositie is vaak zwakker.
Een rentestijging heeft ook een negatief effect op bijvoorbeeld de beschikbaarheid van geld voor overnames van mkb-bedrijven.
Risico’s beheersen met rentederivaten
Als je een financiering hebt op basis van een variabele rente (euribor), dan loop je renterisico. Deze risico’s kun je beheersen met derivaten, zoals opties of futures. Je kunt bijvoorbeeld een plafond instellen op een mogelijke stijging van de rente. Dit is een zogeheten rentecap.
Een andere mogelijkheid is het tijdelijk inruilen van een variabele rente voor een vaste rente. Dit heet een renteswap.
Hoe kun je profiteren van een stijgende rente?
Financiële bedrijven hebben baat bij stijgende rentes. Zij kunnen hiermee hun rente-inkomsten opkrikken.
De banken gaan nu langzaamaan weer de spaarrentes verhogen. De rente op jouw zakelijke spaarrekening is nu nog praktisch nihil. Maar de verwachting is dat – in navolging van de spaarrentes voor consumenten – ook de spaarrentes voor bedrijven weer hoger zullen worden.
Hierdoor kun je via je zakelijke spaarrekening sneller een buffer opbouwen. Dit geld kun je in moeilijke tijden voor je bedrijf gebruiken.
Hoe kun je nog meer profiteren?
Een rentestijging kan ook een zuiverend effect hebben op het bedrijfsleven. Wellicht gaan er zogeheten zombiebedrijven omvallen, waardoor er weer meer ruimte komt voor gezonde bedrijven.
Banken financieren deze zwakke bedrijven gemakkelijker bij een daling van de rente, omdat er elders weinig verdienmogelijkheden zijn. Een lening wordt dus vrij makkelijk verstrekt.
Als ondernemer moet je er dus voor zorgen dat je een betere balans hebt dan je concurrenten (hier lees je wat er allemaal op een balans staat). Het eventueel omvallen van concurrenten stelt je – als gezond bedrijf – in staat vrijgekomen personeel aan te trekken.
Voorkomen onnodige investering
Bij een ultralage rente doe je als ondernemer soms investeringen die eigenlijk in normale omstandigheden niet zouden worden gedaan. Er zijn in vergelijking met daarvoor te veel onnodige bedrijfsactiviteiten. Denk aan het bezorgen van hele maaltijden en dergelijke.
Als dat wordt genormaliseerd, dan komt er een einde aan de ‘onzineconomie’ en kunnen andere investeringen mogelijk weer lonen.
Renteverhogingen als een wake-up call voor je mkb-bedrijf
Het is belangrijk op te merken dat de rentetarieven niet van de ene op de andere dag op een hoog niveau terecht zullen komen. Je bedrijf zal over het algemeen dus niet onmiddellijk de effecten van een hogere rente voelen.
De rentetarieven zullen pas in de loop van de tijd toenemen, waardoor dit een goed moment om naar je bedrijf te kijken. Je kunt het stroomlijnen om je zo voor te bereiden op de toekomst. Dat zal je zaak helpen om kleine tegenslagen en economische veranderingen te doorstaan. En het zal je helpen te profiteren van kansen wanneer deze zich voordoen.