Thema's
De gevolgen van COVID-19 en de oorlog in Oekraïne hebben voor hoge energieprijzen en stijgende productiekosten gezorgd. Ook is de inflatie nog steeds hoog. Verschillende experts voorspellen een milde recessie tot aan het eerste kwartaal van komend jaar. In dit artikel kijken we vooruit naar de Nederlandse economie in 2023.

Van plan om zakelijk vastgoed aan te schaffen of te herfinancieren? Vraag vrijblijvend voorstel zakelijke hypotheek aan.

Inhoudsopgave

Recessie 2022 – krimp in laatste kwartalen

Door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen van energie en andere grondstoffen sterk gestegen. Daardoor zijn de kosten voor bedrijven toegenomen. Bedrijven berekenen die toegenomen kosten vaak door aan de consumenten. Daardoor daalt de koopkracht en dat legt de basis voor economische krimp.

De Nederlandse economie groeide in het tweede kwartaal van 2022 nog met 2,6 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. In het vierde kwartaal was er echter sprake van een lichte krimp van 0,2 procent.

Vooral de handel, vervoer en horeca droegen negatief bij aan de economische ontwikkeling. De zakelijke dienstverlening groeide nog wel.

De verwachting onder economen is dat de lichte recessie doorzet in het eerste deel van 2023.

Gevolgen voor buitenlandse en Nederlandse ondernemers

Mondiale handelsindicatoren tonen dat de gevolgen van COVID-19 en de oorlog in Oekraïne ook buitenlandse industriële bedrijven en consumenten in landen om ons heen treffen.

De bedrijfsresultaten laten overal afnemende volumes zien. Het daarmee gepaarde verlies werkt binnen Nederland én daarbuiten door.

Het aantal faillissementen in Nederland is gegroeid, vooral onder mkb’ers. En er is geen zekerheid over de toekomstige vraag.

Wat doet een recessie met de hypotheekrente?

Een recessie heeft altijd gevolgen voor de woningmarkt. De huizenprijzen dalen momenteel, maar de hypotheekrente stijgt.

Het gevolg is dat je minder hypotheek kunt krijgen. Daarnaast daalt het besteedbaar inkomen voor veel mensen als er sprake is van inflatie, waardoor je nog minder kunt lenen. Ook dit maakt economische groei lastig.

Verwachtingen voor de Nederlandse economie in 2023

De turbulente markt zorgt voor flink wat onzekerheid. Toch kunnen we wel al wat zeggen over de Nederlandse economie in 2023.

Gaat de economie richting een recessie?

De verwachting is dat de komende kwartalen de omstandigheden niet veel zullen verbeteren. De energievoorziening blijft problematisch. De overheid geeft bijvoorbeeld nu al een waarschuwing af over de gasleveringszekerheid.

Mocht de situatie verslechteren, dan kan de verwachte milde krimp groter uitvallen. Het gevolg kan stagflatie zijn: een recessie gecombineerd met een hoge inflatie. Stagflatie raakt iedereen en is lastig te stoppen.

De verwachting van economen is echter dat de Nederlandse economie een mildere krimp tegemoet gaat. Voor heel 2023 wordt een kleine groei verwacht van 0,5 procent.

Dalende inflatie

De inflatie is nog steeds te hoog, maar daalt wel. In september was hij 17,1 procent, in oktober 16,8 procent en in november 9,9 procent.

Dat komt deels door steun vanuit de overheid en de boost die de Nederlandse economie hierdoor krijgt. Het CPB verwacht dat de inflatie die we nu kennen de komende kwartalen afzwakt en in 2023 terugloopt tot 2,6 procent. Dat is licht boven het gewenste inflatiecijfer van 2 procent,

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente de afgelopen tijd fors verhoogd om de hoge inflatie in het eurogebied in te dammen. Als gevolg daarvan koelt de economie af. In dit artikel leggen experts van de Nederlandsche Bank uit waarom wat minder groei juist goed kan zijn voor de economie. 

Blijvend hoge energieprijzen

De hogere energieprijzen zorgen voor aardig wat stress bij huishoudens en bedrijven. De overheid probeert op allerlei manier bij te springen. Ondernemers hebben bijvoorbeeld volgend jaar flink meer mogelijkheden om met belastingvoordeel te investeren in energiezuinige technieken.

Lage werkeloosheid

De werkloosheid is laag en dat is een goed teken. En een krappe arbeidsmarkt betekent dat consumenten wel wat te besteden hebben. Economisch onderzoek laat zien dat een hoge werkloosheid tot een lagere koopkracht leidt. Daarvan is nu dus geen sprake.

Consumenten zijn pessimistisch

Tegelijkertijd laat economisch onderzoek zien dat veel consumenten wel degelijk pessimistisch zijn over hun persoonlijke financiële situatie. In het tweede kwartaal van 2022 raakte het consumentenvertrouwen op zijn laagste punt sinds 1986.

Steun vanuit de overheid

Centrale Banken en de overheid proberen de effecten van de inflatie enigszins te verzachten. En ook heeft Nederland een gunstige financiële positie: we hebben genoeg geld in kas om mensen te ondersteunen tijdens een recessie of om een recessie te voorkomen. Zeker vergeleken met de landen om ons heen.

Conclusie: waarschijnlijk geen zware recessie

In tegenstelling tot de vorige financiële crises houden consumenten nu (nog) niet zozeer de hand op de knip. Er wordt gewinkeld en een bezoekje aan dat nieuwe restaurant past blijkbaar nog in het budget.

Zolang de meeste Nederlanders nog een baan hebben, is er geen nood aan de man. We moeten natuurlijk nog maar zien hoe het gaat de komende kwartalen, maar de financiële overheidssteun en een historisch krappe arbeidsmarkt maken dat het waarschijnlijk niet tot een langdurige, zware recessie gaat komen.

Wil je een bedrijfspand kopen of ben je benieuwd of herfinancieren van je zakelijke hypotheek gunstig is? Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek.

Lees ook…
i.s.m.
Het kan handig zijn om een zakelijk krediet af te sluiten. Bijvoorbeeld als je klanten laat betalen of als je je voorraad aan wilt vullen. Want je hebt…
Ga je om tafel met investeerders? Dan wil je ze natuurlijk over de streep trekken. Of je nu een start-up bent die op zoek is naar groeikapitaal of een…
Solvabiliteit berekenen is essentieel voor elke ondernemer die inzicht wil krijgen in de financiële gezondheid van zijn of haar bedrijf. De…
i.s.m.
Klaar om de sprong te wagen in de wereld van bedrijfsvastgoed? In vijf stappen nemen we je mee door het aankoopproces – van het stellen van de juiste…
i.s.m.
Als ondernemer wil je elke dag het beste uit je werk halen. En je wilt groeien. Misschien wel door het kopen van een eigen bedrijfspand. Bijvoorbeeld…
Start-ups zijn voor ondernemers een spannend en potentieel lucratieve investering, maar er komen ook grote risico’s bij kijken. In dit artikel…