Als ondernemer werkt u hard en dat doet u natuurlijk niet voor niets. Winst maken, dat is uw doel. Hoe hoog uw winst uitpakt kunt u op verschillende manieren beïnvloeden. Hieronder een aantal tips om uw saldo aan de goede kant van de streep op te hogen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

  1. Specialiseer

Wie zoveel mogelijk omzet wil maken moet aantrekkelijk zijn voor klanten. Dat doet u door aantoonbare meerwaarde te bieden. Dat lukt het beste door te focussen op de expertises waarin u uitblinkt en u daarin te specialiseren. Als generalist heeft u vele concurrenten, als specialist bent u ‘een witte raaf’. Focus op uw vakgebied of bewijs de kwaliteit van uw product of dienst met unique selling points (usp’s) die u kunt onderbouwen.

Tip! Veel bedrijven communiceren in de ‘wij’-vorm: “Wij zijn goed in zus en zo…”. Leuk om te weten, maar een potentiële klant wil voor horen wat de voordelen en oplossingen zijn die u hem te bieden heeft. Niet dat u erg ingenomen bent met uzelf.

  1. Hanteer een professioneel tarief

Als u een te laag tarief hanteert, loopt u het risico dat potentiële klanten denken dat het resultaat daarvoor dan ook wel niet al te veel zal zijn. Bovendien moet u extra hard werken om een fatsoenlijk inkomen te genereren. Als u vooruit wilt in het leven, doet u er goed aan om te kijken of uw tarieven wel hoog genoeg zijn. Dat moet u natuurlijk niet lukraak doen, het gaat erom dat uw prijs recht doet aan de prestaties die u levert (uw meerwaarde!). Die moet niet te hoog zijn, maar ook zeker niet te laag. De tarieven die uw brancheorganisatie als richtlijn hanteert, zijn een indicatie van het bedrag dat u kunt vragen.

Let op! De prijs die u hanteert draait vooral om het geloof in uzelf én uw aanbod. Wees dus niet te bescheiden en laat u niet leiden door concurrenten die onder het gangbaar tarief werken.

  1. Grip op de kosten

Meer overhouden begint met minder uitgeven. Maak een overzicht van alle bedrijfskosten: zowel vaste lasten als flexibele kosten en zowel directe kosten (zoals tijdsbesteding en productie) als indirecte kosten (o.a. overhead, voorbereiding- en reistijd). Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar uw huur- of leasecontracten, de energierekening en uitgaven aan personeel.

Kostprijsberekening

Een van de moeilijkste exercities als ondernemers is de kostprijsberekening. Wanneer u een klus aanneemt, moet u niet alleen de manuren, project- en materiaalkosten meenemen. U moet ook rekening houden met de doorlopende bedrijfskosten, zoals de huur van het kantoorpand, de (lease van de) bedrijfsauto etc. Deze overhead telt mee in het tarief.

Tip! Tel bij uw kosten een winstmarge. De som van kosten en marge zou rond uw (uur)tarief moeten liggen. Zo niet? Kijk dan nog eens scherp naar uw kosten en prijzen.

  1. Efficiënt voorraadbeheer

Voorraden dragen het risico van waardeverlies. Bovendien moet wie ze in bewaring heeft voor die opslag betalen. Uw voorraden slim beheren en beheersen kan u de nodige kosten besparen. Hoe minder geld in de voorraad vastzit, des te beter is uw liquiditeitspositie. Voorraadbeheer vraagt wel om afstemming tussen al uw logistieke processen, van inkoop en beheer tot transport en verkoop.

Tip! Kijk eens naar financiering in de keten. Met leverancierskrediet of andere betalingsafspraken met uw leveranciers vermindert u uw afhankelijkheid van de bank.

  1. Actief debiteurenbeleid

Wachten op uw geld is niet alleen vervelend, het gaat ook ten koste van uw winst. Door bovenop de betalingen te zitten en te zorgen dat facturen op tijd worden betaald, vermindert het risico op wanbetalers. Dit betekent onder meer dat u uw rekeningen op tijd verstuurt en nauwkeurig let op de betalingen die binnen komen. En niet schroomt om meteen een betalingsherinnering te sturen.

Let op! Controleer voordat u met een partij in zee gaat of u te maken hebt met mensen die u kunt vertrouwen. Bijvoorbeeld door bij het Handelsregister (kvk.nl) te kijken of de persoon met wie u zakendoet wel tekenbevoegd is.

Tip! Maak in ieder geval altijd goede afspraken met uw opdrachtgever: spreek een betalingstermijn af en vermeld deze ook in de offerte. Na het verlopen van de datum kunt u daarna het beste op korte termijn nabellen.

  1. Investeren met fiscaal voordeel

Als ondernemer kunt u profiteren van verschillende aftrek- en investeringsposten die ervoor zorgen dat u minder belasting over uw behaalde winst hoeft te betalen. Als in één jaar voor meer dan € 2.300 (in 2014) investeert, dan heeft u recht op de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Investeert u in duurzame of energiezuinige productiemiddelen die op de Energielijst van het ministerie van Economisch Zaken staan, dan heeft u recht op extra aftrek op grond van de Energie Investeringsaftrek of de VAMIL.

Tip! Wie innoveert of duurzaam investeert valt aan te raden om eens te kijken naar de subsidiemogelijkheden op de website van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland: rvo.nl.

Dit kennisartikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze kennispartner SNS Bank.

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Als ondernemer wil je vooruitkijken, maar zonder financiële prognoses werk je in het duister. Een goede prognose geeft je inzicht in je toekomstige…
Niets zo frustrerend als wachten op je geld. Te laat betaalde facturen kunnen je cashflow onder druk zetten en zo je bedrijf in gevaar brengen. Wat…
In de hectiek van alledag heb je ongetwijfeld weleens een factuur betaald zonder er goed naar te kijken. Helaas kan zo’n moment van onoplettendheid je…
Ga je om tafel met investeerders? Dan wil je ze natuurlijk over de streep trekken. Of je nu een start-up bent die op zoek is naar groeikapitaal of een…
Als ondernemer kun je je afvragen of een zakelijke creditcard echt noodzakelijk is naast je reguliere betaalpas. Is nóg zo’n pas die extra kosten…